Veckobetraktelser

Mays förhoppningar grusas

  • Flackning av yieldkurvan
  • Volatiliteten under fortsatt press

Brexitförhandlingarna som väntas starta inom två veckor har i och med torsdagens val i Storbritannien ställts i ett nytt ljus med höjd osäkerhet som följd. Premiärminister Mays förhoppning att stärka sin och partiets position inför förhandlingarna blev det motsatta efter valutgången där de konservativa inte fick egen majoritet. De stora frågorna blir nu kring Theresa Mays maktposition och om hennes tidigare hårda linje vad gäller Brexit kommer fullföljas eller om vi nu kan vänta oss en mjukare inställning i de kommande förhandlingarna. Pundet var den naturliga förloraren på utfallet, medan brittiska aktieindex steg som en följd av denna försvagning.

 

”Finansiella sårbarheter fortsätter att överskugga prognoserna”, enligt OECD

OECDs senaste prognos pekar på en global tillväxt om 3,5 procent i år och 3,6 procent nästa år. I rapporten påpekar OECDs chefsekonom att den väntade tillväxten är förhållandevis låg i ett historiskt perspektiv och att den inte är tillräcklig för att på ett uthålligt sätt påverka levnadsförhållanden på ett positivt sätt. OECD varnar vidare att det på global nivå existerar risker inom finanssektorn relaterade till uppblåsta tillgångspriser drivna av penningpolitiska stimulanser. ”Finansiella sårbarheter fortsätter att överskugga prognoserna”, heter det enligt rapporten. För Sveriges del väntas tillväxten sjunka i år till 2,7 procent ned från tidigare prognos om 3,1 procent för att sedan komma ned ytterligare under nästa år.

 

ECB enligt förväntan, men räntekurvan flackas

ECB lämnade under torsdagen styrräntan oförändrad. Detta var, i kombination med en marginell prognoshöjning av den ekonomiska tillväxten och en sänkning av inflationsutsikterna, i enlighet med marknadens förväntningar. Mario Draghi kommenterade också i sitt efterföljande uttalande att riskerna kring tillväxtutsikterna nu är mer balanserade, vilket indikerar en mer neutral vy än den tidigare mer negativa. Men givet det faktum att en eventuellt kommande nedtrappning i stimulanserna inte kommenterades tolkade marknaderna Draghi som mer duvaktig och att räntehöjningscykeln skjuts på framtiden. Euron såväl som europeiska räntor föll under torsdagen som en följd av beskedet.

Räntekurvan fortsätter sin sedan tidigare inledda flackning. Spreaden mellan den amerikanska två- och tioåringen handlar kring 80–90 baspunkter, vilket är en kontraktion från 136 baspunkter i december förra året efter uppstället i och med det amerikanska valet. Yieldkurvan är en god makroindikator då den långa räntan styrs av marknadens syn på den ekonomiska utvecklingen, där den senare tidens utveckling alltså indikerar en mer pessimistisk syn.

 

”No smoking gun” från Comey-utfrågningen och volatiliteten alltjämt på låga nivåer

Den högt emotsedda utfrågningen i Senaten under torsdagen av den förre FBI-chefen James Comey gav inte marknaden någon anledning att reagera nämnvärt och det hela handlade mer om vem sa vad. Marknaderna stärktes initialt som en följd av att inget nytt framkom från det under onsdagen publicerade transkriptet, men föll sedan tillbaka mot stängning. Comey var dock hård mot Trumps agerande och hela situationen är besvärande för presidenten och stärker knappast hans redan ifrågasatta position.

Rörelserna i marknaderna mätt i VIX-index fortsätter alltjämt att vara små och visar en marknad som i en allt snabbare takt diskonterar externa händelser, dvs. oväntade utfall påverkar investerare allt mindre. En tolkning är att marknaderna uppvisar styrka och indikerar vidare uppgång, men ett mer avtrubbat investerarkollektiv innebär också ökad sårbarhet. Grafen nedan visar utvecklingen av VIX-index sedan sommaren 2015 och de större händelser som inträffat sedan dess.

 

Utveckling av VIX, volatilitetsindex, i USA

Källa: Northmantrader.com, Stockcharts.com

 

Volatilitet återfinns dock i råvarumarknaden, där oljepriset föll handlöst under onsdagen efter statistik kring en oväntad lageruppbyggnad under föregående vecka. Oljepriset i termer av WTI stängde ned över fem procent och handlar nu kring lägstanivåerna för 2017 och veckans statistik var också den första ökningen av lagren på nästan två månader. De geopolitiska spänningarna i mellanöstern som än så länge bara pågår bakom kulisserna gör också sitt för att elda på volatiliteten.

Nästa vecka väntar framför allt räntebesked från Federal Reserve, där en räntehöjning är diskonterad, men också inflationsdata och detaljhandelssiffror bland mycket annat.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.