”Ge bort utdelning – och sänk skatten”

anders_anderssonAnders Andersson har i 40 år varit hela svenska folkets skatterådgivare på Expressen, Privata Affärer och Driva Eget. På Driva Eget, som han grundat, slåss han för småföretagarnas bästa. Han är en ständig röst i skattesverige och en populär föredragshållare. Nu är han aktuell med sin bok ”Mitt liv med dina pengar” och för bara några veckor sedan fick han Sveriges Tidskrifters stora pris.

 

Per Hässler, försäljningsansvarig för ägarledda bolag på Max Matthiessen, träffade Anders Andersson som berättar att han nu vill slå ett slag för den för många okända möjligheten att rikta en del av aktieutdelningen mot välgörande ändamål.

Per Hässler: Varför bör man skänka utdelning till välgörenhet?
Anders Andersson: För det första mår man bra av att hjälpa andra. För det andra är det många företagsägare som inte är medvetna om att det på detta sätt går att slippa utdelningsskatt. Ett bolag kan ge en extra utdelning till vem som helst. Är mottagaren skattebefriad blir det ingen skatt för någon. Denna skattebefrielse har välgörenhetsorganisationer med 90-konto.

Per: Hur fungerar det mer praktiskt?
Anders: I bolagets protokoll för bolagsstämma anger du hur stort belopp som ska delas ut i ”oåterkallelig gåva” till valfri välgörenhetsorganisation. Upprätta ett gåvobrev utställt till utvald organisation. I det ska det stå namn på aktieägaren, vilka aktier det gäller och hur stort beloppet är. Välgörenhetsorganisationen ska sedan skriva under på att pengarna mottagits, och denna handling blir en verifikation i bolagets bokföring.

Per: Men begränsar inte det företagarens egen möjlighet till lågbeskattad utdelning?
Anders: Nej. Trots gåvan kan företagaren ta ut maximal lågbeskattad utdelning.

Per: Vilken organisation skänker du till och varför?
Anders: Jag har skänkt till Läkare utan gränser och till Hand in hand. Jag sitter i styrelsen för Hand in hand och kan se hur effektivt pengarna används för att dra människor ur fattigdom genom att de får hjälp att starta små företag. Dessutom är administrationskostnaden mycket låg där.

Läs mer på http://handinhand.nu/aktieutdelning-sa-har-gar-det-till/

 

Nyhetsbrevet ges ut av Max Matthiessen som en service till Max Matthiessens kunder. Eventuell information om försäkringar, finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar.