Veckobetraktelser

 

  • Marknaderna står och stampar
  • ”Phenomenal tax plan” vs. ”see you in court”
  • Grekland på agendan igen

Marknaderna präglas av fortsatt ovilja att ta ut riktningen och investerare slits mellan hopp och förtvivlan. Trumps fokus på protektionism tynger medan tecken på kommande fiskala stimulanser gjuter mod i sentimentet. Torsdagen bjöd på båda delar där en enig appellationsdomstol nekade presidenten att återinföra inreseförbudet. Trumps respons kom omedelbart via twitter ”See you in court”. Nu är det högsta domstolen som är nästa instans i det fall presidenten väljer att gå vidare. Under torsdagen utlovade Trump även en ”phenomenal tax plan” de kommande veckorna i och med ett möte med företrädare för de amerikanska flygbolagen. Vid en pressträff senare under dagen klargjorde Vita Husets pressekreterare att det kommer att bli ett omfattande paket och att presidenten även arbetar på att minska regulatoriska hinder för företagen generellt och förändra landets föråldrade infrastruktursystem. Marknaderna stärktes som en följd av detta och de amerikanska indexen nådde nya högstanivåer under torsdagskvällen. Rörelsen fullföljdes i Asien under fredagsmorgonen, medan de europeiska marknaderna handlade betydligt mer avvaktande vilket visar på den osäkerhet som råder. Fiskala stimulanser är vad marknaderna väntar på och till viss del även har diskonterat, men tidsaspekten därav är högst osäker samt hur kongressen kommer att agera i frågan.

Räntornas utveckling fortsätter att vara i fokus och den återgång vi skrev om i förra veckan fortsatte till viss del under innevarande vecka som en följd av mer försiktiga investerare i spåren av den senaste tidens protektionistiska strömmar från den amerikanska administrationen. Räntorna stärktes knappast heller av Blackrocks VD Larry Finks uttalande kring en ökad sannolikhet för en tioårsränta under två procent i och med att de fiskala stimulanserna inte kommer att vara på plats förrän 2018. Den amerikanska tioåringen handlar i dagsläget runt 2,4 procent, där 2,6 procentsnivån är viktig enligt Bill Gross, en av världens mest inflytelserika obligationsinvesterare, då överträdelse innebär att en sekulär bear market inleds.

ECBs Draghi framträdde under veckan där budskapet var att eurozonen fortsatt är i behov av monetärt stöd för att inflationen på ett uthålligt och varaktigt sätt ska nå upp till centralbankens mål. Draghi ser endast en gradvis ökning av inflationen framöver. Han passade även på att försvara både eurons existens och kontrade Trumps uttalanden kring lättande av finansiell reglering och menade att den utvecklingen är oroväckande. Spreadarna mellan den tyska tioåringen och dess motsvarigheter i Frankrike, Spanien och Italien har under senare tid gått isär. Vilket tyder på oro inför de kommande valen i Europa med Holland först på tur i mars men även på osäkerheten kring eurons framtid.

Grekland, som varit ur marknadens fokus under en längre tid, har nu potential att återigen skapa oro bland investerare. Den grekiska räntan klättrar alltjämt uppåt i och med meningsskiljaktigheter mellan Grekland, Tyskland och framför allt IMF som vill se mer åtstramningsåtgärder från landets sida för att fortsatta lån ska beviljas. Den korta räntan i Grekland har stigit mer än den långa och inverteringen av räntekurvan intensifieras vilket indikerar oro och en potentiell annalkande kris. Grekland i sig självt har nog inte möjlighet att utlösa någon eurokris denna gång, men kombinationen med ofördelaktiga valutfall i Europa har potential att skaka om marknaderna.

Vi håller alltjämt en fortsatt positiv inställning till riskfyllda tillgångar i och med underliggande positiva fundamenta och överlag fördelaktiga kvartalsrapporter där vi ser potential till att marknaden generellt växer i sin något ansträngda värdering över tid. Det gäller främst USA, Sverige och vissa delar av Europa. Marknaderna är dock mogna för en korrektion av någon form, även om den senaste tidens sidledes rörelse kan ses som en konsolidering och kraftsamling för vidare utbrott. Korrelationen mellan S&P 500 och överraskningsindex för macro är tydlig och vi har tidigare flaggat för att den senare har fallit över. Det i kombination med en rekordlåg volatilitet och tighta kreditspreadar talar för en paus men i väntan på en triggande händelse kan vi räkna med en fortsatt sidledes rörelse.

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.