Veckobetraktelser

Oron tilltar i marknaderna

  • Har Trump tappat momentum?
  • Avvaktande läge

Den gångna veckan har kommit att handla om omröstningen av hälsovårdsreformen, som efter några turer fram och tillbaka förväntas att äga rum under fredagseftermiddagen amerikansk tid. Marknaderna har målat upp omröstningen som en värdemätare inför Trumpadministrationens kommande reformer. Hälsovårdsreformen har setts som en ganska okomplicerad omröstning men har nu utvecklats till en potentiell vattendelare och marknaderna uppvisar en mer försiktig inställning. En inställning som märktes under inledningen av veckan då vi fick det första utbrottet på nedsidan som var större än 1 procent på 109 dagar. Ingen enskild faktor pekades ut som orsak, utan flera delar var bidragande. Fallande räntor sänkte finanssektorn samtidigt som höga marknadsvärderingar generellt gav bränsle till nedgången, men också oron inför omröstningen av hälsovårdsreformen nämndes som drivande. Fallen under tisdagen skapade dock anmärkningsvärt stora rubriker, vilket grundar sig i den extremt låga volatiliteten som präglat marknaderna under en längre tid.

Att oljepriset återigen har börjat handla volatilt på nedsidan drivet av hög lagerhållning stärker knappast sentimentet och tittar vi på räntemarknaden visar den på en mer pessimistisk syn än vad aktiemarknaderna för närvarande diskonterar. Räntekurvan har antagit en flackare lutning, dvs. långräntorna har fallit mer än de korta. Detta indikerar ökad osäkerhet då den långa räntan styrs av den ekonomiska utblicken, vilket i kombination med nuvarande höga spread mellan räntekurvan och börsen föranleder en försiktigare inställning.

Vi har tidigare skrivit om att mycket positivt redan är diskonterat i kurserna och att det nu är upp till bevis för att kunna motivera vidare uppgång från redan ganska stretchade nivåer. Vi har en underliggande positiv syn på riskfyllda tillgångar drivet av en stabil makroutveckling, fortsatt ekonomisk återhämtning och generellt positiva vinstestimatrevideringar, men på kortare sikt finns det en del tecken som talar för någon form av tillbakagång för aktier. Den amerikanska aktiemarknaden har sedan årsskiftet tappat momentum, bredden i uppgången har avtagit och värderingarna är på höga nivåer generellt sett samtidigt som tålamodet vad gäller Trumps policyförändringar börjar tryta. I Europa har vi det kommande franska presidentvalet där nedsidan bör vara betydligt större än uppsidan. Det var å andra sidan arbetshypotesen inför såväl Brexit-omröstningen som det amerikanska valet och vid bägge tillfällena blev utfallet det omvända.

På tal om det franska valet så inleddes veckan med den första presidentdebatten där Macron pekades ut som vinnare enligt en efterföljande väljarundersökning, men inget är klart ännu. Det återstår ytterligare två debatter innan första valrundan den 23 april. Värt att notera är att Hillary Clinton framstod som vinnare i alla debatter inför det amerikanska valet så mycket kan fortfarande förändras. Deutsche Bank kom under veckan ut med en undersökning kring investerares vy av marknadernas utveckling veckorna efter det franska valet. En Le Pen-seger ses som negativ eller mycket negativ för riskfyllda tillgångar, medan ett omvänt resultat endast väntas vara försiktigt positivt. På räntesidan väntar man sig stigande eller stabila räntor oavsett utfall medan valutasidan likt aktier är tiltad till den negativa sidan. Undersökningen visar också på att det råder en viss osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen.

Veckan har även bjudit på en hel del makrostatistik där Kina inledde med fortsatt stigande huspriser, där ledningen försöker kyla av marknaden genom införande av höjd handpenning vid köp av ett andra hus samt att lånens längd inte får överstiga 25 år från tidigare 30. För Storbritanniens del inkom inflationssiffror som var högre än väntat, vilka fick pundet att stärkas nämnvärt likväl som de korta marknadsräntorna. Detaljhandelssiffran för februari visade också på fortsatt styrka. Vidare ekonomisk- och framför allt sentimentsutveckling kommer bli intressant, givet att premiärminister Theresa May under veckan bekräftade att Artikel 50 kommer att triggas den 29 mars vilket då officiellt startar förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen. För Europa som helhet stärktes konsumentförtroendet något under månaden och PMI-siffran som inkom under fredagen visade på en fortsatt robust återhämtning för ekonomin. För USA:s del steg försäljningen av nya hem mer än väntat under februari.

Vi har även haft en rad uttalanden från Fed-ledamöter under veckan där merparten har hållit en mer hökaktig framtoning. Det bekräftar två till tre höjningar eller kanske fler under året till följd av stigande inflation och stabilitet i återhämtningen. Ränteutvecklingen har ändock varit svagt nedåt eller sidledes drivet av en ökande oro i marknaderna. Veckans mer volatila utveckling är också ett tecken på att marknaden inte behöver mycket för att ställa ned kurserna just nu. Trumpadministrationens påminnelse om kommande skattereformer under torsdagskvällen såväl som under fredagen känns som momentumfiskande och en paus i uppgången för att konsolidera och samla kraft känns alltmer välbehövligt i marknaderna.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.