Rapporterna sätter tonen

 

Veckobetraktelser

  • Valutauttalanden skapar förvirring
  • IMF höjer såväl prognos som ett varningens finger

Den gångna veckan har präglats av inkommande kvartalsrapporter, dollarvolatilitet och centralbanksbesked. Men veckan inleddes med att parterna i den amerikanska senaten nådde en överenskommelse om ny deadline den 8 februari och statsapparaten kunde åter öppnas efter tre dagars stängning. 18 gånger har detta skett under de senaste 42 åren utan någon större marknadspåverkan, om än att man kunde ana en viss lättnad i marknaderna under måndagskvällen. För svensk del har veckan präglats av inkommande kvartalsrapporter och ett antal vinstvarningar, där totalen så här långt är uppe i nio. Det största fallet drabbade Fingerprint som återigen svek marknaden och tvingas till stora kostnadsbesparingar, något som också storbanken Nordea initierar i och med ett betydligt svagare kvartal än väntat. Stora personalneddragningar väntar såväl Fingerprint som Nordea framöver. Stora Enso levererade även de en vinstvarning under veckan, medan verkstadsbolaget Altas Copco inte införlivade marknadens uppenbarligen alltför högt ställda förväntningar, om än att bolaget annonserade en oväntad extrautdelning. Även Telia och konfektyrbolaget Cloetta valde att premiera sina aktieägare med extrautdelningar, och teleoperatörens i övrigt starka resultat gav också visst stöd till en annars mer modest utveckling på Stockholmsbörsen under fredagen.

 

Positivt momentum kvarstår

Den amerikanska marknaden befinner sig i skrivande stund i den längsta perioden någonsin utan en femprocentig korrektion, där kvartalsrapporterna så här långt har varit på den positiva sidan överlag. Veckan har bjudit på kursrusning i såväl Netflix, som en följd av ett överraskande stort intag av nya prenumeranter, som i den globala verkstadskoncernen Caterpillar där både underliggande resultat och guidning för året slog marknadens förväntningar. Caterpillar har historiskt också varit en god värdemätare på den globala konjunkturen. På den negativa sidan inkom hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson och konsumentproduktbolaget Procter & Gamble, som föll trots godkända siffror på grund av förlorat patent respektive otåliga investerare i termer av förändringsarbete inom problemtyngda affärsområden. Även Starbucks, som levererade under förväntan och Colgate Palmolive, som guidade svagt pressades av marknaden under fredagen.

 

Valutavolatilitet

Den amerikanska dollarn har varit under press i veckan, från en redan relativt svag position, efter utspel från Trump om tullar på solpaneler och tvättmaskiner samt ett mixat budskap från finansminister Mnuchin i och med ett framträdande vid World Economic Forum i Davos. Mnuchin framhöll fördelarna, vid sitt framträdande, med en svag valuta samt att valutakursen i dagsläget inte är ett orosmoment för administrationen. Detta i kombination med handelsminister Ross uttalande om att det pågår handelskrig hela dagarna spädde på den tidigare oron kring protektionism. Mnuchin försökte senare rätta till sina uttalanden och menade att USA inte vill ge sig in i något handelskrig men att de kommer försvara landets ekonomiska intressen. Traditionen bjuder att finansministern inte kommenterar växelkursen och Trump försökte också rädda situationen genom att ge uttryck för en önskan om en stark dollar på sikt, volatiliteten var ett faktum och fick mycket uppmärksamhet i marknaderna.

 

Centralbankerna levererade enligt förväntan

Den europeiska centralbanken ECB såväl som Bank of Japan levererade räntebesked i linje med förväntan, det vill säga oförändrad ränta och ingen förändring vad gäller tillgångsköp. Det fanns en viss osäkerhet kring huruvida ECB skulle anta ett mer åtstramande tonläge samt annonsera förändringar i sina tillgångsköp, givet det tidigare publicerade protokollet från decembermötet. I protokollet indikerades att den nuvarande policyn var i behov av översyn, något som alltså inte realiserades vid veckans möte men som antagligen väntar under våren. Marknaden tolkade ECB och Mario Draghi som något mer hökaktiga, vilket resulterade i ett tryck uppåt på euron. Centralbanksbeskedet sammanföll dock med dollaruttalandena i Davos, vilket också bidrog till rörelsen. Styrkan i euron agerar motvind för inflationen och skapar därmed huvudbry för ECB.

 

IMF mer positiv på global basis, medan svenska konjunkturen viker

Den internationella valutafonden, IMF, höjde under veckan sin globala tillväxtprognos något, till 3,9 procent. De amerikanska skattesänkningarna bidrog till halva höjningen, men även eurozonen och Kina reviderades på uppsidan medan Storbritanniens tillväxt lämnades oförändrad på 1,5 procent. IMF noterade också att alltjämt fördelaktiga finansiella förhållanden, överlag höga värderingar och låga räntor generellt ökar sannolikheten för en korrektion i marknaderna. Och att eventuellt utlösande faktorer skulle kunna vara en acceleration i inflationsutvecklingen och därmed en stigande ränta.

I kontrast till IMF:s prognoshöjning levererade såväl Nordea som Swedbank en mer avvaktande syn på den svenska konjunkturen som nu ser ut att ha passerat toppen. Swedbank räknar med att Riksbanken går före ECB med en räntehöjning redan under innevarande år, medan Nordea ser en första höjning först under 2019. Båda bankerna pekar ut bostadsmarknaden som en osäker faktor om än att vidare fall är mer begränsade från nuvarande nivåer.

Nästa vecka väntar såväl Fed-möte som inflationsdata i Europa och USA, utöver den första amerikanska sysselsättningsstatistiken för 2018 en lång rad kvartalsrapporter på båda sidor av Atlanten och Trumps State of the Union-tal. Potentiell volatilitet att vänta med andra ord.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.