Morgonrapport – Stark börsstängning på Wall Street, Fall för svenska bostadspriser.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +2,5 %
  • Nasdaq +2,5 %
  • Europeiska terminer handlas negativt under morgonen
  • Inflationssiffror, UK (08:00)

USA: De amerikanska börserna tog revansch under tisdagen efter förra veckans ras. Dow Jones stängde +2,2 %, S&P 500 klättrade +2,4 % och Nasdaq handlades upp hela +2,5 %. Elbilstillverkaren Tesla rusade efter att vd:n Elon Musk under klargjort fler detaljer kring bolagets nedskärningar. Bland dagens förlorare syntes bland annat Netflix och Meta Platforms. Dagens allra starkaste sektor var energisektorn, som steg över 5 %. Dock har oljepriset backat rejält sedan igår och brentoljan är ned 4 % till $110 per fat på spekulationer om en inbromsning i global och framförallt amerikansk ekonomi.

I linje med en viss återhämtning för börser och riskaptit steg även bitcoin igår. Den digitala valutan handlar nu på $20300 efter att som lägst varit nere på $17600 i slutet av förra veckan.

Asien: Det asiatiska börserna handlas negativt under morgonen. Tokyo-börsen handlas ner -0,4 %, Shanghai-börsen tappar med -0,9 % och Hong Kong-börsen tappar med -1,8 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -1,3 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Brittiska inflationssiffror för maj publiceras idag. Storbritannien tampas, precis som resten av Europa, med höga energi- och livsmedelspriser. Brexit spär dock på bristen på inte minst arbetskraft vilket utgör ytterligare en besvärande ingrediens i inflationsgrytan. Det syns i inflationsprognoserna. Bank of England räknar med att inflationen toppar på 11 % i oktober, vilket kan ställas mot ECB:s prognos om att euroinflationen toppar på 7,5% under andra kvartalet i år.

Svenska bostadspriser föll 1,6 % i maj enligt statistik från Valueguard nu på morgonen. Mest föll priserna i Stockholm där priset på bostadsrätter sjönk med 3 % och villapriserna med 3,2 %. Valueguard har även studerat bostadsrättspriserna under första halvan av juni i storstäderna. Det visar att priserna har fortsatt falla att rejält med 3,3 % i Stockholm och 3,9 % i Göteborg.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:36.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+2,2 %+2,5 %-0,4 % -0,9 %-1,8 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-1,7 %-1,2 %-1,6 %-1,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.