Morgonrapport – Trump fällde marknaderna

  • Trumps icke-konkreta åtgärder fäller marknaderna
  • Bank of England sänker räntan

Gårdagens nervösa marknadsrörelse där Stockholmsbörsen gav efter för säljtrycket och tappade en tydlig uppgång visar på den osäkerhet som råder. Marknaderna är fortsatt sentimentsdrivna med virusspridningen i fokus och där hoppet står till finanspolitiska stimulanser för att skapa någon form av stabilitet.

De amerikanska marknaderna stängde stark efter indikation från Trump-administrationen att skattelättnader skulle läggas fram. Vid den planerade pressträffen senare under dagen uteblev dock Trump, vilket sänkte marknaderna i efterhandeln under tisdagskvällen. Bedömare menar dock att förslaget som gäller slopandet av federal inkomstskatt och arbetsgivaravgift under resten av året kommer att bli verklighet, men först efter förhandlingar med demokraterna. Trump talade även tidigare under dagen om stödåtgärder till den stukade kryssningsindustrin såväl som flygindustrin. Över 1000 sjukdomsfall har nu rapporterats i USA, där fler är att vänta och universitetet Harvard har meddelat att de stänger ned under resten av terminen.

Folkhälsomyndigheten i Sverige höjde igår risken för smittspridning av coronaviruset till ”mycket hög” och vill nu begränsa större folksamlingar. Sverige följer nu på övriga länder som upplever en större smittspridning. Italien fortsätter att rapportera ökande antal fall och det har även börjat ta fart i Spanien och Frankrike. Sydkorea som tidigare var det värst drabbade landet utanför Kina verkar ha uppnått någon form av begränsning i spridningen. Sydkorea var tidigt ute med drastiska åtgärder, vilket ser ut att ge effekt till skillnad från länderna i Europas hantering av smittspridningen. 

Storbritannien överraskade marknaderna under morgonen genom att sänka styrräntan 50 punkter till 0,25 som en följd av coronaviruset. Sänkningen har hjälpt att stärka marknadshumöret initialt under morgonhandeln i terminerna. Vi får se om det räcker.

De amerikanska terminerna som föll redan efter gårdagens stängning indikerar en öppning runt 2,5 procent ned i skrivande stund efter en viss återhämtning i spåren av Bank of Englands räntesänkning. Det negativa sentimentet präglade även de asiatiska marknaderna under morgonen som föll på bred front, men där räntesänkningen verkar ha gett styrka till de europeiska terminerna inför öppning. Stockholmsbörsen indikerar en öppning runt nollan.

Vänliga hälsningar
Jon Arnell, investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+4,89% +4,94% -2,27% -0,94% -0,78%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+1,12% +0,93% +0,64% +0,29%

Uppgifter per klockan 08:51

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd