Morgonrapport: Svängig dag på Wall Street efter starka jobbsiffror.

Datum: 2022-12-05

Veckans Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, Eurozonen (Onsdag 11:00)
  • Räntebesked, Kanada (Onsdag 16:00)
  • BNP, Japan (Torsdag 00:50)
  • Initial Jobless Claims, USA (Torsdag 14:30)
  • Inflationssiffror, Kina (Fredag 02:30)
  • Producer Price Index – PPI, USA (Fredag 14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Inlfation Expectations, USA (Fredag 16:00)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York-0,2 %-0,1 %-15,1 %
Nasdaq New York-0,3 %-0,2 %-27,6 %
Dow JonesNew York-0,1 %+0,1 %-5,9 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

I fredags handlades S&P 500 ned som mest 1,2 procent och Nasdaqs kompositindex var en stund nere på minus 1,4 procent. Trots en återhämtning mot slutet av handelsdagen i Fredags stängde New York-börsens huvudindex på minus efter fredagens sysselsättningssiffra. Det breda S&P 500-index sjönk 0,1 procent, Nasdaqs kompositindex föll 0,2 procent medan Dow Jones industriindex steg 0,1 procent. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 263.000 personer i november, klart över analytikernas snittprognos på 200.000. Arbetslösheten låg stilla på 3,7 procent, i linje med förväntningarna. Marknaden tolkar för nuvarande positiva nyheter, som dåliga nyheter då ur ett marknadsperspektiv en stark arbetsmarknad ger signaler att ekonomin visar på fortsatt styrka trots inflationstrycket. Marknaden tolkar detta som att den amerikanska centralbanken kan fortsätta med aggressiva räntehöjningar. Enligt CNBC handlar återhämtningen på de amerikanska börserna i fredags om att man skakat av sig besvikelsen över fredagens jobbrapport och nu börjat blicka framåt mot nästa centralbanksmöte, den 14e december. Den här veckan håller vi ögonen på Initial Jobless Claims (Torsdag 14:30), samt Producer Price Index (PPI) som släpps under fredagen 14:30.

Makro

Även fast antalet covidfall till synes bara ökar i Kina så slopades under helgen kravet på ett negativt covidtest för att åka med kollektivtrafiken i de kinesiska storstäderna Peking och Shenzhen. Lättningar i restriktionerna har även skett i Shanghai och Hangzhou och ses som en början till slutet för landets no-covid politik. Som ett resultat av lättnaderna så rusar de ledande kinesiska indexen där Hong Kong börsen och Shanghai ökar med 3.3 % respektive 1.5%. Under fredagen så resulterade oväntat starka siffror från den amerikanska arbetsmarknaden i en svängig dag på börsen. Förutom att sysselsättningen ökade betydligt mer än väntat så ökade även lönerna mer än konsensus. Den initiala stora nedgången i indexen reverserades dock under kvällen och de ledande amerikanska indexen stängde runt nollan. På räntemarknaden så fick dock jobbsiffran ett stort utslag. Stora delar av förgående veckas nedgångar på räntemarknaden raderades under fredagen. Under natten sjönk framförallt räntor med längre löptid tillbaka. Avkastningskurvan blir allt brantare och mer inverterad då den amerikanska 2-åriga räntan handlas 13 punkter högre än innan jobbrapporten medan tioårsräntan är nästintill oförändrad. Marknaden prisar nu in en 50 punkters höjning i styrräntan från Federal Reserve i december, medan toppen i räntebanan höjdes en aning till strax under 5 %.

I Sverige så har en del nyheter kommit ut efter börsstängningen i fredags. Det omtalade elprisstödet väntas börja betalas ut i februari enligt försäkringskassan. Även fast stödet säkerligen är välkommet för många svenskar, så har senaste veckans skenande elpriser visat att faran är långt ifrån över. Enligt vice Riksbankschefen Anna Breman så kommer inflationen att vända ner under nästkommande år, och inflationen kommer att nå det långsiktiga målet runt 2 % omkring årsskiftet 2023-2024. I data väg så presenteras under onsdagen svenska BNP samt produktions- och konsumentsstatistik för oktober månad. BNP utvecklingen under det tredje kvartalet var stark, men samtidigt börjar allt mer frågor väckas om den inhemska efterfrågan. Till att avsluta med så röstade G7-länderna under fredagen igenom ett pristak på rysk olja till 60 dollar per fat. Pristaket motsvarar inte en överdrivet stor prisändring från den nuvarande nivån (då rysk olja handlas med ungefär 25 dollar per fat i rabatt mot Brentolja) men är fortfarande en tydlig markering mot Ryssland. Talespersoner för den ryska regeringen meddelade under helgen att de kommer vägra acceptera pristaket, och OPEC+ (där Ryssland är en medlem) meddelade under helgen att de kommer förlänga de befintliga produktionskvoterna.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo+0,2 %-3,4 %
ShanghaiShanghai+1,5 %-12,0 %
Hang SengHong Kong+3,3 %-3,3 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,1 %-0,2 %-8,2 %
FTSE100 London-0,1 %0,0 %+0,7 %
DAX Frankfurt0,0 %+0,3 %-9,3 %
OMXS30 Stockholm+0,1 %+0,2 %-12,9 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK-0,55 %10,27
EUR/SEK-0,13 %10,86
GBP/SEK-0,14 %12,66
EUR/USD+0,40 %1,06
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:27 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Läs vår vy för marknaden i november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter december: december 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.