Morgonrapport – Världens börser tappar på FEDs signaler om att höja styrräntan 2023.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 -0,5 %
    • Nasdaq -0,2 %
    • Amerikanska FED signaler om att styrräntan kan komma att höjas redan 2023
    • Europeiska terminer handlas negativt under morgonen
    • Inflationssiffror, EU (11:00)

USA: De amerikanska börserna inledde onsdagens handel försiktigt i väntan på FEDs besked (mer om FEDs besked nedan). Som mest var breda S&P 500 ned med 1,0 procent men marknaden lugnade sig dock framåt stängning och indexen återhämtade sig nästan till samma nivåer som innan fallet. Dow Jones stängde -0,7 %, S&P tappade -0,5 % och Nasdaq handlades ner -0,2 %. Räntan på den amerikanska 10-åringen steg under gårdagen och lyfte 8 punkter till 1,58 %.

Asien: De asiatiska marknaderna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen faller med -0,9 % i skrivande stund, Shanghai-börsen handlas upp +0,1 % och Hongkong-börsen tappar med -0,1 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner kring +0,6 %, vilket indikerar på en negativ inledning på veckan för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Den amerikanska centralbanken bjöd inte på några omedelbara policyförändringar men överraskningen kom istället att 11 ledamöter nu tror på räntehöjningar 2023, upp från 5 vid förra mötet. Jerome Powell signaler nu om att styrräntan kan komma att höjas redan 2023 i kombination med en uppskruvad inflationsprognos. Enligt Feds tidigare prognos från i mars väntades en räntehöjning först 2024. Fed-ledamöternas medianprognos så kommer styrräntan att höjas till 0,6 procent i slutet av 2023. Ytterligare en förändring efter veckans tvådagarsmöte är att inflationsprognosen för 2021 skruvas upp till 3,4 procent. I den senaste prognosen från i mars låg bedömningen på 2,4 procent. Många analytiker hade förväntningarna inställda på en diskussion om när FED planerar att minska köpen av finansiella tillgångar, men där gav Fed väldigt få ledtrådar. Man har börjat att diskutera en minskning men upprepade att man kommer att dra ner på köpen först när ekonomin har återhämtat sig väsentligt mer.

Feds besked förde bland annat med sig att dollarn stärktes.

Fed hade en svår balansgång. Att ignorera uppgången i inflationen skulle vara omöjligt, men med ”taper tantrum” 2013 fortfarande i färskt minne ville Powell undvika stora marknadsreaktioner.

 

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:41.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,8 % -0,5 % -0,9 % +0,1 % -0,1 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-0,5 % -0,7% -0,5 % -0,6 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.