Morgonrapport – Wall Street återhämtade sig något under fredagen, Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +0,2 %
  • Nasdaq +1,4 %
  • De amerikanska börserna håller stängt under måndagen
  • Inflationssiffror, UK (ons)
  • Prel. PMI-siffror, EU & USA (tor)
  • Stockholmsbörsen är stängd på fredag

USA: De amerikanska börserna stängde tillslut mestadels positivt efter en svängig handelsdag. Dow Jones stängde -0,1 %, S&P 500 klättrade +0,2 % och Nasdaq steg med +1,4 %. Marknaden studsade tillbaka något under veckans sista handelsdag, trots det stängde alla ledande index ned för veckan. Det breda S&P500-indexet står för sin sämsta vecka sedan 2020. Dow Jones klev under torsdagen ned under nivån 30 000 för första gången sedan januari 2021 och indexet är ned 5 % för veckan. Oljepriserna fortsatte att falla. WTI-oljan var vid stängning ned drygt 6,1 % medan Brentoljan var ned drygt 4,7 % i spåren av en ökad recessionsoro. De stora förlorarna under fredagen var oljebolagen.

Asien: Det asiatiska börserna handlas negativt under morgonen. Tokyo-börsen handlas ner -0,7 %, Shanghai-börsen och Hong Kong-börsen handlas något under nollan.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner +0,1 %, vilket indikerar en lugn men positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Fed har verkligen övergått till en mycket mer aggressiv hållning och erkände öppet att den skulle vara villig att skicka ekonomin in i en lågkonjunktur för att få inflationen under kontroll. Finansmarknaderna reagerade illa när antydningar om höjningen på 75 bps publicerades i en stor amerikansk tidning dagen före mötet. Aktiemarknaden återhämtade sig något på dagen under FOMC-mötet för att sedan fortsätta sälja av nästa. Sedan offentliggörandet av det amerikanska KPI-siffrorna den 10 juni har S&P500 fallit nära 8,5 % och på nya lägsta nivåer för året. Tioåriga amerikanska statsräntor har ökat med mer än 30 punkter under samma period och volatiliteten har varit enorm med över 20 punkter mellan toppar och dalar.

Den kommande veckan kommer potentiellt att bli lite lugnare eftersom amerikanska marknader är stängda på måndag för att fira National Independence Day och i övrigt är det tunt på viktig amerikansk ekonomiska data. I Europa är kalendern också tunn den här veckan med preliminära PMI-siffror som troligen är den viktigaste datapunkten. PMI:s har hittills hållit sig överraskande starka, men tillväxtproblemen ökar och marknaderna förväntar sig ytterligare en gradvis nedgång i juni. Även i Storbritannien kommer vi att få PMI-siffror men också KPI. Storbritanniens KPI förväntas fortsätta att stiga och nå hela 9,2 % på årsbasis i maj.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:34.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-0,1 %+0,2 %-0,7 % -0,1 %+0,0 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,5 %+0,3 %+0,7 %+0,1 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.