Veckobetraktelser

Tillfällig teknologifrossa?

  • Centralbanksdominerad vecka
  • Blandad makroutveckling

Den gångna veckan har dominerats av centralbanker och utvecklingen för teknologisektorn i USA, där den senare spädde på oron för en eventuell sommarkorrektion. Nedgången inom teknologi startade förra fredagen utan någon tydlig trigger utöver att det är en dyr sektor värderingsmässigt. Spekulationerna har varit många under veckan huruvida det skulle kunna vara starten på en bredare nedgång eller om det endast handlar om en klassisk sektorrotation. Givet att de bredare indexen inte föll tillbaka tyder mycket på att det hela handlar om en sektorrotation där mer defensiva sektorer prioriterades. Sektorn och då framför allt Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google (FAAMG) står för en betydande del, ca 40 procent, av uppgången i S&P 500 i år trots att de endast representerar 13 procent av indexet, enligt beräkningar från Goldman Sachs. Dessa aktier har föredragits i en värld där avsaknaden av tillväxt varit påtaglig. Sektorn har dock återhämtat sig något under veckan, men bolagens dominerande positiva utveckling innebär också att de är en stor del av passiva fonders exponering och belyser därmed en negativ aspekt av en ”buy and hold”-strategi när det gäller indexfonder och ETFer. Även om det inte på rak arm går att säga att detta är starten på en vändning i marknaden så har den senaste veckan varit lite mer avvaktande och om inte annat så har säljtrycket inom teknologisektorn påverkat momentum i marknaden som helhet.

 

En höjning och två oförändrade

Centralbankerna har dominerat veckan med amerikanska Fed först ut under onsdagskvällen. Fed levererade en höjning i enlighet med marknadens förväntningar men anlade ett mer positivt tonläge än väntat i den efterföljande presskonferensen givet den svagare inflationsstatistiken tidigare under dagen. Feds “dot plot”, illustrationen över Fed-ledamöternas förväntningar på ränteutvecklingen, indikerar ytterligare en räntehöjning under innevarande år och att räntan når 3 procent vid mitten av 2019. Denna vy delas inte av marknaden som prissätter en ränta om 1,7 procent vid motsvarande tidpunkt och att en eventuellt kommande höjning under innevarande år i skrivande stund bär en sannolikhet runt 40 procent. Fed ser goda tecken på en ökande inflation framöver och förutsatt att ekonomin i stora drag utvecklas enligt förväntan planerar centralbanken att normalisera sin enorma balansräkning mot slutet av året. Goldman Sachs påpekade i en analys under veckan att antingen tvingas Fed höja mer aggressivt på grund av en starkare tillväxt, vilket skulle vara negativt för aktier. Eller så realiseras scenariot om en vikande ekonomi som räntemarknaden för närvarande indikerar, också negativt för aktier. Det är inte bara den senaste utvecklingen inom teknologisektorn som bidrar till en mer avvaktande inställning för närvarande.

Bank of England följde på Feds mer hökaktiga tonläge även om räntan lämnades oförändrad. Direktionen var mer splittrad där ytterligare en ledamot än tidigare nu röstade för en normalisering. Brittiska räntor steg som en följd av beskedet tillsammans med det sedan tidigare hårt pressade pundet. Bank of Japan som var sist ut av centralbankerna överraskade föga utan lämnade styrräntan oförändrad och återupprepade tidigare policybeslut att hålla tioårsräntan kring noll. Centralbanken ser en fortsatt utveckling år rätt håll och tillgångsköpen fortlöper alltjämt. Till skillnad från Fed och ECB är ännu ingen nedtrappning i stimulanserna på agendan.

 

Grekland erhöll ännu en livlina

Under torsdagskvällen enades Eurogruppens finansministrar om ännu ett nödlån till Grekland omfattande 8,5 miljarder euro. Landet behöver pengarna för att kunna möta lånbetalningar i juli. Euroländerna sköt dock fram frågan om vidare skuldlättnader till nästa år.

 

Detaljhandeln sviktar och H&M agerade sänke på Stockholmsbörsen under veckan

Makroutvecklingen under veckan har varit blandad med en dragning åt det svagare hållet. Amerikanska detaljhandelssiffror inkom svagare än väntat under onsdagen och under torsdagen visade Storbritannien samma utveckling. Klädjätten Hennes & Mauritz redovisade svagare försäljningssiffror under veckan, vilket satte tryck nedåt på aktien. Även om den negativa kursutvecklingen under torsdagen överdrevs något och snarare kan härledas till det, sedan en tid tillbaka, svaga sentimentet kring detaljhandeln som helhet. Den senaste statistiken kring industriproduktionen uppvisade svaghet i såväl Storbritannien som Frankrike under april, men även de amerikanska siffrorna följde samma mönster. Under fredagen levererades även byggstatistik, vilken var på den svaga sidan med fallande räntor som följd.

 

Överdrivet negativt kring USA enligt Soc Gen

Den franska banken Societe Generale menar i en analys utgiven i veckan att investerare nu är alltför pessimistiska över den amerikanska ekonomins utveckling och banken har därför en mer positiv syn på USA-relaterade tillgångar, vilket inte nödvändigtvis innebär amerikanska aktier. Bankens argument bygger på att den mer mediokra ekonomiska utvecklingen vi ser i USA endast ger Fed marginellt utrymme att normalisera vilket ger ett sk. ”goldilocks” för riskfyllda tillgångar och de ser en ekonomisk återhämtning under kommande månader. Vi delar inte denna vy rakt av, även om överdrivet negativa rörelser kan innebära köplägen kortsiktigt. Vi har sedan en tid tillbaka en mer avvaktande syn på riskfyllda tillgångar och anser att vi har ett avtagande momentum på uppsidan och att en sidledes marknad inom aktier fortsatt är att vänta.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.