Placeringsutsikter – Presidentval och jakten på stimulanspaket

November 2020   

Marknaderna slits mellan hopp om en stabilare ekonomisk utveckling, oro över stigande viruskurvor och avmattningstendenser i återhämtningen. Det amerikanska valet spär på osäkerheten och mer klarhet krävs kring ett potentiellt vaccin innan den ekonomiska expansionen kan bli mer självförsörjande. Vi räknar med fortsatt volatilitet och behåller en neutral tillgångsallokering.

Med mindre än en vecka kvar till det amerikanska presidentvalet visar marknaderna upp viss svajighet. Viruskurvorna pekar uppåt i stora delar av Europa och USA med allt striktare restriktioner som följd, vilket gör världens investerare nervösa. Diskussionerna kring ett nytt amerikanskt stödpaket driver tydligt på marknaderna på såväl upp- som nedsidan och det råder stor osäkerhet kring huruvida parterna kommer att komma i mål innan valet. Vilket förmodligen inte blir fallet. Det viktigaste är dock att det genomförs för att ta ekonomin från krisläge till en mer uthållig utveckling, vilket i slutändan måste kombineras med ett vaccin i någon form för en återgång till ett mer normalt tillstånd. Det är uppenbart att marknaderna har satt sitt hopp till stimulanser och ett vaccin, vilket gör dem sårbara vid eventuella besvikelser. Vidare stimulanser är av yttersta vikt för att den ekonomiska utvecklingen inte ska gå i stå och vika ner igen under inledningen av nästa år.

Återhämtningen in i en lugnare fas

Den tidigare mer uppenbara återhämtningen i ekonomin världen över har bromsat in och gått in i en lugnare fas i och med att effekterna av ekonomiska stimulanser avtar och att delar av servicesektorn hackar. Tittar vi på Citigroups Economic Surprise Index, vilket mäter inkommande makrodata i förhållande till förväntansbilden, så har vi en fallande trend i både USA och Europa. Det vill säga, inkommande makro överraskar inte positivt i samma utsträckning som tidigare eller med andra ord att förväntansbilden har kommit upp. Tittar vi specifikt på europeisk makro, så faller den tillbaka i spåren av den ökade virusspridningen och vi ser en tydlig inbromsning i återhämtningen. Två sentimentsundersökningar, Sentix och Zew-index, som marknadens aktörer följer noga, har båda vänt ner efter den initiala återhämtningen under sommaren. En annan parameter som visar samma bild är de tyska räntorna som faller. Det följer på den ökade virusspridningen i Europa och rädslan för nya restriktioner med negativa effekter på den ekonomiska utvecklingen. Det indikerar samtidigt en förväntansbild om att ECB ska sänka räntan framöver.

Vaccinet hägrar och inger potentiellt falsk trygghet

För en mer normal vardag och därmed en stabilare återhämtning som bär kraft är världen i behov av att ett vaccin mot covid-19 levereras. Att framställa ett vaccin tar normalt fyra till fem år och de flertalet stopp som skett i pågående kliniska tester gör investerarna påminda om att det finns en anledning till att vaccinutveckling tar tid. Efter ett godkännande är nästa hinder distributionen, vilket är en logistisk utmaning och kräver politisk inblandning. Avtal sluts nu på löpande band mellan stater och läkemedelsbolag för att säkra tilldelningen av ett potentiellt vaccin, men det kommer inte räcka till alla och frågan är vem som får det först? Ransonering kommer att krävas.

Enligt undersökningar gjorda i USA är det lika många amerikaner som kommer ta ett vaccin som inte kommer ta det, vilket också utgör ett motstånd till stabilare återhämtning. När ett vaccin når godkännande kommer förtroendet stärkas i såväl marknaden som bland världens befolkning, men det betyder inte att den ekonomiska aktiviteten återgår till det normala utan det kan ta lång tid än.

Bättre kostnadskontroll överraskar marknaden, men omsättningen sviker

Rapportsäsongen är i full gång och rapporterna kommer in bättre än förväntat överlag. Vi har erhållit ovanligt många omvända vinstvarningar, det vill säga där vinsterna avviker väsentligt på uppsidan från analytikernas prognoser vilket föranleder bolagen att tidigarelägga sina rapporter. Stora bolag som Volvo och H&M, men också mindre bolag har levererat betydligt bättre resultat än consensusvyn i marknaden. Omsättningsmässigt har det funnits mer att önska, men marginalmässigt är det en förbättrad kostnadsbild som till mångt och mycket är en underliggande positiv faktor. Det följer delvis på permitteringar, statliga stödpengar och förändrade arbetsförhållanden. Men förväntansbilden har skruvats upp, vilket avspeglas i många marknadsreaktioner där bolag med starka resultat trots allt har erfarit fallande aktiekurser alternativt mer dämpade reaktioner. Med andra ord har kurserna stigit inför rapporterna, ”buy the rumour, sell the facts”. Men det ser fortfarande betydligt bättre ut för många bolag än vad marknaderna befarade under våren. En hel del bolag har också återinfört tidigare inställda utdelningar, vilket mottas positivt av framför allt värdeinvesterare. Återhämtningen fortskrider i de flesta branscher i likhet med ekonomin som helhet, om än med vissa avmattningstendenser, vilket vi skrivit om tidigare.

Bidenseger i korten

Fokus bland investerare är utöver corona-pandemins utveckling också det stundande presidentvalet i USA. I skrivande stund leder demokraternas presidentkandidat Joe Biden i opinionsundersökningarna och även i de kanske mer träffsäkra oddsmarknaderna. De finansiella marknaderna, som tidigare har favoriserat Trump till fyra nya år, har tydligt förlikat sig med en potentiell demokratisk seger även om det skulle medföra skattehöjningar. En så kallad ”blue sweep” där demokraterna vinner såväl presidentposten som de båda kamrarna i kongressen skulle medföra ett skingrande av mycket osäkerhet och möjliggöra för ett potentiellt nytt stort stimulanspaket.

Trump, som tidigare kunde slå sig för bröstet för en ekonomi på uppgång, en historiskt låg arbetslöshet och rekordstarka aktiemarknader, har i och med corona-pandemin tydligt tappat i popularitet. Ledarskapet, som är extra viktigt i en kris och historiskt brukar stärka den sittande presidenten, har uppenbart brustit. Trump har fått utstå mycket kritik, med all rätt, för sin hantering av corona samt att ekonomin inte är vad den tidigare var. Även om fyra år till med Trump antagligen skulle medföra ytterligare skattesänkningar, vidare avregleringar och minskad risk för landsomfattande nedstängningar vilka alla talar till marknadens favör så kommer den sittande presidenten med mycket bagage. Fortsatt politisk och geopolitisk oro är de mest uppenbara, men även risken för ett än mer impulsivt agerande. Det förutsägbara är ändå förutsägbart. En Trumpseger, men där demokraterna tar makten i kongressen skulle heller inte påskynda vidare skattesänkningar och avregleringar givet potentiellt dödläge i förhandlingar. Det omvända gäller självklart om Biden vinner, men republikanerna får övertag i de båda kamrarna.

Räkna med fortsatta stimulanser

Oavsett president kommer finanspolitiken fortsatt vara expansiv med ytterligare stimulanspaket på agendan, men att storleken kan skilja sig beroende på vem som vinner. Enligt en analys från Goldman Sachs skulle en ”blue sweep” kunna innebära 2 500 miljarder dollar i en ny stimulansplan, vilken skulle omfatta ett stimulanspaket under första kvartalet 2021 följt av infrastruktursatsningar och klimatregleringar. Finansieringen av dessa stimulanser skulle ske via skattehöjningar under det tredje kvartalet. Analysen säger vidare att stimulansernas positiva effekter på tillväxten skulle kompensera för de negativa effekterna av skattehöjningarna.

Biden har utlovat en fossilfri amerikansk energisektor till 2035 och ett klimatneutralt USA till 2050. Löften som kräver enorma federala investeringar och som skulle ge vidare bränsle till en allt starkare hållbarhetstrend och sektorer som sol- och vindkraft och elektrifiering av fordonsindustrin. En Trumpseger, som inte är miljörörelsen bästa vän, skulle vara gynnsamt för olje- och gasindustrin bland annat. Det vill säga inget som en person under 40 år skulle investera i.

Oklart valresultat är största risken för marknaderna

Den amerikanska befolkningen röstar inte direkt på presidenten utan via delstaten som innehar ett visst antal elektorer som i sin tur röstar på presidentkandidaterna. Det är därför man pratar om att olika delstater i USA väger olika tungt i valet. Delstater med mer befolkning så som Kalifornien, Texas och New York har fler antal elektorer och är därför viktigare att vinna. En viktig aspekt i valet kommer också att vara det stora antal poströster som kommer att läggas som en följd av corona. Poströster sägs gynna demokraterna, medan Trump behöver väljare som fysiskt går och röstar. Poströsterna riskerar att fördröja valresultatet givet att vissa delstater inte får börja räkna poströster innan själva valdagen.

Det absolut sämsta utfallet för marknaderna vore ett oklart valresultat där det tar veckor eller månader att utse en ny president. Alternativt att valresultatet är så pass jämt att det ifrågasätts, något som Trump antytt vid flertalet tillfällen. Det vill säga att han inte kommer att acceptera en förlust.

Oavsett utfall finns risk för ökad volatilitet

Marknaden ligger redan för en så kallad ”blue sweep”, vilket alltså innebär Joe Biden som president och att demokraterna tar kontrollen över båda kamrarna. Förväntansbilden i ett sådant scenario är att vi kommer få ett lättnadsrally vid en tydlig seger, det vill säga stigande aktiekurser, fallande dollar och stigande långräntor. Men givet den förhållandevis starka utvecklingen i aktiemarknaderna trots aversionen mot potentiella skattehöjningar får denna blåa våg sägas vara mer eller mindre diskonterad i marknaden. Med andra ord investerarna har redan placerat sig för ett sådant utfall, vilket ökar risken för en kortsiktig uppgång följt av vinsthemtagningar.

Oavsett vad som potentiellt är diskonterat eller ej i marknaderna är en tydlig segrare följt av en vinst i kongressen det bästa utfallet för marknaderna i det långa loppet. Osäkerhet är något som marknaderna generellt avskyr och leder endast till volatilitet, företrädelsevis på nedsidan.

 

Investeringsstrategi november 2020

I vår investeringsstrategi håller vi kvar vid vår neutrala tillgångsallokering som följd av rådande osäkerhet kring virusutvecklingen, det amerikanska presidentvalet och kraften i den ekonomiska återhämtningen.

Givet kursreaktionerna på inkommande bolagsrapporter är det tydligt att marknaden har skruvat upp förväntansbilden, även om analytikerkåren ligger efter, vilket indikerar att mycket är inprisat. En avmattning i den ekonomiska återhämtningen har också bidragit till en mer sidledes rörelse präglad av viss volatilitet under senaste månaden där marknaderna från tid till annan har stått och fallit med stimulansnyheter eller bristen därav. Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet drabbade av covid-19 har återigen fört nedstängningar på tal, vilket skapar nervositet bland investerare och håller tillbaka den viktiga konsumtionsviljan. En andra våg har varit väntad med lokala restriktioner som påföljd, men realiserandet av den har en uppenbar negativ effekt. Oavsett förväntansbild. 

Vi har generellt en mer avvaktande inställning till riskfyllda tillgångar på kortare sikt givet dessa osäkra faktorer i närtid, även om vi inte säger att det är läge att minska aktievikten. Det mesta talar för aktier som tillgångsslag på längre sikt, givet att världen kommer till bukt med covid-19 och återgår till ett mer normalt tillstånd. Räntorna kommer att förbli låga som följd av expansiv finans- och penningpolitik, det vill säga avkastningspotentialen är begränsad. Vidare återhämtning ligger för 2021, både ekonomiskt och för bolagsvinsterna vilket talar för aktier som tillgångsslag även om värderingen är på den höga sidan.

Vi inväntar presidentvalet som ett första steg, där eventuella kursreaktioner är svåra att förutse och det ännu är ett öppet race (läs 2016 års val), men det behövs också en fallande viruskurva för att skapa mer långsiktig stabilitet. Eventuella marknadskorrektioner ska ses som köptillfällen, men just nu dominerar osäkerheten utan tydlig riktning som följd.

     

 

 

Utveckling aktieindex, i svenska kronor

MSCI, i SEK I år 2019 2018 2017 2016 2015
Global -3,93% 34,8% -1,15% 10,3% 15,9% 6,8%
Sverige 1,09% 27,96% -6,53% 8,7% 8,4% 2,3%
USA 1,25% 38,19% 2,83% 9,2% 19,5% 8,4%
Europa -15,16% 30,69% -7,81% 13,1% 7,3% 4,6%
Japan -6,72% 26,29% -5,66% 11,7% 10,3% 18,0%
Tillväxt -3,37% 25,04% -7,50% 23,7% 19,8% -8,4%
Brasilien -40,59% 33,36% 7,75% 11,9% 79,1% -36,9%
Ryssland -33,44% 59,33% 7,53% -5,2% 66,8% 12,2%
Indien -8,30% 13,58% 0,38% 25,1% 6,2% 1,1%
Kina 15,03% 30,35% -12,15% 38,9% 8,7% -0,7%

Marknadsräntor/valuta

Marknadsräntor 26-okt 2019 2018 2017 2016 2015
Sverige, 10 år -0,01% 0,1530% 0,47% 0,55% 0,55% 0,99%
USA, 10 år 0,80% 1,8945% 2,72% 2,45% 2,45% 2,29%
Tyskland, 10 år -0,58% -0,1820% 0,24% 0,21% 0,21% 0,64%
Japan, 10 år 0,03% -0,0230% 0,00% 0,00% 0,04% 0,26%
Valuta
EUR/SEK 10,38 10,4336 10,2753 9,85 9,57 9,14
USD/SEK 8,78 9,3171 8,971 8,23 9,1 8,35
100JPY/SEK 8,37 8,5320 8,11978 7,31 7,77 6,93

Uppgifter om avkastning, ekonomiska nyckeltal med mera avser uppgifter per 26 oktober.

 

Av: Jon Arnell, Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.