Veckobetraktelser

Fed flaggar för högt värderade marknader

  • Trumps skattereform spökar
  • Svag amerikansk sysselsättningsstatistik

Utöver de tragiska händelserna i Stockholm under fredagen, lägger vi en relativt stökig vecka bakom oss kantad av centralbanksprotokoll och president Trumps första militära aktion sedan tillträdet. Veckan har som helhet varit tiltad åt det negativa hållet med onsdagskvällens vändning i de amerikanska marknaderna som ett tecken på att investerarna sneglar mot utgången i och med att man tar egentligen redan känd information som en anledning att sälja risk. I och med att Trumps utlovade policyförändringar verkar dra ut på tiden läggs än mer vikt vid den kommande rapportsäsongen för att upprätthålla det positiva sentimentet, som börjat svikta, i marknaderna. Nästa vecka inleder de amerikanska bankerna rapportsäsongen under skärtorsdagen. Den initialt negativa reaktionen på Trumps missilattack under natten mot Syrien, har i skrivande stund återhämtats men efterspelet lär intensifieras under helgen.

Protokollet från det senaste FOMC-mötet som släpptes under onsdagskvällen svensk tid ledde till stora negativa rörelser i marknaderna. De amerikanska indexen som under inledningen av onsdagen handlades med ett positivt momentum drivet av starka ADP-siffror, tvärvände vid publicerandet av FOMC-protokollet. Anledningen till den skarpa vändningen i sentimentet var förutom det faktum att en nedtrappning av Feds enorma balansräkning hade diskuterats också raderna ”some participants viewed equity prices as quite high relative to standard valuation measures” och ”prices of other risk assets, such as emerging market stocks, high yield corporate bonds, and commercial real estate, had also risen significantly in recent months”. Om än inga nyheter, så i alla fall en tydlig belysning av att marginalerna för besvikelser är små. Reutersartikeln där talmannen Paul Ryan citerades, vilken också utkom under onsdagskvällen hjälpte knappast till att vända det redan negativa sentimentet. Ryan kommenterade att skattereformen kommer ta längre tid, vilket är en tydlig besvikelse för marknaderna då detta är ännu ett potentiellt misslyckande för Trump efter fiaskot med hälsovårdsreformen. Ryan bekräftade också att det inte kommer bli något beslut kring omröstningen innan det nu två veckor långa uppehållet i senaten.

Fed-ledamot William Dudley påpekade redan under föregående fredagskväll att hanterandet av Feds balansräkningen var uppe för diskussion inom direktionen. Dudley gick även emot räntebjörnarna och sa att ekonomin inte går mot överhettning, då det starka sentimentet ännu inte fullt ut syns i den hårda statistiken. Slutligen bekräftade han synen att ett par räntehöjningar till under året är befogade. Den amerikanska tio-åringen har tappat ett antal punkter under veckan i likhet med de europeiska räntorna.

ECBs Mario Draghi pratade på torsdagsmorgonen i och med ”ECB and its watchers’ conference”. Han betonade att centralbankens nuvarande strategi fungerar och att det är för tidigt att trappa ned på stimulativa åtgärder. Draghi kommenterade också det faktum att även om den europeiska ekonomin fortsätter sin relativt stabila återhämtning så återfinns riskerna alltjämt på nedsidan. Protokollet från det senaste räntemötet publicerades också under torsdagen och där framkom att centralbanken kan, givet att ekonomin återhämtar sig ytterligare och att inflationen fortsätter mot bankens mål i en ordnad takt, komma att inleda en diskussion kring normalisering av de kvantitativa åtgärderna.

I termer av makro inleddes veckan med Bank of Japans Tankan-undersökning, vilken visade på en marginell förbättring i affärsklimatet för små- och stora tillverkande bolag i landet. Veckan gav även den slutliga justeringen av PMI-siffrorna för Europa, som visade på en marginell nedrevidering med Frankrike och Italien som bidragande orsaker på nedsidan. Som tidigare nämnt inkom även starka ADP-siffror under onsdagen och under fredagseftermiddagen inkom sysselsättningsstatistiken i och med non-farm payrolls i USA. Förväntan låg på 180k nya arbetstillfällen och siffran landade på svaga 98k. I skrivande stund handlar aktieterminerna och räntorna ned något. Efter en redan stark återhämtning och utveckling på arbetsmarknaden har marknadens fokus skiftat mot inflationsutvecklingen, vilket till viss del kan förklara en eventuell nedtonad rörelse på siffran.

I övrigt bekräftade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem under fredagen att man nått en överenskommelse om de stora reformerna för Grekland vad gäller omfattning och tidslängd. Landet ska genomföra åtgärder för en procent av BNP 2019 inom pensioner och lika mycket under 2020 inom skatteområdet. Om ekonomin förbättras får Grekland vidta expansiva åtgärder, enligt ordföranden.

Vidare utveckling är för närvarande något oklar då känslan är att marknaderna står och väger. Trumps tidigare positiva momentum är för tillfället bortblåst och motståndet är tydligt. Utvecklingen i Syrien är ännu en rörlig parameter och osäkerhet är inget som marknaderna föredrar. Vi lämnar därmed denna vecka med en något avvaktande inställning. Nästa vecka tar Veckobetraktelserna en paus i och med påskhelgen.

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.