Ny satsning ska skapa 1000 nya jobb i Sverige

I ljuset av en arbetslöshet som har stigit till 9,2% samlas fjorton av landets ledande företag för att under de kommande åren bygga 1000 nya företag och skapa nya välbehövda jobb.

Max Matthiessen har tillsammans med 13 av Sveriges ledande företag gått ihop för att skapa Restart the Future, en årslång satsning som ska bygga 1000 nya företag, generera nya jobb och skapa en starkare framtidsoptimism i Sverige. Bakom initiativet ligger det globala riskkapitalbolaget Antler som arbetar för att inspirera, utbilda och stötta framtidens entreprenörer. Satsningen backas av Ericsson, Carnegie, Stena Metall, Nordea, Amazon Web Services, ARC, Ramboll, Lannebo Fonder, Werlabs, Mavenir, Mondial, Baker McKenzie och Max Matthiessen.

Målet med Restart the Future är att skapa 1000 nya bolag i Sverige innan slutet av 2022 genom att arbeta med och hjälpa exceptionella talanger att bli framtidens företagsgrundare. Initiativet bygger på tre grundpelare.

Antler Launch Academy: Entreprenörsskolan “Antler Launch Academy” ämnar utbilda tusentals framtida entreprenörer genom en öppen och digital 5-veckorsutbildning. Genom masterclasses, digitala sammankomster och personliga intervjuer täcker Akademin in hur man identifierar och validerar problem och lösning, bygger ett starkt team, skapar en MVP och marknadsstrategi, analyserar affärsmodellen och reser pengar.

Idea Competition: Under våren 2021 lanseras en idétävling för att samla in tusentals affärsidéer från hela landet med potential att förbättra världen. Bidragen utvärderas av en jury med representanter från initiativets Partnerbolag. De 10 mest lovande lösningarna tilldelas priser från Partnerbolagen och belönas med vägledning från bland annat Stockholms borgmästare Anna König Jerlmyr, Brilliant Minds-grundaren Ash Pournouri och Einride-medgrundaren Linnea Kornehed.

Scale Up Support: Den sista delen och grundpelaren handlar om att stötta redan existerande bolag i sin uppskalning genom att erbjuda strategisk coaching från erfarna rådgivare och tillgång till ett bredare nätverk av expertis. Löpande under året öppnas även masterclasses och paneldiskussioner upp för allmänheten i syfte att sprida nätverkets affärskunskaper och erfarenheter.

Livia Moore, Associate Partner på Antler, förklarar bakgrunden till initiativet:

“Vi står inför en enorm möjlighet. Nu kanske mer än någonsin tidigare behöver vi backa idérika och drivna entreprenörer i att bygga bolag och skapa nya jobb. Genom att uppmuntra till entreprenörskap kan vi skapa en mer robust ekonomi. Sverige kryllar av innovativa idéer och kreativa människor. Med rätt stöd, investering och pepp kan dessa entreprenörer bygga världsledande företag. Vi är jätteglada att gå ihop med dessa ledande bolag i Sverige för hjälpa fler grundare att bli framgångsrika globalt.”

Läs mer om Restart the Future och hur du kan delta på restartthefuture.com.