Morgonrapport – Volatiliteten och oron består

  • Största börsfallen sedan 1987
  • Finanspolitiska åtgärder efterfrågas

Fredagens klang- och jubelföreställning med historiska uppgångar i de amerikanska marknaderna efter att president Trump äntligen framstod som en ledare har under helgen förbytts till nya nedgångar. Helgen har varit fylld av negativa nyheter där land efter land har stängt ned i och med fortsatt ökning i antal Covid-19 fall. Natten till måndag bjöd på räntesänkningar till höger och vänster, men marknaderna ser alltjämt blodröda ut i skrivande stund.       

Vi hade i alla fall tur med ”fredan”. Efter torsdagens historiska fall såg fredagen ut att reversera rörelsen, men kraften tog slut i Europa även om marknaderna stängde tydligt upp. De amerikanska marknaderna fick ny kraft efter att president Trump meddelade ”state of emergency” och att virusutbrottet äntligen är på riktigt. Ett uttalande som tidigare suttit långt inne för Trump. Aktiemarknaderna i USA noterade en av de största uppgångarna någonsin under fredagen. Administrationen meddelade även att man kommer att utnyttja de strategiska reserverna och köpa olja, vilket fick oljepriset att rusa.

Uppgången i aktier och i räntan lyser dock med sin frånvaro under måndagsmorgonen, då marknaderna fokuserar på virusspridningen och de massiva finansiella konsekvenserna därav. Den amerikanska centralbanken, Fed, som har ett planerat möte i veckan levererade en oannonserad räntesänkning till noll och ett stimulanspaket om 700 miljarder dollar. Feds agerande är stort och fick tillfälligt terminerna att stärkas. Centralbanken på Nya Zealand sänkte också räntan under helgen med 75 baspunkter och Bank of Japan levererar nya stimulanser under måndagsmorgonen. Penningpolitiken ser nu till att världens finansiella marknader kan upprätthålla likviditeten i systemen, men det som behövs är att finanspolitiken levererar en masse.

I Sverige delar Riksbanken ut 500 miljarder, motsvarande 10 procent av landets BNP, till bankerna för vidare distribution till små- och medelstora företag. Finansinspektionen frigör också medel i form av slopade kapitalkrav på bankerna, vilket frigör 800-900 miljarder i möjliga lån. SAS meddelade också under helgen att de permitterar 90 procent av personalstyrkan som en följd av kraftigt fallande bokningar likt övriga flygbolag världen över.

Likt under finanskrisen verkar nu världen totalt stänga ned och allt fler länder har valt att stänga sina gränser och Österrike har begränsat folksamlingar till maximalt 5 personer. Närmare 170 000 fall av Covid-19 har nu rapporterats runt om i världen, där Italien verkar vara långt ifrån en inbromsning i spridningen. En kraftig ökning av antal fall noteras nu också i Spanien, Frankrike och Tyskland men där den stora orosfaktorn är USA. Världen går nu igenom något som den aldrig gjort tidigare i form av att hela länder stänger ned totalt med de konsekvenserna som följer på det.

Marknaderna indikerar nedgångar om 5-6 procent i Europa, medan de amerikanska terminerna har nått limit down efter nedgångar om 5 procent och kan därmed inte handlas ner mer innan marknaderna öppnar i eftermiddag. Volatiliteten kommer att fortsätta.

 

Vänliga hälsningar,

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+9,36% +9,29% -2,46% -3,4% -4,21%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-6,57% -4,92% -5,93% -6%

Uppgifter per klockan 08:25

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd