Morgonrapport – Svagt nedåt på Wall Street under onsdagen, Europeiska terminer handlas negativt.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -0,1 %
  • Nasdaq -0,2 %
  • Europeiska terminer handlas negativt under morgonen
  • Prel. PMI-siffror, EU (09:30)
  • Prel. PMI-siffror, EU (10:00)
  • Prel. PMI-siffror, USA (15:45)

USA: De amerikanska börserna handlades nedåt under onsdagen och stängde något under nollan. Jerome Powells tal lyckades inte lyfta Wall Street under gårdagen. Dow Jones stängde -0,2 %, S&P 500 tappade -0,1 % och Nasdaq handlades ner -0,2 %. Den amerikanska centralbanken höjde räntan med 0,75 procentenheter förra veckan och Fed-chefen Jerome Powell antydde i sitt tal att ytterligare en höjning av samma storlek var möjlig nästa månad. Oljepriset har fallit tillbaka hela 10 % sedan toppen och Brent handlas nu kring $109 per fat.

Asien: Det asiatiska börserna handlas positivt under morgonen. Tokyo-börsen handlas kring +0,1 %, Shanghai-börsen stiger med +1,5 % och Hong Kong-börsen klättrar med +1,5 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -0,4 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas blandat under morgonen.

Makro/Nyheter: Idag släpps en handfull preliminära inköpschefsindex. Trots krig och pandemieffekter samt nu snabbt åtstramande penningpolitik har inköpschefsindex varit överraskande motståndskraftiga. Det finns dock en generell negativ trend på grund av den stora motvind som hög inflation, höga energikostnader och ansträngda globala värdekedjor skapar. Vad gäller delkomponenter är självklart priser i fokus, särskilt inom tjänstesektorerna, och för både insats- och produktionspriser. Även leveranstider är intressanta för att se eventuella tecken på att leveranskedjor långsamt repareras. Givet att Europa genomgår en rejäl prövning bör dessa index snart närma sig 50-nivån men utan att det välter större kiosker. När det gäller brittiska inköpschefer noterar vi att tjänstesektorn var relativt stark även här men att hög inflation och stigande bolåneräntor skapar motvind för hushållen och trots att arbetsmarknaden fortfarande är relativt stark.

Läs vår senaste syn på marknaden i vår Marknadspuls för juli: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64105

Morgonrapporten tar sommarledigt men är tillbaka igen i augusti. Glad midsommar!

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:47.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-0,2 %-0,1 %+0,1 % +1,5 %+1,5 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,3 %-0,3 %-0,3 %-0,4 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.