Veckobetraktelser

• Kommer Fed att höja i juni?
• Japansk BNP-tillväxt överraskar
• Kommande eventrisker styr sentimentet

Centralbankerna fortsätter alltjämt att förbrylla marknaden. Denna vecka har bjudit på betydligt fler hökaktiga budskap från ett flertal Fed-ledamöter. Det senaste FOMC-protokollet från aprilmötet, som släpptes under onsdagskvällen, visade även det på att direktionen inte utesluter en räntehöjning i juni utan snarare söker legitima skäl att få normalisera. Protokollet gjorde gällande att i det fall inkommande data utvecklas i linje med den ekonomiska tillväxten, att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras samt att inflationen rör sig i rätt riktning under andra kvartalet är det läge att höja vid kommande möte. De globala nedåtriskerna har minskat enligt protokollet, men de bör följas noga. Det klargjordes att det fanns en viss oro för att marknaden inte skulle vara förberedd på en eventuell höjning, kanske därav de mer hökaktiga uttalanden tidigare under veckan. Marknadens förväntningar på en eventuell höjning vid junimötet har de senaste dagarna gått från mer eller mindre obefintliga till att nu prisa in en 34 procentig sannolikhet därav. Det är fortfarande långt kvar till junimötet och frågan är om, likt tidigare gånger, den inkommande datan sviker Fed eller om marknaden innan junimötet än en gång säljer av så pass att man bedömer att en justering uppåt inte är gynnsamt i rådande marknadsklimat. En viktig faktor kommer även att vara stämningen inför folkomröstningen i UK som genomförs veckan efter Feds möte. Det enda vi med säkerhet vet är att fortsatt osäkerhet råder.

Marknadens initiala reaktion var en förstärkning av såväl dollar som den amerikanska tioåringen. Aktiemarknaden i form av S&P 500 handlade något mer tvetydigt med en stängning kring nollan under onsdagskvällen. Kommande makrodata från USA kommer nu att vara av högsta intresse för marknaden och varje inkommande datapunkt kommer att skärskådas. En eventuell räntehöjning kan komma att innebära ett skifte i marknaden från mer obligationsliknande aktier, det vill säga. högutdelande, till mer räntekänsliga sektorer så som banksektorn. En stigande dollar kan även sätta press på oljepriset, vilket gynnats av den senaste tidens försvagning.

Den amerikanska ekonomin är egentligen stark nog att vara utan nuvarande ”krisränta”, men Federal Reserve är uppenbart oroliga för hur marknaden ska hantera återgången vilket i sig inte är en sund relation. Centralbanken säger sig vara ”data dependent”, men ”market dependent” finns med i den ekvationen till lika del. Förutom att ekonomin är stark nog så är ett annat skäl till att höja räntan viljan att skapa en ”margin of saftey”, det vill säga ett sänkningsutrymme när eller om ekonomin försvagas. Den generella prognosen ligger för en amerikansk avmattning någon gång 2017/2018. Debatten huruvida den amerikanska aktiemarknaden har kraft nog att stiga till nya toppnivåer fortsätter alltjämt, där Goldman Sachs var ute under veckan och nedgraderade aktier som tillgångsslag generellt med motiveringen att de inte ser något uppenbart mervärde de närmaste sex till tolv månaderna. Andra investmentbanker menar att det finns värde att hämta men att investerarna måste vara än mer selektiva och att detta inte är rätt marknad för en bredare indexexponering. Större investerare som uppenbarligen ser värde i dagens marknad är Berkshire Hathaway, som offentliggjort köp av stora aktieposter i Apple och IBM. IBM är en aktie som investmentbolaget redan äger och som har presterat svagt under en lägre tid, medan Apple den senaste tiden tagit mycket stryk och där flera namnkunniga investerare har sålt av stora innehav. Appleförvärvet är ett tecken på tronskifte inom Berkshire då Buffet historiskt inte investerat i denna typ av bolag. Aktieköpen gav under veckan ett visst stöd till aktier generellt, men till Apple framförallt.

Veckan har även bjudit på en överraskning i form av betydligt bättre än förväntad BNP-tillväxt i det första kvartalet för den japanska ekonomin. Vilket bör vara en lättnad för BoJ som har haft det tufft den senaste tiden med en allt starkare yen och fallande aktiemarknad som följd. Vidare i den asiatiska marknaden har en viss oro återkommit i den kinesiska aktiemarknaden då landets centralbank tagit en mer neutral stans till kvantitativa lättnader i närtid, vilket återväckt nervositeten kring en eventuell avmattning i tillväxten. Stimulanserna har drivit på skuldsättningen i företagssektorn men stimulerat tillväxten och PBoC önskar nu dämpa obalanserna, men risken finns då att tillväxten dämpas. I vilken utsträckning är dock högst osäkert.

Den svenska ekonomin å andra sidan går på högvarv och SEB kom i veckan ut med en ny konjunkturrapport där tillväxten skrevs upp för innevarande år, medan den globala tillväxten sänktes. SEB tror att Riksbanken har sänkt färdigt reporäntan samt att man framöver inte kommer följa ECB i samma utsträckning som tidigare. En första höjning väntas i april nästa år medan nollränta nås mot slutet av samma år.

Världens finansiella aktiemarknader fortsätter att handla sidledes utan någon tydlig övertygelse åt något håll. De närliggande eventen så som Brexit-omröstningen och Feds junimöte leder till fortsatt osäkerhet och det är svårt att se en utbrytning i någon riktning i närtid. Med största sannolikhet kommer dollarn och amerikanska räntor att fortsätta att stärkas de kommande veckorna, vilket innebär ett tryck nedåt på oljepriset och tillväxtmarknadsvalutorna. Vi kan nog räkna med en ökad volatilitet fram till juni, men med en annars ganska avvaktande marknad.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.