Vanligare att bli bestulen på sin identitet än sin cykel

siri_bengtsson_ucIdentitetsstöld är idag ett mycket vanligt brott – till och med vanligare än cykelstölder. Under 2015 blev över 85 000 svenskar id-kapade enligt polisens uppgifter. Antalet id-kapningar ökar även under 2016. Polisen beräknar att närmare 130 000 personer kommer att ha fått sin identitet kapad någon gång under året. Id-kapning kan innebära att någon tar ett lån, eller kreditkort i ditt namn eller att du får fakturor på varor du inte har beställt.

Siri Bengtsson, Affärsområdeschef UC

En småföretagare har i regel sitt fulla fokus på att sköta företaget. Skulle ett bedrägeri ske innebär det vanligtvis en stor arbetsinsats för att minimera den skada som kan ha skett. Med en bevakning på ditt personnummer kan misstänkta bedrägerier upptäckas tidigt, i bästa fall redan innan någon skada hunnit uppstå, och hanteras så att den drabbade kan fortsätta att fokusera på att driva affärerna framåt.

– En bevakningstjänst av detta slag är nyttig för alla men kanske framför allt om du driver ett mindre bolag där tiden och energin som krävs för att utreda ett bedrägeri riktat mot dig som privatperson vanligtvis går ut över affärerna, menar Siri Bengtsson, affärsområdeschef på UC. Om du tidigt upptäcker en id-kapning kan du också begränsa skadorna genom att spärra ditt personnummer hos UC eller något av de andra kreditupplysningsföretagen, samt anmäla brottet till polisen, fortsätter hon.

Blir du som bolagsman ID-kapad är det en god idé att vara extra vaksam även kring ditt företag. För en bedragare som tagit kontroll över din identitet är det enkelt att exempelvis ingå avtal, handla mot faktura eller tömma företagets bankkonton.

Max Matthiessen erbjuder sedan den 1 oktober en id-stöldförsäkring genom systerbolaget Willis AB som ingår i Willis Towers Watson-koncernen. Förutom skydd avseende bedrägeri, får försäkringstagaren också tillgång till hjälp dygnet runt vid misstanke om id-stöld och sakkunnig assistans för att till exempel avvisa krav, avskriva skulder eller återställa kreditstatus. Försäkringen ersätter även ekonomisk förlust upp till 100 000 kr i de fall det kvarstår en skuld efter assistansen. Försäkringen är framtagen tillsammans med UC AB och försäkringsbolaget AmTrust Nordic AB.

Fakta IDStöldförsäkring Komplett:

  • Förebygger bedrägeri  till följd av id-stöld.  Sms eller mejl sänds inom 24 timmar vid aktivitet kring den försäkrades
  • Hjälp dygnet runt vid misstanke om id-stöld . Sakkunnig assistans för att exempelvis avvisa krav, avskriva skulder eller återställa kreditstatus.
  • Ekonomiskt skydd. Ersätter förlust upp till 100 000 kronor i de fall skuld kvarstår.

 

Nyhetsbrevet ges ut av Max Matthiessen som en service till Max Matthiessens kunder. Eventuell information om försäkringar, finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar.