Morgonrapport – Wall Street avslutade veckan positivt, Inflation i fokus.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 +0,7 %
    • Prospera inflationsförväntningar (tis)
    • ZEW Economic Sentiment Tyskland (tis)
    • Inflationssiffror Sverige (ons)
    • Inflationssiffror USA (ons)
    • Detaljhandelssiffror USA (fre)

USA:  De amerikanska börserna steg på bred front och tog nya rekordnivåer under fredagen. Dow Jones stängde +0,7 %, S&P steg +0,7 % och Nasdaq handlades upp +0,9 %. Sett till veckan som helhet ökade Dow Jones hela 2,7 %, S&P 500 var totalt upp 1,2 % och Nasdaq tappade 1,2 %.

Marknadens positiva sentimentet höll i sig under fredagen trots ett betydligt sämre än väntad amerikansk arbetsmarknadsrapport. Non-farm payrolls (som mäter hur många nyanställda det tillkommit under månaden ex. jordbrukssektorn) ökade bara med 266 000 under april mot förväntade 1 miljon. Det verkar som att marknaden tror att den expansiva penningpolitiken som drivit den historiska återhämtningen kommer behöva stanna kvar längre än förväntat och att rapporten var en engångsföreteelse som inte signalerar någon avmattning. Ibland är negativa makronyheter helt enkelt något positivt för aktiemarknaden.

Asien: De asiatiska marknaderna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen stiger +0,6 % i skrivande stund, Shanghai-börsen är ner -0,2 % och Hongkong-börsen tappar med -0,2 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar på en positiv inledning på veckan för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas blandat under morgonen.

Makro/Nyheter: Veckans höjdpunkter blir amerikanska och svenska inflationssiffror. I USA kommer inflationen de närmaste sex månaderna vara nyckeln att följa för att få insikter om hur väl den globala ekonomin återhämtar sig. Rädslan har ökat bland investerare och företag för ett rejält kliv uppåt gällande den amerikanska inflationen. Trots stora svängningar i konjunkturcykeln och råvarupriserna har dock kärninflationen i USA varit stabil under årets inledande månader. Bidens-stimulanser kommer att vara det största testet de kommande månaderna och åren. Konsensusprognosen för kärninflationen i april är en ökning med 0,3 % månad/månad (estimaten ligger i intervallet 0,1 – 0,4 %, men höga priser på bland annat begagnade bilar och hyrbilar gör att vissa bedömare varnar för betydande uppåtrisker. En högre inflation än den förväntade i USA och en hökaktig vändning av FED skulle utgöra ett stort hinder för den globala ekonomiska återhämtningen.

Även om svensk inflation naturligtvis också är intressant är det bara att erkänna att USA under de närmaste månaderna med stor sannolikhet kommer vara mer spännande. Konsensus för Sverige är att KPIF i april stiger till 2,5% och KPIF ex. energi till 1,6%. De kraftigt stigande råvarupriserna är en osäkerhetsfaktor men effekterna på mer konsumtionsnära priser har än så länge varit mycket begränsad. Högre livsmedelspriser bidrog dock till en uppjustering av inflationsprognosen i slutet av året och 2022.

 

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:38.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+0,7% +0,7% +0,6 % -0,2% -0,2%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+0,1% +0,3% +0,1% +0,3%

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.