Morgonrapport – Svag veckoavslutning på Wall Street, Misstroendeomröstning gällande den svenska regeringen inträffar kl. 10.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 -1,3 %
    • PMI-Siffor Tyskland, euroområdet, UK (ons)
    • PMI-Siffor USA (ons)
    • IFO Business Climate, Tyskland (tor)
    • Räntebesked Bank of England, UK (tor)
    • Morgonrapporten är tillbaka senare i sommar

USA: De amerikanska börserna avslutade veckan med tydliga nedgångar. Det har fortsatt varit ett dämpat sentiment på marknaderna sedan amerikanska centralbanken signalerade för tidigarelagda räntehöjningar samt en uppskruvad inflationsprognos. Dow Jones stängde -1,6 %, S&P tappade -1,3 % och Nasdaq handlades ner med -0,9 %. Räntan på den amerikanska 10-åringen fortsatte att tappa under fredagen och stängde på 1,44 %., vilket ledde till att bankaktierna hade en tung fredag.

Asien: Det negativa sentimentet från USA syns tydligt på de asiatiska marknadernas handel under morgonen. Tokyo-börsen faller med hela  -3,3 % i skrivande stund, Shanghai-börsen kring nollan och Hongkong-börsen tappar med -1,4 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -0,6 %, vilket indikerar på en negativ inledning på veckan för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas blandat under morgonen.

Makro/Nyheter:  Den kommande veckan bjuder på PMI data för både tillverkning samt tjänstesektorn i juni för USA, Storbritannien och euroområde. Utöver det är veckan på datafronten ganska lugn, med tyska IFO-förväntningar som kommer ut på torsdag och Bank of Englands kommer med räntebesked på torsdag.

Gällande Sverige är det viktigaste nyheten riksdagens misstroendeomröstning som sker idag gentemot den sittande regeringen. Det har varit en intensiv helg för den socialdemokraterna och Löfven att komma med fram med en lösning som kommer att glädja vänsterpartiet tillräckligt för att avstå från att rösta för att avlägsna honom. Löftet att: ”om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linjer med överenskommelsen” föll inte i god hos Nooshi Dadgostar vars parti (V) förkastade detta med motiveringen att Hyresgästföreningen kommer bli tagen som gisslan i dessa förhandlingar som skulle va i hamn innan 1 september. Därmed verkar tiden rinna iväg och ut för Stefan Löfven som ju annars bemästrat konsten att förhandla och skapa sig ett nytt politiskt liv. Mycket har redan sagts i frågan: oavsett politisk färg är detta en principfråga som förenar ”ytterpartierna” V och SD i en gemensam syn att regeringen och statsministern saknar förtroende.  Kl. 10.00 börjar voteringen.

Morgonrapporten tar sommaruppehåll och kommer tillbaka senare i sommar. Hoppas ni får en trevlig midsommar!

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:34.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-1,6 % -1,3 % -3,3 % +0,1 % -1,3 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-0,7 % -0,5 % -0,4 % -0,6 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.