Morgonrapport: Stark börsdag i Europa, fokus på amerikanska jobbsiffran.

Datum: 2022-12-02

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PPI, Eurozonen (11:00)
  • Nonfarm Payrolls, USA (14:30)
  • Arbetslöshet, USA (15:56)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York-0,1 %0,0 %-15,0 %
Nasdaq New York-0,3 %+0,1 %-27,5 %
Dow JonesNew York-0,1 %-0,6 %-6,0 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

De Amerikanska börserna stängde blandat under torsdagen då rädslan för en lågkonjunktur verkade uppväga den avtagande inflationen och signalerna om en långsammare räntehöjningstakt. S&P 500 stängde kring nollan, medan Dow Jones Industrial Average sjönk med 0,6 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite gick mot strömmen och stängde svagt uppåt. Molntjänstbolaget Salesforce föll drygt 8,3 procent och tyngde Dow Jones industriindex under torsdagen. Bolagets rapport för det senaste kvartalet, som presenterades efter börsens stängning på onsdagen, överträffade förväntningarna både var gäller omsättning och resultat. Men beskedet att deras VD Bret Taylor avgår ett år efter att han utsågs till vd tycks ha överraskat marknaden negativt. I andra delar av marknaden backade US-dollarindexet till en tremånaders lägsta nivå, en dollar kostar nu 10,31 kronor, vilket kan jämföras med 10,58 kronor dagen före Powells tal. De amerikanska statsräntorna höll sig stabila efter kraftiga nedgångar. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen, tioåringen, har på två dagar tappat 20 punkter. Den tvååriga räntan har sjunkit lika mycket och ligger för närvarande på 4,24 procent. Grundprisindexet för personliga konsumtionsutgifter (PCE) – ett inflationsmått som noga övervakas av Federal Reserve – steg med 0,2 % i oktober, mindre än väntat. Investerarna har nu siktet inställt på fredagens sysselsättningsstatistik från den amerikanska arbetsmarknaden, skriver CNBC.

Makro

Den starka öppningen på den amerikanska börsen under gårdagen kom av sig aningen under kvällen och de ledande amerikanska indexen stängde till slut runt nollan. Mer optimistiskt var det dock på de europeiska börserna som steg kraftigt, säkerligen på grund av den kraftiga uppgången i USA efter europastängningen i onsdags. Det breda euroindexet EUROSTOXX50 stängde upp 0,5%, medan svenska storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen med en uppgång på 1,1%. Även fast oljepriset varit pressat de senaste veckorna när rädslan för en recession har ökat så handlas Brentoljan fortfarande stabilt runt 87 dollar per fat för tillfället. I helgen är det dags för OPEC+ möte där rykten pekar på att oljekartellen kommer att strypa produktionen ytterligare, något som säkerligen kommer ge varmluft till oljepriset. I Sverige så publicerades under gårdagen en intervju med Vice Riksbankschefen Martin Flodén. Flodén pekade på att det börjar visas tydliga tecken på att penningpolitiken har en effekt på efterfrågan. Medan Flodén påpekade att han tycker att Riksbanken inte ligger efter räntekurvan, så verkar marknaden tycka det motsatta. Riksbanken flaggade vid novembermötet för en kommande höjning av styrräntan med 25 punkter i februari vilket möjligtvis skulle vara den sista höjningen i denna räntecykeln. Marknaden prisar dock för tillfället in en räntehöjning på 50 punkter i februari, följt av en höjning på 20 punkter i april.

Fredagen bjuder på mycket intressant data i form av den amerikanska jobbstatistiken vid 14:30. Vad som talar för en bra rapport (men dålig ur ett framtida ränteperspektiv) är att hushållen fortfarande har en positiv syn på arbetsmarknaden, antalet lediga jobb ligger på en hög nivå och lönerna steg snabbt i oktober. Samtidigt så har på senaste tiden flertalet amerikanska storbolag inklusive Amazon, Twitter och Meta sparkat stora mängder av dess personalstyrka vilket kan bidra till en svag jobbsiffra under månaden. Federal Reserve vill helst se en rapport där sysselsättningstillväxten minskat och arbetslösheten ökat för att få bekräftat att deras räntehöjningar har effekt på arbetsmarknaden. Om det skulle vara fallet skulle en lugnare räntebana framöver vara möjlig. För att avsluta med så kom under gårdagen uppgifter från Financial Times att USA:s president Joe Biden är villig att tala med den ryska presidenten Vladimir Putin, men bara om den sistnämnda är villig att förhandla om ett slut på konflikten i Ukraina.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-1,7 %-3,6 %
ShanghaiShanghai-0,3 %-13,3 %
Hang SengHong Kong-0,2 %-20,1 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,4 %+0,3 %-8,2 %
FTSE100 London-0,1 %-0,2 %+0,7 %
DAX Frankfurt-0,1 %+0,7 %-9,6 %
OMXS30 Stockholm-0,3 %+1,1 %-13,1 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK-0,08 %10,30
EUR/SEK-0,07 %10,84
GBP/SEK-0,27 %12,60
EUR/USD+0,01 %1,05
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:17 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Läs vår vy för marknaden i november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.