Veckobetraktelser

M

  • Centralbankstung vecka
  • BoJ överraskar medan Fed avvaktar ännu en gång
  • Risk för alltför bekväma investerare

Vi lägger ännu en vecka till handlingarna där vi har fått inte mindre än två centralbanksbesked. Bank of Japan som överraskade och Federal Reserve som valde att avvakta enligt förväntan, men där båda beskeden fick marknaderna att reagera positivt.

Först ut under onsdagsmorgonen var Bank of Japan att rapportera räntebesked. Banken valde, som väntat, att lämna depositräntan oförändrad på -0,1 procent, men annonserade att den monetära basen kommer utökas till dess att inflationen har stabiliserats över 2 procent. Man introducerar även ett program för att få kontroll över avkastningskurvan och köpen kommer att göras så att 10-åringen bibehålls kring nuvarande nivå, vilket innebär att man lämnar det tidigare målet kring löptiden för obligationsköpen. Marknadens reaktion var positiv, med fallande yen och stigande aktiekurser så väl som långräntor.

Fed valde under onsdagskvällen att avvakta, men konstaterade att riskerna kring tillväxtutsikterna nu är balanserade och att en räntehöjning är att vänta under innevarande år. Det återstår två möten, ett i november strax innan det amerikanska valet och ett i december, där det sistnämnda är det mest sannolika tillfället för en kommande höjning. Fed uppvisade en något mer splittrad direktion, men givet en fortsättning av den nuvarande utvecklingen inom främst arbetsmarknaden ser man en kommande räntehöjning som motiverad i år. Ledamöterna sänkte räntebanan och den genomsnittliga normalräntan väntas nu ligga kring 2,9 procent. Marknaderna prissätter i dagsläget en sannolikhet för en räntehöjning i december till nästan 60 procent. Efter en trevande start tog de amerikanska marknaderna ett rejält kliv uppåt, med stigande aktiemarknader, fallande dollar och fallande räntor som en följd av det avvaktande beslutet och det faktum att direktionen var mer splittrad än vid tidigare möten.

I övrigt under veckan utkom OECD med sin kvartalsvisa rapport över den ekonomiska utvecklingen. Prognosen ligger för en oförändrad tillväxt om tre procent för innevarande år med en svag ökning för 2017 drivet främst av Kina och Indien. OECD menar att världsekonomin förblir i en ”low-growth trap” och att de svaga förhållandena i de utvecklade ekonomierna kommer att bestå det kommande året där penningpolitiken har nått en gräns och nu snarare skapar störningar i de finansiella marknaderna. OECD, i likhet med många centralbankschefer, manar politikerna att göra mer i form av strukturella åtgärder för att stödja tillväxten framöver.

Deutsche Bank har i en rapport under veckan beräknat sannolikheten eller risken för en amerikansk recession till 30 procent, baserat på fyra faktorer som historiskt har signalerat en kommande lågkonjunktur; företagsmarginalerna har varit fallande de senaste två åren, capex-tillväxten, dvs. företagens investeringar, är negativ, Feds Labour Market Conditions Index vände till negativt förra månaden och konkursrisken i amerikanska bolag är nu över 5 procent. Detta är i linje med tidigare prognoser som pekat mot en konjunkturnedgång någon gång under nästa år alternativt 2018. Janet Yellen sade i sitt uttalande vid onsdagens möte att den amerikanska ekonomin fortfarande har en bit kvar till överhettning men att arbetsmarknaden närmar sig full sysselsättning.

Nu är det färre än 50 dagar kvar till det amerikanska valet och de två kandidaterna ligger nära varandra i de olika opinionsundersökningarna. Konsensusbilden i marknaden är att Clinton står som slutlig vinnare, vilket med Brexit-omröstningen i minnet kan komma att utgöra en risk om utfallet blir det omvända. Enda tillgången som möjligtvis har diskonterat Trump som president är den mexikanska peson som fortsätter att vara under press. Kommande strukturella reformer är högt upp på agendan för marknaderna då centralbankernas manöverutrymme och förmåga att influera och påverka ekonomin i positiv riktning alltmer avtar om det ens har någon effekt alls längre. Under måndag kväll väntas den första presidentkandidatsdebatten med potential att röra om i opinionsbilden.

Marknaderna fortsätter generellt att handla med en positiv underton om än med en något högre volatilitet sista tiden. Med de två stora centralbanksbeskeden ur vägen utan negativa överraskningar ser vi en fortsatt klättring uppåt. Med i beräkningarna bör dock tas att oktober historiskt varit en svag månad och risken finns att marknaderna blir alltför bekväma i uppgången och att vi därmed kan få större nedställ på mindre händelser.

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.