Navigera lanserar ny hållbar globalfond med branschpionjären Qblue Balanced

Fondbolaget Navigera utökar sitt fonderbjudande inom hållbarhetområdet. Tillsammans med den danska kapitalförvaltaren Qblue Balanced lanseras en ny global hållbarhetsfond med målet att hitta de bolag som är bäst positionerade att lösa världens hållbarhetsutmaningar.

Navigera inleder ett samarbete med den Köpenhamnsbaserade kapitalförvaltaren Qblue Balanced som har en gedigen expertis inom hållbara investeringar. Tillsammans lanserar de båda bolagen fonden Global Sustainable Leaders som investerar i de bolag som har kommit längst på hållbarhetsområdet inom sin bransch. Fonden kommer att förvaltas enligt en hållbarhetsmodell som bygger på en kvantitativ analys som beaktar och betygsätter potentiella investeringsalternativ relativt varandra, utifrån nuvarande och framtida hållbarhetsstandarder.

– Global Sustainable Leaders blir ett fint komplement i Navigeras hållbarhetsutbud och vi är mycket glada att kunna lansera fonden tillsammans med Qblue Balanced. De har ett unikt angreppssätt inom hållbar förvaltning som är helt förenligt med vår investeringsfilosofi, säger Christian Sterndahlen, Co-CIO och ansvarig för hållbarhetsanalys på Navigera.

Bakom Qblue Balanced står ett dedikerat team med global expertis och lång erfarenhet inom investerings- och finansbranschen. Vd och grundare Bjarne Graven Larsen har mer än 30 års erfarenhet av arbete med hållbara investeringar från bland annat kanadensiska Ontario Teachers’ Pension Plan, en av världens största institutionella investerare.

– En central del i vår förvaltning är att analysera de mål bolagen satt upp för att ta sig an globala hållbarhetsutmaningar. Vi är övertygade om att de aktörer som genomgår en positiv förändringsresa och arbetar för att stärka sitt hållbarhetsarbete kommer att förbli konkurrenskraftiga och därmed lönsamma att investera i, säger Bjarne Graven Larsen, vd för Qblue Balanced.

Global Sustainable Leaders når upp till EU:s högsta hållbarhetsklassificering mörkgrön, artikel 9, i den nyligen införda Disclosureförordningen. Fonden kommer att finnas tillgänglig för alla som sparar i fritt fondsparande och fondförsäkring för sin tjänstepension.

För mer information vänligen kontakta:
Christian Sterndahlen, Co-CIO och ansvarig för hållbarhetsanalys på Navigera
Tel: +46-(0)733 757 455
E-post: christian.sterndahlen@navigera.se

Bjarne Graven Larsen, Vd Qblue Balanced
E-post: bgl@qbluebalanced.com

Petra Broman, Kommunikationschef Max Matthiessen
Tel: 08-613 04 36
E-post: petra.broman@maxm.se

Om Navigera
Navigera är ett svenskt fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Förvaltningen startade 1994 och idag förvaltar bolaget cirka 43 miljarder kronor åt svenska pensionssparare. Välkommen att läsa mer på www.navigera.se.

Om Qblue Balanced
Qblue Balanced är en Köpenhamnsbaserad kapitalförvaltare som grundades 2018 av Bjarne Graven Larsen, tidigare CIO vid ATP och Ontario Teachers’ Pension Plan. Qblue Balanced A/S är registrerad hos den danska Finansinspektionen (DFSA or Finanstilsynet) och har tillstånd att verka som förvaltare inom alternativa investeringar. Läs mer på www.qbluebalanced.com