Fyll på med rätt bränsle

Copyright Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02 Fotografens namn ska anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsrättslagen!
Fotograf: Peter Knutson

KRÖNIKA. I dag pratar vi mycket om människors ohälsa. Allt fler larmrapporter handlar om stress och ökad sjukfrånvaro. Råden blir att sänka kraven, sluta stressa och ta hand om sig själv. Det verkar som om den utbredda uppfattningen är att om vi bara tar det lugnt så kommer allt att bli bra. Visst finns det människor som lever sina liv på en alldeles för hög växel, men det är ändå få människor som verkligen jobbar ihjäl sig.

De flesta som mår dåligt i dag gör det för att de försöker vara alla till lags eller för att de inte ”brinner” för något. De har för lite i sina liv som skapar en känsla av meningsfullhet och de får sällan den där välgörande kicken av att anstränga sig.

GOOD ENOUGH?

Många anser att vi ska vara nöjda med det vi har. Jag håller inte med. Jag tror det finns en inbyggd drivkraft i alla människor att kontinuerligt utvecklas och bli bättre. Men denna drivkraft kan vara olika stark. Låt därför ingen annan tala om för dig hur mycket du klarar av eller vill åstadkomma. Bara för att någon annan upplevt stress i en viss situation behöver det inte betyda att du också kommer att göra det. Ibland orkar du mer, ibland mindre. Poängen är att inte låta sig luras och tro att man blir lycklig av att inte sträva framåt.

ATT BESTIGA ETT BERG

En dag kom min son hem från skolan och sa att han ville bestiga Kebnekaise. Hans fröken hade varit där och nu ville han göra samma sak. Nästa sommar gav vi oss i väg. Det blev en styv promenad på närmare elva timmar där vi halkade runt i rullgrus, balanserade på stenar, klättrade upp och ned för berg och branter som visst aldrig tog slut. På vägen tillbaka när vi säkert hade halva sträckan kvar, satte sig min dotter ned på huk och snyftade: ”Det var ingen som sa att det skulle vara så här jobbigt!” Jag minns att jag svarade: ”Men vad ska vi göra? Vi har inget annat alternativ än att fortsätta vandra, hur ska vi annars komma ned?” Hon suckade och gick sedan i demonstrativ tystnad tjugo meter efter oss hela vägen ned. Men den middagen vi hade ihop på kvällen, är nog ändå en av de bästa måltider vi som familj har intagit ihop. Rufsiga av utmattning, men så lyckliga.

POSITIV STRESS FÅR OSS ATT PRESTERA BÄTTRE

Ny forskning visar att vi tål betydligt mer stress än vad man tidigare trott. Det nya lägret inom stressforskningen lägger allt större vikt vid vår inställning till att arbeta hårt och gå in i obekväma situationer. Samma stress kan om den uppfattas annorlunda trigga en positiv fysisk reaktion som gör att vi blir mer motiverade att lära oss mer och vilja förbättra oss.

När en person närmar sig sin maxprestation så mår han eller hon som allra bäst, för det är här vi måste anstränga oss. Vi kan inte ligga där på gränsen till vad vi klarar av och pressa oss hela tiden, men det är oerhört uppfriskande att då och då få uppleva känslan. Dessutom är det nödvändigt för att utvecklas. Varje gång vi tänkt ”nej nu orkar jag inte mer” så har vi tänjt på vår prestation. Nästa gång klarar vi lite mer.

RÄTT TYP AV MÄNNISKOR OMKRING DIG

För att orka behöver du omge dig med rätt typ av människor. Människor som ger dig kraft och tror på dig. Människor som blir genuint glada om du lyckas och som är beredda att stötta dig. Människor som själva inte drar sig för att anstränga sig. Människor som alltid vill lära sig mer och är nyfikna på livet. Flera framgångsrika människor vittnar om hur viktigt det är att bli inspirerade av andra.

Att känna framgång när man uträttar något är en fenomenal tändvätska. Det fina med det här är att det är självpåfyllande, ju mer framgång man känner, desto mer ökar lusten att fortsätta och bli ännu bättre. Snacka om förträffligt bränsle.

Annika R Malmberg

Annika R Malmberg är talare och artist. En framgångsexpert som genom åren har inspirerat och tränat tusentals människor till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat.