Morgonrapport – Fortsatta uppgångar på Wall Street

Morgonrapport – Makro & marknad

  • Teknikaktier ledde uppgångar – Nasdaq upp 3,6 procent
  • WHO ser viss ljusning i Europa
  • Ytterligare press på oljepriset
  • Kinesiskt PMI klart bättre än väntat
  • Terminer pekar uppåt

Optimismen fortsatte på Wall Street under gårdagen där teknikaktier ledde uppgångarna och byggde på återhämtningarna från föregående vecka. Sentimentet stärktes även av nyheten att Johnson & Johnson tagit fram en läkemedelskandidat till vaccin för coronaviruset som kan börja testas på människa i september. Storbolagsindexet Dow Jones steg 3,2 procent, det bredare indexet S&P 500 klättrade 3,4 procent och tekniktunga Nasdaq avancerade 3,6 procent.

Oljepriset har återhämtat sig en del under morgonen efter att igår ha fallit 6,6 procent till 20,1 USD, den lägsta nivån sedan 2002. En fortsatt ökning av produktionen av bland annat Saudiarabien tillsammans med lägre global efterfrågan till följd av Covid-19 pressar världens lagerkapaciteter till bristningsgränsen.

WHO sade under natten att det finns vissa tecken på stabilisering i Europa och att toppen av utbrottet kan vara på väg att nås, bland annat då Italien rapporterat lägst antal nya fall på två veckor. Länder med flest antal smittade är nu USA (164 603), Italien (101 739), Spanien (87 956), Kina (82 240) och Tyskland (66 885). Den globala siffran är uppe i 786 228 med 37 820 döda.

Under morgonen kom kinesiskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som överraskade klart positivt. I de officiella siffrorna för mars steg PMI till 52,0 jämfört mot den väntade nivån om 45,0. Föregående månad kraschade PMI ned till 35,7 från att ha legat på 50,0 i januari.

De asiatiska börserna har fallit tillbaka en del under morgonen och handlas nu blandat. Tokyo-börsen handlas i skrivande stund 0,9 procent lägre, Shanghai-börsen stiger 0,1 procent och Hong Kong-börsen klättrar 0,8 procent.

OMXS30-terminen hos IG markets pekar i skrivande stund på en positiv öppning för Stockholmsbörsen.

Terminerna för de europeiska börserna indikerar en öppning uppåt.

De amerikanska terminerna handlas i skrivande stund kring nollan.

Idag kommer europeiska inflationssiffror för mars, där KPI väntas backa till 0,8 procent på årsbasis från 1,2 procent föregående månad.

Amerikanskt konsumentförtroende för mars publiceras under eftermiddagen och väntas falla till 110,0 från 130,7 i februari. Även Chicago PMI publiceras.

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+3,2% +3,4% -0,9% +0,1% +0,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+0,7% -0,4% +0,7% +1,3%

Uppgifter per klockan 08:20

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd