Tre tips som påverkar din pension

Idag firas Tjänstepensionens dag som syftar till att uppmärksamma vikten av att ha tjänstepension – en av dina viktigaste personalförmåner. Genom att skaffa dig en överblick, sätta upp en målbild och göra aktiva val redan nu kan du själv påverka din framtida pension.

Trots att tjänstepension är en stor del av den totala pensionen, är det många som inte vet om de har tjänstepension via jobbet eller hur mycket som betalas in till den. Genom att göra aktiva val redan nu, har du stora möjligheter att påverka din framtida pension. Max Matthiessens finansiella rådgivare Peter Landberg, delar här med sig av tre tips:

1. Få koll
Ett första steg är att skaffa dig en överblick hur din tjänstepensionslösning ser ut idag. Få svar på frågor som; Får jag tjänstepension av min arbetsgivare? Vilket tjänstepensionsavtal tillhör jag? Hur mycket pengar avsätter min arbetsgivare till min tjänstepension? På minPension hittar du en sammanställning över din intjänade pension och där finns också möjlighet att göra en pensionsprognos för att se vad du kan förvänta dig i plånboken på ålderns höst.

2. Sätt upp en målbild
Steg två är att sätta upp en målbild för din framtid. När vill jag gå i pension och hur mycket pengar vill jag då ha att leva för? Har du lång tid kvar innan det är dags att leva på pensionen har du mycket att vinna på att göra ett aktivt val redan nu. Några faktorer som kan vara bra att utgå ifrån är hur lång sparhorisont du har, hur engagerad du vill vara och vilken risk du är beredd att ta.

Tjänstepensionen består av flera delar och förutom pengar till pensionen, ger den dig också viktiga försäkringsskydd. Har du familj som är beroende av din inkomst om du skulle gå bort? Då kan det vara klokt att ha ett efterlevandeskydd som gör att din familj har ett ekonomiskt skydd i fall du skulle gå bort i förtid.

3. Sätt upp ett långsiktigt sparande
Vi lever allt längre vilket innebär att din pension ska räcka under många år. Det kan därför vara en god idé att komplettera med ett eget pensionssparande. Har du en bruttoinkomst som är högre än 45 865 kronor per månad (2021) kan löneväxling vara ett bra alternativ, under förutsättning att din arbetsgivare erbjuder det. Sparande via investeringssparkonto (ISK) kan också vara ett smart sätt att fylla ut din framtida ekonomi som pensionär.

Vill du ha fler tips kring din tjänstepension? Kontakta oss på Max Matthiessen så hjälper vi dig med en personlig rådgivning.

Läs mer:
Vad är skillnaden mellan traditionell försäkring och fondförsäkring?

Så ska du tänka när du pensionssparar i traditionell försäkring