Morgonrapport – Wall Street lyfte efter Feds räntebesked, Fed höjde med 75 punkter.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +1,5 %
  • Nasdaq +2,5 %
  • The Federal Reserve höjde styrräntan med 0,75 %
  • Europeiska terminer pekar svagt nedåt under morgonen
  • Räntebesked Bank of England, Storbritannien (13:00)
  • Philly Fed Manufacturing Index, USA (14:30)

USA: De amerikanska börserna studsade tillbaka under onsdagens kväll, efter att ha fallit något i samband med den amerikanska centralbanken Fed:s räntebesked. Dow Jones stängde +1,0 %, S&P 500 steg med +1,5 % och Nasdaq klättrade +2,5 %. Dow Jones vände därmed den dystra trenden på fem negativa handelsdagar i följd. Under centralbankens presskonferens, som hölls 30 minuter efter räntebeskedet, sade fed-chefen Jerome Powell att han inte räknar med att räntehöjningar på 75 punkter kommer bli vanligt framöver, men annonserade samtidigt att en höjning på 50-75 punkter verkar mest troligt inför juli-mötet. Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan steg initialt efter Feds stora styrräntehöjning men föll sedan med cirka tio räntepunkter.

Priset på bitcoin har fallit med över 70 procent från toppnivån och handlades igår strax över $20 000. Många andra kryptotillgångar har också fallit i värde och det verkar vara en kombination av bl a låg riskaptit, stigande räntor och fallande aktiemarknader som ligger bakom.

Asien: Det asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen handlas upp +0,4 %, Shanghai-börsen handlas ner -0,5 % och Hong Kong-börsen tappar med -1,3 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,2 %, vilket indikerar en lugn men positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas svagt nedåt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Trippelhöjningen från Fed gav trots allt begränsade marknadsreaktioner under gårdagen. Kommunikationen från det föregående mötet pekade mot 50 punkters höjning men marknadsförväntningarna skiftade de senaste dagarna mot 75 punkter efter oväntat höga inflationssiffror. Skiftet visade sig vara korrekt och Feds ordförande Powell meddelade igår att beslutet landade på 75 punkter. Men just eftersom höjningen var förväntad blev marknadseffekterna begränsade. De amerikanska börserna reagerade negativt direkt vid beskedet men återhämtade sig under presskonferensen där Powell bland annat sa att han inte förväntar sig att 75-punktershöjningar kommer att bli det nya normala. Den så kallade ”dot-plotten” visade på fortsatta höjningar till över 3,5% under 2023 med sedan räntesänkningar under 2024. Fed-chefen sa att gårdagens höjning var ovanligt stor och att han inte förväntade sig att höjningar av den storleksordningen kommer vara vanliga framöver.

Efter gårdagens Fed-besked är det idag Bank of Englands tur. Även här förväntas oss en höjning men med mer blygsamma 25 punkter. BoE och brittisk ekonomi befinner sig i ett svårt läge där en skyhög inflation (för närvarande 9,0%), en tajt arbetsmarknad och snabbt stigande löner. Vilket kan motivera en större räntehöjning.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:28.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+1,0 %+1,5 %+0,4 % -0,5 %-1,4 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,4 %-0,6 %-0,3 %+0,2 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.