Morgonrapport – Positiva tongångarna fortsatte när Wall Street steg kraftigt.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +3,1 %
  • Nasdaq +3,3 %
  • Dow Jones +2,8 %
  • Europeiska terminer handlas nedåt under morgonen
  • Inköpschefsindex PMI för Tjänster, Sverige (08:30)
  • Samlat Inköpschefsindex PMI, UK (10:30)
  • Importer + Exporter + Handelsbalans, USA (14:30)
  • ADP Non-Farm Employment Change, USA (14:15)
  • Råoljelager, USA (16:30)

USA: Det var fortsatt positiva tongångar på Wallstreet på tisdagskällen där de ledande indexen steg kraftigt för andra dagen i rad. Vid stängning var breda S&P 500-indexet på plus 3,1 procent medan Dow Jones stängde på 2,8 procent, och tekniktunga Nasdaq lyfte med 3,3 procent. Med måndagens uppgångar i åtanke har S&P 500 stigit med runt 5,5 procent de två senaste handelsdagarna. Det är den kraftigaste tvådagarsuppgången sedan mars 2020, skriver CNBC. Sentimentet har förbättrats de senaste två dagarna då statsräntorna fallit från mer än 10-åriga toppar. Den 10-åriga statsräntan handlades till cirka 3,63 % på tisdagen, ned från mer än 4 % vid ett tillfälle förra veckan. Tidigare under dagen bröt den under 3,6%. Sentimentet på tisdagen fick också ett uppsving då aktierna i Credit Suisse slutade dagen 12% upp. Tidigare i veckan fanns det oro över bankens finansiella hälsa. Banken sa till CNBC att den skulle ge uppdateringar av sin strategi tillsammans med sina tredje kvartalssiffror. Andra anmärkningsvärda aktierörelser var Twitter, som steg 22 % efter att Elon Musk återigen ångrat sig om att lägga bud på bolaget och nu kommer att genomföra affären, denna gång till originalpriset av 54,20 USD per aktie. Arbetslöshetssiffrorna i USA pekade på en försvagning på arbetsmarknaden, vilket bidrog till den positiva aktieutvecklingen då investerare tror att Federal Reserve kommer att backa sin aggressiva åtstramning av ekonomin snabbare än väntat.  

Asien: De asiatiska börserna handlas upp under morgonen. Tokyo-börsen ökar med +0,5 %, Shanghai-börsen är stängd på grund av helgdag och Hong Kong börsen ökar med +6,0%.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -0,2 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas nedåt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas nedåt under morgonen.

Makro: Återigen verkar det som att dåliga nyheter är bra nyheter på aktiemarknaden. Gårdagens JOLTS jobbsiffror visade på en minskning av antalet tillgängliga jobb på nästan 1.2 miljoner jämfört med senaste mätningen, och nästan 1 miljon färre tillgängliga jobb jämfört med konsensus. En tajtare arbetsmarknad är något som Federal Reserve Chair Jerome Powell strävat efter med centralbankens räntehöjningar, och denna siffra i kombination med australiensiska centralbankens blygsamma höjning på 25 punkter (konsensus 50 punkter) under gårdagen, fick marknaden att få upp hoppet om att ränteläget har toppat. Som resultat så har marknadens prissättning på Federal Reserves långsiktiga räntepeak sjunkit med nästan 20 punkter den senaste veckan, och den amerikanska 10-årsräntan har sjunkit från 4 % till 3,65% under samma period. Det pånyttfödda hoppet om att räntebanan toppat gav stora uppgångar under gårdagen och bidrog till den för nuvarande starka starten på oktober och det fjärde kvartalet. Alla de amerikanska indexen steg närmare 3 %, medan OMX Stockholm steg 3,8 % vilket är den bästa handelsdagen sedan i maj 2022. Under morgonen så har även de asiatiska börserna följt efter i positiv bemärkning, och Hong Kong börsen (som varit stängt på grund av helgdag tidigare i veckan) stiger mer än 6 % i morgonens handel.

Nya siffror ifrån Europa visar att produktionen fortsätter att bromsa in, även fast orderstockar och lättnader i pandemirelaterade leveransproblem gett ett visst stöd. Data från ECB visar även att hushållens låneräntor stigit till de högsta nivåerna på nästan 7 år, och med tanke på lagget mellan räntehöjning och effekt på ekonomin så har nog inte ECBs senaste höjningar utspelat sig i dessa siffror än. Inför dagens OPEC+ möte så har oljepriset stigit till runt 92 dollar per fat, och förväntningarna ligger på att produktionen dras ner i linje med att producenter vill se högre priser efter senaste tidens fall i oljepriset. Högre priser ogillas av både Europa som brottas med en potentiell energikris inför vintern, samt USA som gärna ser ett billigt oljepris innan mellanårsvalet senare i år. Samtidigt så gynnar det Ryssland, som på grund av sanktioner ej kan sälja hela sin produktion utan snarare ser ett högre pris för den produktion de säljer som gynnsam.

Läs vår senaste marknadsvy här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64346

David Bergström
Quantitative Analyst
Navigera

Linus Bergevi
Business Support
Navigera

Uppgifter per klockan 07:58.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+2,8%+3,1 %+0,5 % 0,0 %6,0 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,4 %-0,4 %-0,4 %-0,2 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.