Morgonrapport – Historiska börsfall

  • Historiska börsfall i kölvattnet av oljepriskraschen
  • Trump indikerar vidare stimulanser och terminerna studsar

Historiska fall präglade måndagens finansiella marknader efter att oljepriset tappade 30 procent natten mot måndag. Uteblivna produktionsminskningar från Ryssland och prisdumpning från Saudiarabien låg bakom kraschen i oljepriset. Världens aktiemarknader föll 6-7 procent överlag, medan räntorna nådde nya bottennivåer. Nu väntar nollränta i USA följt av finanspolitiska stimulanspaket. Morgonens terminshandel indikerar en viss återhämtning där bland annat oljepriset stiger 7 procent.

Oljeprisfallet är historiskt och den största rörelsen sedan Gulfkriget 1991, medan de amerikanska aktieindexen noterade en av de största nedgångarna sedan 2011. Gårdagens rörelse var en kapitulering, där allt såldes på bred front. Kollapsen i oljepriset följer på avbrutna samtal mellan OPEC+ och dess parter där Ryssland redan i torsdags lämnade samtalen kring produktionsneddragningar. Saudiarabien valde under söndagen att ge stora rabatter till sina motparter, vilket fick oljepriset på fall. Vi har nu ett oljepriskrig och en maktkamp mellan Ryssland och Saudiarabien, men där USA kommer att vara en del av lösningen givet storleken på den amerikanska frackingindustrin vilken hotas av finansiell kollaps. Trump är även beroende av de oljeproducerande staterna i USA i det kommande presidentvalet.

Utvecklingen kring coronautbrottet var fortsatt negativ under måndagen, där Italien gick ut med karantän för hela landet och Spanien stänger skolor i Madrid bland annat. Kina fortsätter att rapportera fallande antal aktiva fall, vilket är betryggande men fokus ligger nu på den oroande utvecklingen i Europa och USA. För USAs del har man ännu inte börjat testa människor i någon större utsträckning, vilket kommer innebära ett betydligt större antal fall inom kort när testningen är igång på riktigt. Totalt antal konfirmerade fall är över 110 000, där Italien nu har det största utbrottet efter Kina.

Räntemarknaderna prissätter nu ännu en räntesänkning från Fed vid det kommande mötet i mars och president Trump har under natten meddelat att en diskussion förs om en eventuell skattelättnad. Under onsdagen planeras även ett extrainsatt möte mellan Vita Huset och ledande aktörer på Wall Street, vilket vittnar om allvaret i den finansiella marknaden.

De asiatiska marknaderna stängde på plus under morgonen, medan de europeiska och amerikanska terminerna indikerar tydliga uppgångar där även oljepriset har återhämtat sig 7 procent under natten. Vi kan räkna med fortsatt volatila rörelser den kommande veckan, där fokus främst ligger på eventuella tecken på inbromsning i virusspridningen och där mer koordinerade stimulansåtgärder skulle kunna gjuta nytt mod i marknaderna.

Vänliga hälsningar
Jon Arnell, investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-7,79% -7,6% +0,85% +1,82% +1,74%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+1,72% +1,54% +1,13% +0,63%

Uppgifter per klockan 08:30

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd