Medarbetarnas hälsa är en strategisk fråga

Max Matthiessen träffar ett stort antal företagsledningar varje år och frågan om medarbetarnas hälsa står högt på deras agendor. Den har om möjligt flyttats ännu högre upp nu med anledning av de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket.

Majoriteten av företagen gör betydligt mer än att kalla in en ergonom i syfte att undvika onda ryggar och musarmar. För dem är medarbetarnas hälsa en strategisk fråga som är avgörande för företagets framgång. Allt från att skapa en platt organisationsstruktur med stor möjlighet att påverka den egna arbetssituationen och telefon- och mejlfria perioder till vitaminrika smoothies är exempel på företagens insatser för att personalen ska må bra.

Variationen är stor men den gemensamma nämnaren är medvetenheten om att glada och friska människor bidrar till ett gott affärsklimat. Det är viktigt att hitta den egna organisationens utmaningar och agera utifrån dem, och det finns flera verktyg att använda.

Många företag väljer att komplettera de strategiska och organisatoriska insatserna för hälsa och god arbetsmiljö med att erbjuda sina medarbetare en hälso- eller rehabiliteringsförsäkring. Det finns ett antal att välja mellan och genom Max Matthiessens rådgivning får företagen hjälp att komma fram till vilken som passar bäst för dem.

De flesta försäkringarna fungerar såväl förebyggande som åtgärdande och rehabiliterande och ger snabb hjälp om man har blivit sjuk. Redan vid tidiga symptom kan medarbetaren kontakta en hälso- och rehabvägledare som gör en bedömning av vilka insatser som behövs. Det spelar ingen roll om problemen är relaterade till arbetet eller av privat karaktär.

Genom försäkringen har individen möjlighet att få samtalsterapi, behandling av sjukgymnast eller arbetsterapeut, bedömning av specialistläkare eller ergonom och yrkeslivsplanering. Kontakten med hälso- och rehabvägledaren upprätthålls under hela förloppet och den personen samordnar även eventuella möten med arbetsgivaren, försäkringskassan och läkare.

Hälso- och rehabiliteringsförsäkringarna bidrar i många fall till minskad sjukfrånvaro eftersom insatser sätts in i ett tidigt skede, och i vissa fall kan sjukskrivning helt undvikas.

I Max Matthiessens kommande storkundsupphandling, Max Storkund, är frågan om hälsa central. Tillsammans med kundföretagen, försäkringsgivarna och andra samarbetspartners är målsättningen att än tydligare och mer framgångsrikt arbeta med det förebyggande hälsoarbetet till gagn för alla parter.

TEXT: JONAS FAHLE, AFFÄRSUTVECKLINGSCHEF MAX MATTHIESSEN