Morgonrapport: Tung dag på Wall Street.

Datum: 2023-01-31

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, Frankrike (07:30)
  • Inflationssiffror, Frankrike (08:00)
  • BNP, Italien (11:00)
  • BNP, Eurozonen (11:00)
  • BNP, Kanada (14:30)
  • Konsumentförtroende, USA (16:00)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York-0,1 %-1,3 %+4,6 %
Nasdaq New York-0,3 %-2,0 %+8,9 %
Dow JonesNew York-0,1 %-0,8 %+1,7 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

I väntan på onsdagens räntebesked från Federal Reserve och kvartalsrapporter från en rad av USA:s största bolag de kommande dagarna inledde Wall Street veckan nedåt. S&P 500 föll 1,3 procent medan Dow Jones industriindex backade 0,8 procent och tekniktunga Nasdaqs sjönk 2,0 procent. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade upp till 3,546 % under måndagen. Alphabet, Apple och Amazon som samtliga rapporterar på torsdag, föll 2,4 respektive 2,0 respektive 1,8 procent. Fed-tjänstemännen kommer att träffas i Washington, D.C., tisdag och onsdag. Mötet kommer att avslutas med att Fed-ordförande Jerome Powell håller en presskonferens på onsdag eftermiddag då han kommer att ge tecken på centralbankens väg framåt angående räntehöjningar. ”FOMC:s arbete är ännu inte klart, även om de senaste nedgångarna i inflation och löneökningar ger dem mer tid att bedöma effekterna av de tidigare politiska åtgärderna. En viktig utmaning för FOMC kommer att vara att genomföra sin övergång till mindre räntehöjningar utan att främja förväntningarna om att ett slut på dess vandrings cykel är nära förestående”, skriver Barclays i en artikel under måndagen. I slutet av veckan kommer investerare att få ytterligare en ledtråd om Feds väg då regeringens januarirapport för jobb kommer att släppas fredag ​​eftermiddag. Analytiker som undersökts av Bloomberg förväntar sig att 185 000 jobb lades till ekonomin förra månaden, en avmattning från ökningen av 223 000 jobb i december.

Makronyheter

Under gårdagen så började investerare positionera sig inför kommande räntehöjningar, något som fick världens börser att vända nedåt. I USA så var alla de ledande indexen ner kraftigt, lett av den tekniktunga Nasdaq med ett tapp på 2,0 %. I Europa var inte nedgången lika tydlig, men de ledande indexen handlades fortfarande runt nollan. Det europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX50 föll 0,5 % medan det svenska storbolagsindexet OMXS30 stod emot lite och slutade med en knapp uppgång på +0,1 %. Morgonens handel i Asien är också präglad av nedgångar, där Hong Kongs Hang Seng Index är största förlorare med en nedgång på 1,3 %. På tal om Asien så fortsätter börsfallet för megakonglomeratet Adani Groups aktier för 4:e handelssessionen i rad. Adani Group, med en av världens rikaste män Gautam Adani som grundare, har nu efter att en kritisk blankningsrapport från blankningsfirman Hindenburg Research släpptes under förra veckan tappat mer än 75 miljarder dollar i börsvärde. I Kina så studsade PMI-siffrorna upp rejält under januari månad. PMI för tillverkningsindustrin landade på 50,1 (värde över 50 representerar tillväxt), medan tjänste-PMI ökade med hela 12,8 enheter från förgående 41,6 till 54,4. På tal om Kina så bidrog landets återöppnande från covid till att IMF för första gången på ett år höjer sin globala BNP prognos från 2,7 % till 2,9 %. Risker som möjligtvis kan hota denna tillväxt inkluderar svagare än väntad återhämtning i just Kina, eskalering i konflikten i Ukraina, samt utvecklingsländers skuldproblem.

Efter att den spanska inflationen var oväntat hög under gårdagen, så ökade spekulationerna om att inflationen i euroområdet fortfarande är glödhet. Ytterligare information får vi under dagen när den franska inflationen släpps, och under dagen skulle även den tyska inflationen släppts. Den sistnämnda är dock uppskjuten till nästa vecka på grund av dataproblem, och lämnar ECB i en position där de måste bedöma en tysk inflation endast genom estimat när de beslutar om räntehöjning imorgon. Samtidigt så har den europeiska tillväxten saktat in kraftigt, och ECB riskerar att hamna i en stagflationsmiljö med låg tillväxt och hög inflation. Marknaden tror i alla fall att ECB kommer vara mer aggressiva än väntat, vilket bidrog till att de europeiska statsobligationerna ökade kraftigt under gårdagen. I Sverige så fick vi under gårdagen en riktig kalldusch när BNP siffrorna för Q4 2022 presenterades. Enligt SCB:s så sjönk den svenska tillväxten med 0,6% under perioden efter att konsensus pekade på en ökad BNP under Q4. SCB:s preliminära bedömning är nu att tillväxten under hela 2022 hamnar på 2,4 %, och samtidigt prognostiserar Riksbanken ett tapp i BNP på 1,2 % under 2023.

Terminer, Index och Valutor

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-0,3 %+4,9 %
ShanghaiShanghai-0,3 %+5,5 %
Hang SengHong Kong-1,4 %+9,8 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,5 %-0,5 %+7,9 %
FTSE100 London-0,4 %+0,3 %+3,1 %
DAX Frankfurt-0,4 %-0,2 %+7,5 %
OMXS30 Stockholm-0,5 %+0,1 %+5,3 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,16 %10,42
EUR/SEK+0,11 %11,30
GBP/SEK+0,14 %12,86
EUR/USD-0,04 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:26 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-are-we-there-yet-activity-6998943435848069121-wlwi?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter januari: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202301

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.