Morgonrapport – Breda nedgångar på Wall Street inför dagens viktiga inflationsdata från USA.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -2,4 %
  • Nasdaq -2,8 %
  • Europeiska terminer handlas negativt under morgonen
  • Inflationssiffror, USA (14:30)
  • University of Michigan Consumer Sentiment, USA (16:00)

USA: De amerikanska börserna handlades ned brett under torsdagen inför dagens viktiga inflationsdata. Dow Jones stängde -1,9 %, S&P 500 tappade med hela -2,4 % och Nasdaq rasade -2,8 %. Wall Street såg före öppning ut att gå mot en stark dag men USA-terminerna vände ner efter att ECB släppt sitt räntebesked vid 13.45 och som väntat lämnade räntorna oförändrade, men flaggade för höjningar i juli och eventuellt september. Centralbanken höjde även sin inflationsprognos och sänkte tillväxtutsikterna. Räntan på den amerikanska 10-åringen handlades upp 2 punkter till 3,05 % under torsdagen. Oljepriset (brent) handlas kring $122 per fat.

Asien: Det asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen handlas ner -1,5 %, Shanghai-börsen handlas upp +1,3 % och Hong Kong-börsen handlas kring nollan.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -0,8 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Världen behöver verkligen lite bra inflationsnyheter som mer än något annat skulle bidra till att minska riskerna framåt. Bra nyheter skulle kunna komma redan i eftermiddag då vi får veckans och hela månadens viktigaste siffra, den amerikanska inflationsstatistiken för maj. Men man ska nog inte hoppas på för mycket. Förväntningarna är visserligen att USA-inflationen ska fortsätta ned för andra månaden i rad men den väntade nedgången kan snarare liknas vid ett myrsteg än något ras. Enligt Bloombergs sammanställning väntas KPI falla en ynka tiondels procentenhet till 8,2 % i årstakt, medan kärninflationen kommer att falla mot 5,9 % i årstakt med en liten risk för nedsidan. Den primära drivkraften för inflationen kommer att vara energipriserna, som kommer ha bidragit stort till KPI på årsbasis på grund av en bensinprisuppgång på 9 % i maj. En annan bidragande faktor kommer att vara tjänsteinflationen, som har accelererat på månadsbasis och kommer att börja bidra mer och mer till årssiffrorna. Dagens inflationsproblem började som en ökning av varupriserna under pandemin, men det har nu förvandlats till en mer uthållig och bred serviceinflation, vilket verkligen belyser Feds försening med att dra tillbaka den ackommoderande politiken.

Läs vår senaste marknadssyn för juni här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=63980

Ha en trevlig fredag!

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:48.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-1,9 %-2,4 %-1,5 % +1,3%-0,0 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,8 %-0,7 %-0,8 %-0,8 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.