Veckobetraktelser

M

  • Stanna kvar eller lämna?
  • Tydligt positivt sentiment under veckan
  • Risken finns på nedsidan

Fokus under veckan har varit på torsdagens folkomröstning i Storbritannien. Sentimentet i marknaden vände tydligt till det positiva efter att helgen bjudit på två valundersökningar som visade på ett ökat stöd för att stanna kvar inom EU. Efter en svagare utveckling under föregående vecka, när valundersökningarna indikerade ett övertag för att lämna, har marknaderna under den här veckan återhämtat stora delar av fallen. Den brittiska valutan har uppvisat hög volatilitet under året, men handlar återigen på samma nivåer som i januari tidigare i år. FTSE-index har till och med tagit sig till svarta siffror för året till skillnad från resten av Europa och Sverige som alltjämt handlar 5-7 procent ned.

Utöver väntan på den brittiska folkomröstningen har veckan bjudit på en del uppdateringar kring det ekonomiska läget. Internationella valutafonden, IMF, sänkte under veckan sin prognos för den amerikanska BNP-utvecklingen för innevarande år till 2,2 procent, från att så sent som i april ha prognostiserat 2,4 procents tillväxt. IMF noterar att den amerikanska ekonomin är i god form med låg arbetslöshet, men att den starka dollarn har tagit ut sin rätt på exportsektorn och att det låga oljepriset har slagit hårt mot investeringsviljan i energisektorn. IMF har tidigare under året nedreviderat sin prognos för tillväxten i den globala ekonomin. Under veckan rapporterade även Caterpillar försäljningssiffror, vilka brukar betraktas som en god måttstock på aktiviteten i den globala ekonomin. Försäljningen av anläggningsmaskiner föll 12 procent på global basis under perioden januari till april med Sydamerika som den svagaste regionen med ett fall på 31 procent, medan Nordamerika föll i linje med den globala utvecklingen och Europa och Mellanöstern tappade måttliga 4 procent.

Janet Yellen framträdde under veckan inför den amerikanska kongressen vid sitt halvårsvisa vittnesmål om läget i den amerikanska ekonomin. Det var inte mycket nytt som framkom, vilket inte heller låg i förväntansbilden. Fed-ordföranden återupprepade den avvaktande inställningen till en potentiell justering av styrräntan och konfirmerade att man kommer att följa torsdagens omröstning noga för att utröna eventuella ekonomiska konsekvenser och att det finns beredskap för agera i marknaderna.

Vidare i termer av ekonomisk statistik inkom Zew-index i Tyskland som mäter sentimentet bland 350 ekonomer och analytiker kring den ekonomiska utvecklingen i landet de kommande sex månaderna. Indexet kom in bättre än förväntat, vilket är lite överraskande givet osäkerheten kring torsdagens omröstning. Amerikansk husförsäljningsstatistik visade också på starkare siffror och ligger nu på den högsta nivån sedan februari 2007. Senaste statistiken över oljelagren var dock inte lika upplyftande då de föll mindre än väntat under veckan, vilket satte en viss press på oljepriset.

Veckan har präglats av avtagande volymer i och med det mer positiva sentimentet och upptrappningen inför torsdagen. Även om vi fortsatt tror på ett lättnadsrally vid ett eventuellt positivt utfall, det vill säga att Storbritannien väljer att stanna kvar inom EU, så har magnituden därav minskat betydligt efter den gångna veckans stabila uppgång. Det innebär samtidigt att nedsidesrisken ökat. Vi skulle mycket väl kunna stå inför en klassisk ”buy the rumour, sell the facts” om det brittiska folket väljer att stanna kvar. Om utfallet blir det omvända kommer marknaderna initialt sälja av kraftigt med brittiska tillgångar som givna förlorare och amerikanska dollarn som en potentiell vinnare men även schweiziska franc, japanska yen och guld kommer att stärkas i en flykt till safe havens. Aktiemarknaderna generellt kommer att falla, medan tyska och amerikanska räntor kommer fortsätta att pressas. Marknaderna tenderar att överreagera vid denna typ av händelser, vilket öppnar upp för intressanta möjligheter. Vi kan räkna med hög volatilitet där eventuellt agerande från centralbankerna kan komma att ha en dämpande effekt. I skrivande stund pekar väljarundersökningarna på ett jämt valresultat, medan spelfirmorna indikerar ett tydligt övertag för stanna-sidan.

Vi kommer följa utvecklingen under fredagen då övriga världen fäller sin dom över utfallet, medan Sverige håller stängt. Kommande vecka kan komma att bli minst sagt händelserik och volatil, alternativt så stannar Storbritannien kvar och vi återgår till att tolka Federal Reserve och inkommande makrodata. I morgon vet vi svaret.

 

Glad midsommar!

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.