Röda siffror i Hong Kong; Svensk inflation och sysselsättning i veckan

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • Prospera inflationsförväntningar (tis)
  • ZEW-index (tis)
  • NFIB-index (tis)
  • Inflation Sverige (ons)
  • Inflation USA (ons)
  • BNP Q3 Japan (tors)
  • Industriproduktion Kina (tors)
  • BNP Q3 Tyskland (tors)
  • SCB AKU (tors)
  • Detaljhandelsförsäljning USA (fre)

De asiatiska marknaderna handlas nedåt under morgonen. Hong Kong-börsen handlas i skrivande stund 2,8 procent lägre efter att protesterna eskalerat och polisen öppnat eld mot demonstranter. Shanghai-börsen tappar 1,8 procent och Tokyo-börsen backar 0,3 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en öppning under nollan.

Idag kommer brittiska BNP-siffror för det tredje kvartalet där tillväxten väntas ha uppgått till 1,1 procent i årstakt och med 0,4 procent jämfört mot föregående kvartal.

På tisdag släpper Kantar Sifo Prospera de svenska inflationsförväntningarna.

Under tisdagen publiceras ZEW-index som mäter sentimentet hos 350 institutionella investerare och analytiker. Indexet väntas stiga till -13,0 från -22,8. Negativa nivåer indikerar pessimism.

Även NFIB-index, som mäter optimismen hos amerikanska småbolag, publiceras under tisdagen.

På onsdag är dags för svenska inflationssiffror för oktober. KPI väntas uppgå till 1,6 procent i årstakt medan KPIF väntas uppgå till 1,5 procent.

Under onsdagen publiceras även amerikanska KPI-siffror.

Torsdagen inleds med japanska BNP-siffror för det tredje kvartalet där tillväxten väntas uppgå till 0,8 procent i årstakt och med 0,2 procent jämfört mot föregående kvartal.

Från kinesiskt håll släpps siffror för industriproduktion och detaljhandelsförsäljning.

På torsdagen blir det även BNP-data från Tyskland, där tillväxten i den tyska ekonomin under det tredje kvartalet väntas uppgå till -0,3 procent i årstakt och en minskning med -0,1 procent jämfört mot föregående kvartal.

På torsdagen publicerar även slutliga inflationssiffror från en rad europeiska länder samt för euroområdet som helhet. Även uppdaterade siffror för tillväxten i euroområdet under Q3 släpps.

SCB släpper Arbetskraftsundersökningarna där den svenska arbetslösheten framgår på torsdag. Statistiken har enligt SCB varit behäftad med problem under det senaste året där de senaste månadernas ökning i arbetslösheten troligtvis varit felaktigt förstärkt.

På fredag publiceras amerikansk detaljhandelsförsäljning och industriproduktion.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,0% 0,3% -0,3% -1,8% -2,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,2% -0,3% -0,3%

Uppgifter per klockan 08:17

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd