Morgonrapport: Stödpaket godkänt och Trump förlänger nedstängning av USA

Morgonrapport – Makro & marknad

  • Amerikanska stödpaketet godkänt
  • Nedstängning i USA till 30:e april
  • Nya kinesiska stimulanser
  • Terminer pekar uppåt

De amerikanska börserna avslutade under fredagen med en rekyl nedåt där Dow Jones backade 4,1 procent. Totalt stängdes dock veckan med en rejäl uppgång om 12,8 procent, vilket är den största veckouppgången sedan 1938. S&P 500 steg under veckan med 10,3 procent och Nasdaq klättrade 9,1 procent. Trots uppgångarna under föregående vecka ligger volatilitetsindexet VIX kvar på historiskt mycket höga nivåer över 60, vilket talar för fortsatt stora dagsrörelser på globala börser. Det skall också noteras att det är vanligt i björnmarknader och recessioner med björnrallyn på så mycket som 20 procent, vilket var fallet för Dow Jones mellan tisdag och torsdag föregående vecka, där börsen sedan åter faller och backar längre ned än tidigare bottennivåer. Det finns därför risk att sådana rallyn ger falska köpsignaler till investerare.

Det gigantiska amerikanska stödpaketet om 2000 miljarder dollar godkändes av representanthuset under fredagen och skrevs därefter under av Donald Trump. I paketet ingår direktutbetalningar om 1 200 dollar till varje person som tjänar 75 000 dollar eller mindre. Man får även 500 dollar extra per barn. För de som tjänar mer än 75 000 dollar trappas summan successivt ned där de som tjänar mer än 99 000 dollar blir utan utbetalningar. Den amerikanska finansministern Steven Mnuchin har sagt att pengarna kommer att betalas ut inom cirka tre veckor. Utöver direktutbetalningarna ingår i paketet bland annat enorma summor i lån, garantier, investeringar och skattelättnader till bolag som drabbas av krisen, ökad arbetslöshetsersättning, stöttning till flygsektorn, transportsektorn och pengar till sjukhus samt sjukvårdsutrustning.

Donald Trump meddelade igår att den amerikanska nedstängningen med social distansering där man uppmanas att stanna hemma förlängs till 30:e april. Antal smittade och döda ökar hastigt i landet, med över 142 000 smittade och 2 500 döda. Värst är situationen i New York. Globalt är situationen fortsatt mycket allvarlig, utöver i USA så framförallt i Italien och Spanien där dödligheten är hög. Totalt i världen har 723 000 smittats och 34 000 människor hittills dött.

Kinas centralbank PBOC sänkte under morgonen åter räntan samtidigt som regeringen uppgav att de kan komma att öka stödet till bilsektorn.

De asiatiska marknaderna handlas mestadels nedåt under morgonen, men har återhämtat sig från lägre nivåer. Tokyo-börsen handlas i skrivande stund kring -1,9 procent medan Shanghai-börsen och Hong Kong-börsen handlas kring -0,7 procent respektive -0,4 procent.

OMXS30-terminen hos IG markets pekar på en öppning uppåt för Stockholmbörsen.

Även de de europeiska aktieterminerna pekar på en öppning uppåt.

Terminen för Dow Jones pekar i skrivande stund på en öppning försiktigt uppåt i eftermiddag.

Makroekonomisk data får relativt lite uppmärksamhet i dessa dagar då i stort sett alla siffror väntas se synnerligen förskräckliga och svårtolkade ut samtidigt som fokus istället ligger på spridningen av Covid-19. Men under veckan publiceras bland annat inköpschefsindex med PMI från Kina, Sverige, euroområdet och USA, amerikanskt konsumentförtroende samt den amerikanska sysselsättningsrapporten vilket investerare kommer hålla ett öga på.

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-4,1% -3,4% -1,9% -0,7% -0,4%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+1,6% +0,9% +1,4% +1,0%

Uppgifter per klockan 08:20

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd