Morgonrapport – 2022 inledes med breda uppgångar och nya börsrekord på Wall Street.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 +0,6 %
    • Nasdaq +1,2 %
    • Europeiska terminer handlas positivt under morgonen
    • ISM Manufacturing PMI, USA (16:00)
    • JOLTs Job Openings, USA (16:00)

USA:  De amerikanska börserna steg på bred front under måndagen och nya rekordnivåer noteras i både Dow Jones och S&P 500. Tesla rusade och flera bolag i elbilsbranchen följde efter. Dow Jones stängde +0,7 %, S&P 500 klättrade +0,6 % och Nasdaq handlades upp med +1,1 %. Räntan på den amerikanska 10-åringen är nu tillbaka över 1,60 % för första gången sedan i slutet av november. Drivet av stigande förväntningar på FED för framförallt innevarande och nästa år (marknaden prisar in runt 70 % sannolikhet för höjning redan i mars). Oljepriset drar sig försiktigt högre inför dagens möte med OPEC+ och Brent handlas nu till $ 79  per fat.

Apple blev under gårdagen det första amerikanska bolaget att nå 3 000 miljarder dollar i börsvärde. Aktien föll tillbaka något efter det men stängde fortsatt plus 2,5 %, strax under drömgränsen på 3 000 miljarder dollar.

Asien: De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Kinas inofficiella Caixin PMI steg till 50,9 i december, vilket är den högsta nivån sedan i juni och signalerar växande aktivitet i industrin. Tokyo-börsen handlas i nuvarande stund upp +1,8 %, Shanghai-börsen handlas ner -0,2 % och Hong Kong-börsen tappar med -0,4 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas upp under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter:  Dagens viktigaste datapunkt blir amerikanska ISM-index för industrin. Inköpschefsindexet från ISM toppade i våras (i likhet med motsvarande index på andra håll runt om i världen) och har därefter legat kvar på nivåer som historiskt indikerat en stark expansion i både industrin och ekonomin som helhet. Mycket tyder på att det fortsatt kommer vara samma bild för december. Produktionsstörningarna har visat tecken på att lätta med något kortare leveranstider och lägre inköpspriser under hösten (från mycket höga nivåer), men snabb virusspridning och global energikris indikerar risk för nya bakslag.

För euroområdet och Sverige sjönk inköpschefsindex för industrin i december men är fortsatt kvar på höga nivåer. Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk enligt prognoserna inför till 58,0 i december, jämfört med 58,4 föregående månad. Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 62,1 i december, från reviderade 63,1 månaden före. PMI backade därmed för tredje månaden i rad.

Läs gärna vår utblick och tankar kring 2022 här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=62895

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:22.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+0,7 % +0,6 % +1,8 %  -0,2 % -0,4 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+0,4 % +0,6 % +0,2 % +0,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.