Morgonrapport: Stora uppgångar på Wall Street.

Datum: 2023-01-27

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PPI, Australien (01:30)
  • Detaljhandel Försäljning, Sverige (08:00)
  • PCE Price Index – Inflationssiffror, USA (14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Inflation Expectations, USA (16:00)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York-0,3 %+1,1 %+6,2 %
Nasdaq New York-0,6 %+1,8 %+10,8 %
Dow JonesNew York-0,1 %+0,6 %+2,5 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

S&P 500 ökade med 1,1 procent medan Dow Jones steg 0,6 procent och tekniktunga Nasdaq 1,8 procent. USA:s ekonomiska aktivitet expanderade snabbare än väntat under de sista tre månaderna av 2022, vilket markerade ett motståndskraftigt slut på ett år definierat av inflation, stigande räntor och fallande finansmarknader. Bureau of Economics förhandsberäkning av USA:s bruttonationalprodukt (BNP) under fjärde kvartalet visade att ekonomin växte i en årlig takt på 2,9 % under perioden, snabbare än konsensusprognoserna. Förväntningarna låg på att den amerikanska ekonomin växt i en årlig takt på 2,6 % under de sista tre månaderna av 2022. För helåret ökade BNP med 2,1 % jämfört med 5,9 % under 2021, vilket var den snabbaste tillväxttakten sedan 1984. Samtidigt minskade antalet nya arbetslösa enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Det uppgick till 186.000 personer, där förväntningarna låg på 205 000 personer. Bland enskilda bolag steg Tesla med 11 procent efter sin rapport för det fjärde kvartalet. Räntan på riktmärket den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade upp till 3,502% från 3,45%. Dollarindexet förändrades lite, en dollar är nu värd 10,27 SEK.

Makronyheter

Efter ett par dagar med rörelse i sidledes så vände världsbörserna upp under gårdagen och vi fick se breda uppgångar. I USA så var alla de ledande indexen upp, med tekniktunga Nasdaq i täten med en uppgång på 1,1 % mycket på grund av den starka rapportredaktionen (+11%) från elbilstillverkaren Tesla. Mycket av den amerikanska börsoptimismen var från en kombination av två makrodatapunkter från gårdagen. Dels så kom de senaste sysselsättningssiffrorna i form av Initial Jobless Claims, som visade att antalet nya ansökningar om arbetslöshetsstöd var lägre än konsensussiffran. Vi fick även BNP siffror som visade att den preliminära tillväxten var starkare än förväntat för det fjärde kvartalet 2022. Båda dessa datapunkter verkar ge investerare tron om att FED kommer att lyckas med en ”soft landing” av ekonomin, vilket skulle vara bra för ekonomin och börsen. Även i Europa fick vi se breda uppgångar, om än i mindre storlekar än i USA, där det europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX50 avancerade +0,6 % och tyska storbolagsindexet DAX ökade med 0,3 %. För det svenska storbolagsindexet OMXS30 så handlades indexet positivt fram till lunch då Atlas Copcos dåliga kvartalsrapport sänkte både aktien samt indexet, och indexet slutade dagen med en nedgång på 0,6 %.

I Asien så steg aktier för sjätte dagen i rad medan börser på det kinesiska fastlandet fortsatt är stängda på grund av det kinesiska nyåret. I Japan fick vi de senaste siffrorna på inflation, som visade att prisökningstakten i Tokyo området var högre än väntat och steg till en rekordnivå under december månad (4,4 % på årsbasis). Den japanska yen stärktes på detta, och det ligger nu mer och mer press på Bank of Japan att släppa sin ultra-duvaktiga penningpolitik. Till att avsluta veckan med så får vi en rad intressant data och bolagsrapporter. I Sverige så får vi de senaste försäljningssiffrorna för detaljhandeln. Efter att konsumenter varit pressade av inflation och högre räntor så har detaljhandelssiffrorna sjunkit konstant det senaste halvåret, och denna nedgång kommer säkerligen fortsätta under december månad. Vi får också en del intressanta kvartalsrapporter från stora svenska bolag inklusive SSAB, Trelleborg och H&M. I USA så får vi makroveckans highlight i form av de senaste inflationssiffrorna med PCE Price Index. Konsensus är att Core PCE (kärninflation) kommer att stiga med 0,3 % på en månadsbasis.

Navigera & Naventi Performance

Navigera Tillväxt 2 stängd på grund av helgdagar.

Terminer, Index och Valutor

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo+0,1 %+5,0 %
ShanghaiShanghaiMarknad Stängd+5,7 %
Hang SengHong Kong+0,2 %+14,3 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,3 %+0,6 %+8,2 %
FTSE100 London+0,2 %+0,2 %+2,7 %
DAX Frankfurt+0,3 %+0,3 %+7,6 %
OMXS30 Stockholm+0,2 %-0,6 %+4,8 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,22 %10,29
EUR/SEK+0,03 %11,19
GBP/SEK-0,03 %12,74
EUR/USD-0,19 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:26 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-are-we-there-yet-activity-6998943435848069121-wlwi?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter januari: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202301

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.