Moskvabörsen öppen för begränsad handel

  • Moskvabörsen öppnade idag (24 mars) efter ha varit stängd sedan 25 februari
  • 33 aktier öppna för handel i rubel
  • Utländska investerare fortsatt utestängda från att sälja aktier

Moskvabörsen öppnade idag för handel i 33 aktier som är del i huvudindext MOEX. Handeln är tidsbegränsad mellan 09.50 och 14.00 idag Moskva-tid. Fortsatta öppettider kommer att aviseras allt eftersom. Bland de aktier som handlas ingår Sberbank, Gazprom och Rosneft bolag som är vanliga innehav i bredare tillväxtmarknadsfonder, Östeuropafonder och Rysslandsfonder.

Handeln sker i ryska rubel och utländska investerare är fortsatt förbjudna från att sälja aktier på Moskvabörsen. Den 1 april är det datum som gäller idag när utländska investerare öppnas upp för möjligheten att sälja aktieinnehav. Det råder även förbud mot att blanka aktier, det vill säga sälja aktier som man inte äger sedan tidigare. Den ryska centralbanken har också deklarerat att de kommer att stödköpa aktier för runt 10 miljarder dollar för att stabilisera marknaden. 

Handeln under dagen har varit volatil, men där stödköpen antagligen har bidragit till de uppgångar som registreras i rubel. Omräknat till dollar, faller alltjämt börsen.

Besked kom tidigare i veckan att handel öppnades i en rad Östeuropafonder och fonder med inslag av ryska tillgångar hos Swedbank Robur, Nordea och Handelsbanken. Däribland Sveriges största Östeuropafond Swedbank Robur Östeuropa. Fonderna har varit stängda sedan slutet på februari. För delar av fonderna är det endast möjligt att sälja andelar och marknadsvärderingar kommer att vara volatil. Roburs Östeuropafond tappade exempelvis 39% vid första handelsdagen i måndags och har mer än halverats sedan årsskiftet.

Fondernas innehav i ryska aktier och obligationer är värderade till noll och nära noll och som tidigare informerat har MSCI bland annat klassificierat Ryssland som ”un-investestable”. Det innebär att det inte längre ingår i i tillväxtmarknadsindex och att fonder inte kommer att investera i regionen framåt givet att de förhåller sig till index.

Gällande Maxfonder är följande fonder öppna för handel, men den är begränsad och beroende av fullständig NAV-sättning. Om så ej är fallet sker inte alltid avslut i fonden även om fondbolagen tar emot ordrar.

Swedbank Robur Östeuropa A: SE0000539421 SEK – Öppen för sälj

Handelsbanken EMEA Tema (A1 SEK): SE0000356271 SEK – Öppen för både köp och sälj

Nordea Eastern Europe: FI4000048996  SEK – Öppen för sälj

Det har även talats om delningar av fonder, det vill säga en del med ryska innehav en och del utan. Det skulle betyda att kunden får två fondinnehav. Det råder fortfarande oklarhet hur olika fonder kommer att hantera dessa frågor. Vi bevakar löpande utvecklingen och kommer att kontinuerligt ge uppdateringar.