Veckobetraktelser – Marknaderna överreagerar

  • Trots stora nedgångar i år ser vi stöd för aktier
  • För den långsiktiga investeraren är det köpläge

Max Matthiessen tror på börsen framåt. Trots breda nedgångar – Stockholmsbörsen med 12 procent sedan årsskiftet och Nasdaq med 15 procent sedan toppen i november menar Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen att det fortfarande är aktier investerarna ska satsa på. Det är stock picking som står i fokus på marknaderna framöver.

  • Vi räknar med stigande vinster under året för både svenska och amerikanska bolag. Som grund för det är den goda ekonomiska tillväxten som, enligt oss, fortsatt ger stöd till aktier som tillgångsslag, säger Jon Arnell och fortsätter;
  • När den värsta osäkerheten och överreaktionen på marknaderna lägger sig, vilket vi menar är ett scenario som sker i närtid, är det aktier som gäller.
  • För den långsiktiga investeraren är det köpläge, säger Jon Arnell.

Marknaden skyr osäkerhet och dagens miljö är i allra högsta grad präglad av just osäkerhet. Inledningen på året har varit allt annat än lugn och till den redan trendande ränteoron kan nu adderas en ökad geopolitisk osäkerhet. Marknadens förväntansbild kring snabbare räntehöjningar och tidigare bantning av balansräkningen har alltjämt justerats på uppsidan vilket orsakar nedgångar i aktier. Fed har på onsdag möjlighet att korrigera den här synen, det vill säga ge en mer balanserad bild vilket skulle ge stöd till marknaderna överlag. 

Marknaderna tenderar att prisa in allt och överreagera
Marknaderna styrs av förväntningar och inledningen av året har präglats av revideraringar av förväntansbilden, men också en ökad portion osäkerhet. Rädslan finns för att en mer ihållande hög inflation ska tvinga centralbankerna, med Fed i spetsen, att agera mer aggressivt. Fyra räntehöjningar ligger i förväntanbilden idag med start i mars, men oron för fler och potentiellt kraftigare höjningar är vad som stressar. Marknaderna tenderar att överdriva rörelser i termer av att redan prisa in en bantning av balansräkningen utöver avslutade tillgångsköp och räntehöjningar. Givet Feds kommunikation fram till nu kommer en minskning av likviditeten alltjämt innebära att systemet har mer likviditet än innan pandemin, vilket allt annat lika bör ge fortsatt stöd.

Givet den senaste tidens negativa utveckling på världens aktiemarknader har Fed råd att vara lite mjukare i sitt budskap på onsdag. Även om Fed inte på något sätt har finansmarknadens utveckling i sitt mandat vet vi av historien att de följer utvecklingen noga. Avslutningen av 2018 ligger färskt i minnet.   

Sektorrotationen fortsätter
Återhämtningen i den globala ekonomin har redan tidigare lett investerare in i mer cykliska- och värdeorienterade delar av marknaderna. Under 2021 såg vi stora slag i sektorrotationen, något som kommer att fortsätta spela ut även under 2022. Marknaderna uppvisar även en underliggande rotation inom tillväxtbolagen där Nasdaq utgör ett tydligt exempel. Fokus skiftas från tillväxt till vilket pris som helst till kvalité i intjäningen. Värderingen har därmed kommit i spel på ett annat sätt. Nasdaq är ned över 15% sedan toppen, men stora delar av komplexet är ner betydligt mer 30-50 % vilket tydligt visar på den rotation som sker. Sentimentet på Nasdaq är det sämsta sedan marsbotten 2020. Den amerikanska 10-åringens rusning uppåt har satt tidigare värderingsvy ur spel. Vi kommer från en värld pre-corona präglad av låg ekonomisk tillväxt, låga räntor och stimulativa centralbanker, där investerare har sökt sig till tillväxtaktier. Värderingarna har kommit i andra hand i takt med kraftig omsättningstillväxt och fokus fram till nu har inte legat på bolagens lönsamhet. Låga räntor har kunnat motivera högre värderingar, men när vi nu går in i en miljö av stigande räntor reverseras marknadens inställning till risk. Värderingen i marknaden är alltså i fokus igen.

Geopolitisk oro bidrar till negativt sentiment
Eskalerandet av oron gällande USA/Nato och Ryssland bidrar knappast till börssentimentet på den positiva sidan, givet eventuella följdeffekter som handelsrestriktioner och sanktioner. En ren krigshandling skulle självklart inte vara något positivt, men där befinner vi oss inte ännu men osäkerheten spär på det negativa sentimentet.

Bitcoin skvallrar om sentimentet
Utvecklingen i kryptovalutan Bitcoin, som inledningsvis sågs som en icke-korrelerad tillgång till aktier, är nu snarare en tydlig avspegling av marknadens riskvilja överlag. Bitcoin följer med andra ord risk off sentimentet i marknaderna i skrivande stund och har fallit kraftigt sista dagarna.

Vad bolagen säger om framtiden avgör och marknaden kommer vara mindre förlåtande
Rapportsäsongen ligger i startgroparna och vi har hittills erhållit ett par amerikanska bankrapporter och några svenska däribland Investor och Sandvik. Allt av framåtblickande karaktär kommer att vara av högsta intresse, det vill säga hur eventuella pandemieffekter spelar ut och om bolagen känner av och kan hantera inflationistiska tendenser. Marknaden kommer att vara betydligt mindre förlåtande framåt och stock picking står i fokus. Vi räknar alltjämt med stigande vinster under året för både amerikanska och svenska bolag som följd av en fortsatt god ekonomisk tillväxt om än i en lägre takt än under 2021, vilket ger stöd till aktier.

Lyft blicken och fokusera på fundamenta
Vi kommer från ett år utöver det vanliga med en stark decembermånad för framför allt svenska aktier, vilket innebär att det finns vinster att ta av. Vi befinner oss också i skrivande stund i en marknad som snarare drivs av sentiment än av fundamenta. Kvartalsrapporterna, vilka börjar levereras på riktigt under veckan, kommer att ge marknadsaktörerna vägledning vilket i kombination med tydligare riktlinjer från Fed under onsdagskvällen har möjlighet att stabilisera marknaderna överlag. De sista dagarna har vi haft en lugnare utveckling på räntemarknaden, med fallande räntor snarare än stigande vilket också visar på en mer sentimentsdriven marknad.

Kortsiktig volatilitet ska ställas i relation till den mer långsiktiga bilden för aktier som tillgångsslag. Där ser vi alltjämt en fortsatt ekonomisk utveckling över historisk trend, god vinstutveckling för bolagen och fortsatt stark efterfrågan från konsumenten. Eventuell negativ inverkan på den ekonomiska utvecklingen från omikron verkar vara mer begränsad än vid tidigare virusvågor, vilket kommer visa sig i ytterligare lättnader i industrins leveranskedjor. Det vill säga avtagande produktionsstörningar och inflation under året bör agerande stabiliserande.

Sannolikheten för en korrektion om 5-10 % under ett enskilt börsår är hög. 2021 var snarare ett undantag då någon nämnvärd nedgång uteblev. Aktier tenderar också att gå upp i en miljö av ekonomisk expansion och tittar vi på enskilda bolag så är många åter på sensommarens nivåer eller lägre trots alltjämt goda makroindikatorer och kvartalsrapporter.

För den långsiktige investeraren är det köpläge givet underliggande makroekonomiska bild och den nuvarande volatiliteten är snarare sentimentsdrivet, vilket innebär att när fokus flyttas till fundamenta bör marknaderna stabiliseras.

Jon Arnell
CIO, Head of Investment Strategy, Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.