Marknadspuls – juli 2021

Juni månad har präglats av en konsolidering efter den starka inledningen på året. Riskfyllda tillgångar har rört sig i sidled, men under en ökad volatilitet. En utveckling vi skrev om redan föregående månad. Den amerikanska 10-årsräntan är återigen under 1,5% efter att tidigare ha toppat på över 1,7% under april. Ökad inflationsoro och en rädsla för kommande åtstramningar från Federal Reserve drev på utvecklingen på uppsidan.

Den senaste tidens återgång indikerar dock att marknadens oro har avtagit och att man har en samsyn med centralbanken om att inflationen är övergående. Mycket tyder på att inflationen faller tillbaka när ekonomin återgår till ett mer normalt läge, givet att prisökningar är tydligt sammankopplade med tillfälliga leverantörsstörningar och återöppnandet av samhället. Det är dock något att hålla ögonen på, det vill säga huruvida eventuella störningar kan få mer långtgående konsekvenser eller inte. Allokeringsmässigt ligger vi fortsatt viktade mot risk i termer av en mer positiv syn på amerikanska- och europeiska aktier i spåren av den ekonomiska återhämtningen. Vi gillar amerikanska småbolag och europeiska banker som en del i det cykliska spelet. Vi föredrar också krediter framför statsobligationer som följd av de fortsatt låga räntenivåerna. Vi har, i skrivande stund, ett mer avvaktande investerarkollektiv och vi räknar med en fortsatt slagig marknad där kommande kvartalsrapporter kommer att ge ytterligare vägvisning kring varaktigheten i den ekonomiska återhämtningen.

Makroperspektiv

COVID-19: Den globala tillväxten av fall har vänt nedåt, men var fortsatt förhöjd i Indien och delar av Latinamerika. Med förbättrad vaccindistribution och begränsning av viruset förväntar vi oss att 60–70 % av befolkningen på tillväxtmarknader kommer att ha viss immunitet vid årets slut. I USA och Europa förväntar vi oss att 50 % av befolkningen ska vara vaccinerade i juni, med minskad efterfrågan som främsta begränsning därefter.

AMERIKANSKA ARBETSMARKNADEN: Arbetslöshets- och löneåtgärder har förvrängts genom pandemin, och vi skulle vara försiktiga med att extrapolera långsiktiga trender från den nuvarande situationen. Kombinationen av snabb återöppning, generösa arbetslöshetsersättningar och kvardröjande virusrelaterade hinder har skapat obalanser som vi tror kommer att vara tillfälliga och minska till hösten. Slutligen förväntar vi oss att den öppna arbetslösheten ska sjunka till 4,2 % till årets slut och att löneökningarna normaliseras till nära 3 %.

AMERIKANSK INFLATION: Priserna har ökat kraftigt i kategorier som berörs av återöppning och i kategorier med leveransstörningar, samtidigt som de fortfarande är relativt dämpade i kärnkategorierna. När effekterna av den förra avtar kommer inflationen i USA sannolikt att ha passerat sin topp för detta år, och vi förväntar oss en nedgång till 2,25 % kärn-PCE till årets slut. Uppsidesriskerna omfattar dock ihållande löneökningar, en förlängd boom för bostadspriserna eller ökade inflationsförväntningar som kan ha en mer varaktig effekt.

SKATTER: En robust finanspolitik och betoning på socialt ansvar har möjliggjort en aggressivare skattepolitik globalt. I USA tror vi att kongressen kan anta en bolagsskatt på 25 %, återställa hushållens marginalskatt till 39,6 % och höja skatten på realisationsvinster till 28 % för dem som tjänar mest. I Europa är tillgången till återhämtningsfonden kopplad till mer skatteindrivning i vissa länder, det gröna partiet i Tyskland har kampanjat för högre bolagsskatter för att betala för gröna investeringar och Storbritannien planerar att höja bolagsskatten till 25 % 2023.

 

Marknadsvy

SENTIMENT: Efter månader av ett alltför positivt sentiment bland investerarna har indikatorerna för aktiepositionering slutligen dämpats (48:e percentilen) från toppnivåer, vilket tyder på bättre symmetri för risk/avkastning framöver. Tidigare perioder av extrem positionering har ökat korrigeringsriskerna, så denna återgång kan välkomnas.

AKTIER: Den globala återöppningen, ökade konsumtionsutgifter och en stark operativ hävstång förväntas öka intäkterna. Vi har därför reviderat våra uppskattningar av vinst per aktie för S&P 500 uppåt till 193 USD 2021 och 202 USD 2022, även om bolagsskattereformens effekt på intäkterna fortfarande är osäker. I Europa är vi fortsatt positiva till STOXX 600 Index, som bör dra nytta av bättre global tillväxt på grund av sin högre operativa hävstång.

REALTILLGÅNGAR: Mot en bakgrund med reflation med stigande skatter, normaliserande räntor och minskad säkringseffektivitet för traditionella obligationer kan fastigheter hantera många utmaningar genom att tillhandahålla: 1) inflationsrelaterade intäktsflöden, 2) tillgångstillväxt under begränsat utbud, 3) hög kapitaliseringsgrad och 4) lägre skattebörda via genomgångsstruktur.

KRYPTOVALUTA: Ett bitcoinrally med 300 % har möts av extrem volatilitet (67 %) under det senaste året, vilket återspeglar ~ 3 och 14 gånger risken för amerikanska aktier respektive räntebärande kärninstrument. Även om tekniken kan vara omvälvande gör hög volatilitet den svår att utnyttja i riskmedvetna portföljer. Slutligen tornar stora rättsliga utmaningar för deras framtida tillväxt upp sig.

Beskattning

Amerikanska skattesatser kommer sannolikt att stiga för dem som tjänar mest, även om slutresultatet kan bli mer måttligt i förhållande till Biden-administrationens förslag. Högre skattesatser är en chock för investerare, men vi tycker att investeringsmöjligheten fortfarande ser robust ut. Högre skatters inverkan på marknaden har historiskt sett varit tillfällig, och långsiktiga investerare vinner fortfarande mer på att skjuta upp skatterna på grund av ränta-på-ränta-effekten.

 

Förändringar i den amerikanska skattelagen har tidigare framkallat en tillfällig marknadsreaktion

Möjligheten till en skattehöjning i USA har bidragit till minskad riskbenägenhet under de senaste månaderna. Vi förväntar oss dock att dessa perioder blir kortvariga eftersom investerarna tidigare har återplacerat kapital på marknaden inom sex månader efter det politiska beslutet. Högre skatter kan tynga ned marginalerna, men fundamentala faktorer har förblivit den främsta drivkraften för företagens intäkter. Vi ser en fortsatt stabil aktiemöjlighet framför oss.

 

Av: Jon Arnell CIO, Head of Investment Strategy, i samarbete med Goldman Sachs Asset Management.

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.

Källa: Goldman Sachs Global Investment Research och GSAM per maj 2021. De ekonomiska prognoser och marknadsprognoser som presenteras häri är i informationssyfte per denna presentations datum. Det finns ingen garanti för att prognoserna kommer att slå in. Goldman Sachs tillhandahåller inte rådgivning avseende redovisning, skattefrågor eller juridiska frågor. Se ytterligare upplysningar i slutet av den här presentationen. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, som kan variera. Perspektiv på tillgångsklasser för aktier, krediter, statsobligationer, realtillgångar och valutor tillhandahålls av GSAM Multi-Asset Solutions. De synpunkter som uttrycks här är från maj 2021 och kan komma att ändras i framtiden.Aktier är mer volatila än obligationer och föremål för större risker. Investeringar på utländska marknader och tillväxtmarknader kan vara mer volatila och mindre likvida än investeringar i amerikanska värdepapper och är föremål för riskerna med valutafluktuationer och negativ ekonomisk eller politisk utveckling. Investeringar i råvaror kan påverkas av förändringar i övergripande marknadsrörelser, råvaruindexvolatilitet, ränteförändringar eller faktorer som påverkar en viss bransch eller råvara. Valutamarknaden ger investerare en betydande grad av hävstång. Denna hävstång medför potential för betydande vinster, men medför även en hög grad av risk, inklusive risken att förluster kan bli lika betydande. Valutafluktuationer kommer även att påverka värdet på en investering. Investeringar i räntebärande värdepapper är föremål för de risker som förknippas med skuldinstrument i allmänhet, inklusive kredit-, likviditets-, ränte-, inlösen- och förlängningsrisk. En tioårig statsobligation är en skuldförbindelse som stöds av USA:s regering och räntebetalningarna är undantagna från statliga och lokala skatter. Räntebetalningar är dock inte undantagna från federala skatter. Ovanstående är inte någon uttömmande lista över potentiella risker. Det kan finnas ytterligare risker som bör beaktas innan ett investeringsbeslut fattas.

Allmänna upplysningar

Europeiska unionen: Detta material är finansiell marknadsföring som distribueras av Goldman Sachs Bank Europe SE, inklusive genom dess auktoriserade filialer (”GSBE”). GSBE är ett kreditinstitut bildat i Tyskland och, inom ramen för den gemensamma tillsynsmekanism som upprättats mellan de medlemsstater i Europeiska unionen vars officiella valuta är euro, föremål för direkt tillsyn av Europeiska centralbanken och står i andra avseenden under tillsyn av den tyska federala finansiella tillsynsmyndigheten (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufischt, BaFin) och Deutsche Bundesbank.Denna information behandlar allmän marknadsaktivitet, bransch- eller sektortrender eller andra breda ekonomiska, marknadsmässiga eller politiska förhållanden och ska inte tolkas som forskning eller investeringsråd. Detta material har tagits fram av GSAM och är inte finansiell forskning eller en produkt från Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Det har inte tagits fram i enlighet med gällande juridiska bestämmelser som utformats för att främja oberoendet för ekonomisk analys och är inte föremål för ett förbud mot handel efter distributionen av finansiell forskning Investerare uppmanas att rådgöra med sina ekonomiska fackpersoner innan de köper eller säljer värdepapper. Denna information kan vara inaktuell och GSAM har ingen skyldighet att tillhandahålla några uppdateringar eller ändringar. Synpunkter och åsikter som uttrycks är endast i informationssyfte och utgör inte någon rekommendation från GSAM att köpa, sälja eller inneha något värdepapper, inklusive någon produkt eller tjänster från Goldman Sachs. Synpunkter och åsikter är aktuella på denna presentations datum och kan komma att bli föremål för ändringar. De ska inte tolkas som investeringsråd. Om något av de antaganden som används i denna presentation inte visar sig vara sant kommer resultaten sannolikt att variera avsevärt från de exempel som visas häri. Denna presentation ger inga underförstådda eller uttryckliga rekommendationer om hur en kunds konto borde eller skulle komma att hanteras, eftersom lämpliga investeringsstrategier beror på kundens investeringsmål. Den tar inte hänsyn till någon specifik kunds särskilda investeringsmål, begränsningar, skattesituation och ekonomiska situation eller andra behov. Fastän viss information har erhållits från källor som anses vara tillförlitliga garanterar vi inte dess riktighet, fullständighet eller rimlighet. Vi har, utan oberoende verifiering, förlitat oss på och antagit att all information som finns tillgänglig från offentliga källor är korrekt och fullständig. Ekonomiska prognoser och marknadsprognoser som presenteras häri återspeglar vår bedömning på denna presentationens datum och kan komma att ändras utan föregående meddelande. Dessa prognoser tar inte hänsyn till någon specifik kunds särskilda investeringsmål, begränsningar, skattesituation och ekonomiska situation eller andra behov. Faktiska data kommer att variera och återspeglas eventuellt inte här. Dessa prognoser är föremål för hög osäkerhetsnivå som kan påverka det faktiska resultatet. Därför bör dessa prognoser endast ses som representativa för ett stort antal möjliga resultat. Dessa prognoser är uppskattningar baserade på antaganden och föremål för betydande revision och kan komma att ändras avsevärt allt eftersom förhållandena i ekonomin och på marknaden förändras. Goldman Sachs har ingen skyldighet att tillhandahålla uppdateringar eller ändringar av dessa prognoser. Goldman Sachs tillhandahåller inte juridisk rådgivning, skatterådgivning eller redovisningsrådgivning till sina kunder. Alla investerare uppmanas bestämt att kontakta sina rådgivare i juridiska frågor, skatte- eller redovisningsfrågor beträffande alla potentiella transaktioner eller investeringar. Det finns ingen garanti för att skattestatusen eller -behandlingen av en föreslagen transaktion eller investering kommer att fortsätta i framtiden. Skattebehandling eller -status kan komma att ändras genom lag eller myndighetsåtgärd i framtiden eller retroaktivt. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, som kan variera. Värdet på investeringar och de intäkter som härrör från investeringar kommer att variera och kan både sjunka och stiga. En kapitalförlust kan uppstå.