Morgonrapport: Banksektorn under fortsatt press!

Datum: 2023-03-24

Sammanfattning

 • Uppgångar på Wall Street
 • Räntebesked i linje med konsensus i Europa
 • Tuff dag för svenska storbankerna

USA

Efter en volatil handelsdag så slutade alla de amerikanska indexen i positivt territorium under torsdagen. Hela handelsdagen präglades av osäkerhet och volatilitet. Efter att ha öppnat starkt så föll alla de ledande amerikanska indexen tillbaka kraftigt under eftermiddagens handel. Dock återkom köparna under dagens sista handelstimme vilket bidrog till de ledande indexens uppgång. Stor vinnare under dagen var räntekänsliga och tekniktunga Nasdaq indexet som steg 1,0 %, och har nu stigit hela 12,6 % på året. Industriindexet Dow Jones slutade upp 0,2 % medan storbolagsindexet S&P 500 steg 0,3 % under dagen. Stor bidragande faktor till Nasdaqs uppgång var tekniksektorn (SPDR) som steg 1,6 % under dagen. Den starka dagen för teknologiaktier kom som ett resultat av att investerare börjar prisa in mindre räntehöjningar från FED, samt till och med räntesänkningar under året. De lägre förväntningarna på FED fick de amerikanska statsräntorna att sjunka. Majoriteten av de stora techbolagen var vinnare under dagen, där bland annat Apple tangerade en nivå som är 6 månaders högsta för aktien och streamingplattformen Netflix steg hela 9 %.

På tal om teknologibolag så var en snackis under dagen blankningsfirman Hindenburgh Researchs blankarrapport mot Twitter grundaren Jack Dorseys bolag Block (tidigare Square). Bland annat pekade blankningsrapporten på att Blocks tjänster används av kriminella och att bolagets compliance avdelning ser mellan fingrarna för kriminellt beteende. Som ett resultat av blankningsrapporten så sjönk Block nästan 17 %. På linjen med techbolag i trubbel så fann vi under dagen även kryptojätten Coinbase som sjönk nästan 14 % efter nyheter om att den amerikanska finansinspektionen SEC kan tänkas påbörja en legal process mot bolaget inom kort. Banksektorn är fortsatt mycket volatil i USA och under dagen så föll särskilt regionala banker kraftigt. ETF:en KRE, som trackar regionala banker, sjönk 2,8 % och bland individuella namn sjönk Pacwest 8,6 % medan den omtalade banken First Republic föll runt 6 %. Pressen på de regionala bankerna under handelsdagen lindrades dock något efter att den amerikanska finansministern Janet Yellen uttalade sig om att landets administration är villiga att ta ytterligare steg för att stabilisera det amerikanska banksystemet. Hon nämnde garantierna som lämnades till insättare i de nedlagda bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank som vapen som kan användas igen. Många i marknaden blev dock aningen förvånade av detta då Yellen under onsdagen sa att USA inte kommer implementera en universell försäkring för insättningar. Det blir då snarare en fråga vilka banker och insättare som ska skyddas…

Makronyheter

Den stora volatiliteten som vi såg på den amerikanska marknaden satte spår på de europeiska börserna under dagen också. Under dagen så fick vi räntebesked av 3 olika centralbanker inom Europa, och alla höjde räntorna i sitt respektive land helt enligt analytikernas konsensus. I Norge så höjde Norges Bank räntan med 25 punkter till 3,0 % och i Schweiz höjde Swiss National Bank räntan med 50 punkter till 1,5 % trots den senaste tidens bankturbulens. Sist men inte minst höjde Bank of England den brittiska styrräntan med 25 punkter till en nivå på 4,25 %. De ledande europeiska börserna gjorde sitt bästa för att tolka räntebeskeden från främst BoE och beskedet från FED under gårdagen. När börserna i Europa stängde under eftermiddagen så var det blandad utveckling bland de ledande indexen. Storbolagsindexet EUROSTOXX50 steg 0,3 %, brittiska FTSE100 sjönk 0,9 % medan tyska DAX handlades runt nollan. Den sektorn som gick svagast i det europeiska samlingsindexet EUROSTOXX600 var under dagen banksektorn som sjönk med 2,5 %. Bland de europeiska storbankerna så tappade bland annat brittiska HSBC 2,9 % medan tyska Commerzbank föll 4,1 %.

I Sverige så var börsen ner under dagen. Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,5 % under dagen medan samlingsindexet OMXSPI sjönk med 0,2 %. Som på Europabörserna så var det främst banksektorn som tyngdes under dagen, men de svenska bankerna såg betydligt större nedgångar än sina europeiska konkurrenter. Den svenska storbanken som tappade mest var Handelsbanken som tappade hela 11 %. Dock så handlades aktien utan utdelning under dagen så en del av nedgången var naturlig. Bland andra storbanker så tappade Nordea nästan 4 % medan Swedbank och SEB, båda bolag med stor verksamhet i Baltikum, föll 3,2 % och 5,1 % respektive efter att nya skatteregler i vissa Baltikum länder presenterats. På Asienbörserna ser vi under morgonen generellt en negativ utveckling för de ledande indexen. Under natten fick vi de senaste inflationssiffrorna från Japan. Siffrorna visade att inflationen i landet har saktat ner något och kärn-KPI föll till 3,1 % på en årsbasis (från 4,2 % förgående månad) vilket var i linje med analytikernas konsensus. Under gårdagen så kom det ut info om att USA bjudit in 120 länder till en demokratikonferens, men inte bjudit in Ungern och Turkiet. De båda länderna är som tidigare känt för nuvarande det som står mellan Sverige samt Finland och medlemskap i Nato. De båda ländernas agerande i Sverige och Finlands ascensionsprocesser har kritiserats starkt av USA men om detta är anledningen till att de båda länderna ej bjuds in till konferensen är dock osagt. För att avsluta veckan så får vi en del makrodata under dagen. På PMI (inköpschefsindex) fronten så får vi data från en rad länder/regioner inklusive Frankrike , Tyskland, Eurozonen, UK samt USA. Eftersom PMI fungerar som en konjunkturmätare så kan denna data ge en fingervisning på hur ländernas ekonomier mår. Från Sverige får vi under morgonen PPI (Producentprisindex) siffror, medan vi även får BNP siffror ifrån Spanien.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

 • Inflationssiffror, Japan (00:30)
 • PPI, Sverige (08:00)
 • BNP, Spanien (09:00)
 • PMI, Frankrike (09:15)
 • PMI, Tyskland (09:30)
 • PMI, Eurozonen (10:00)
 • PMI, UK (10:30)
 • PMI, USA (14:45)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,2 %+0,3 %+2,8 %
Nasdaq New York+0,2 %+1,0 %+12,6 %
Dow JonesNew York+0,2 %+0,2 %-3,1 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,7 %+0,3 %+9,1 %
FTSE100 London-0,6 %-0,9 %-0,7 %
DAX Frankfurt-0,5 %0,0 %+8,1 %
OMXS30 Stockholm-0,7 %-0,5 %+2,2 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo-0,1 % +5,0 %
ShanghaiShanghai-0,6 %+5,8 %
Hang SengHong Kong-0,7 %+0,8 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,03 %10,33
EUR/SEK+0,05 %11,20
GBP/SEK+0,02 %12,69
EUR/USD+0,02 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:20 2023/03/24 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.