Morgonrapport: Gladare tongångar på Wall Street

Datum: 2022-11-23

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Räntebesked, Nya Zeeland (02:00)
  • Manufacturing PMI, EU (10:00)
  • Initial Jobless Claims, USA (14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Inflation Expectations, USA (16:00)
  • FED Mötesprotokoll, USA (20:00)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New York+1,4 %-16,0 %
Nasdaq New York+1,4 %-28,6 %
Dow JonesNew York+1,2 %-6,2 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

Wall Street studsade tillbaka efter en tuff början på veckan när alla de ledande indexen steg tydligt. Tekniktunga Nasdaq och storbolagsindexet S&P 500 steg båda 1,4 %, medan Dow Jones handlades 1,2 % högre vid börsdagens slut. Uppgången trotsade det allt mer dystra covid nyheterna från Kina, och pekade kanske på att status quo med ett Kina som förblir stängt redan är inprisat i marknaden. Samtidigt så skulle ett potentiellt återöppnade av Kina vara extremt positivt för världstillväxten och sannerligen ge rum för en stor uppsida på världsbörserna. Uppgången på Wall Street stöttades även av duvaktiga röster från Federal Reserve där Cleveland Fed Presidenten Mester sa att senaste tidens svaghet i inflationssiffrorna innebär utrymme för en sänkt takt i räntehöjningarna framöver. På rapportfronten så steg elektronikkedjan Best Buy nästan 11 % efter en stark rapport och klädjättarna Abercrombie och American Eagle steg 19% respektive 16 %, även dem på grund av starka rapporter. Hos rapportförlorarna hittades istället kommunikationsföretaget och en av pandemivinnarna Zoom som föll nästan 5,4 % efter en svag rapport för det tredje kvartalet. Under onsdagen så kommer investerare att hålla koll på jobbstatistik via Initial Jobless Claims samt PMI siffror för att väga styrkan på den amerikanska ekonomin, och konsekvenserna av Federal Reserves räntehöjningar.

Makro

I linje med uppgången på Wall Street så steg de europeisk börserna under gårdagen och Europa indexet EUROSTOXX50 stängde på ett 3 månaders högsta. De ledande asiatiska indexen följer samma trend under morgonen med breda uppgångar. Ledande sektor i Europa var olja- och gassektorn där oljan steg nästan 4 % på ett uttalande från Saudiarabien att OPEC+ ej kommer att genomföra den höjning av produktion av olja som ryktats de senaste dagarna, utan istället håller kvar vid den tidigare planen att strypa utbudet. På gasfronten så hotar det ryska gasbolaget Gazprom att minska gasleveranserna som sker via Ukraina till Europa, något som fick gaspriserna att stiga kraftigt i kombination med det kyliga vädret. Uppgången på världsmarknaden verkar trotsa de senaste covidnyheterna från Kina, och istället titta mot en potentiell topp i inflationen och en lugnare räntebana efter senaste tidens makrodata. Som ett resultat av detta så sjönk de långa amerikanska räntorna under gårdagen likväl som volatilitetsindexet VIX . På valutafronten så försvagades dollarn mot euron, men höll sig nästintill oförändrad mot kronan. Det sistnämnda har att göra med att den svenska ränte- samt valutamarknaden för tillfället befinner sig i ett informationsvakuum innan Riksbankens räntebesked på torsdag. En hökaktig Riksbanken kommer säkerligen att stärka kronan, medan vice versa skulle ge ytterligare försvagningar i valutan.

På tal om Riksbanken så har, enligt SVD, centralbanken förlorat stora summor pengar under året på grund av stigande räntor och marknadsvärdet på de värdepapper dem äger. Enligt tidningen kan förlusten vara så stor som 65 miljarder kronor. På räntefronten så var annars Nya Zeelands centralbank aktiv under morgonen, när de höjde styrräntan med 75 punkter (i linje med konsensus). Till att avsluta med så närmar sig EU-länderna allt mer än överenskommelse som skulle sätta ett pristak på råvaror relaterade till energi. Till att börja med skulle taket på priset på naturgas sättas vid 275 euro per megawattimme, ett pris som endast överstigits ett antal gånger under året. Medan naturgastaket skulle gälla all naturgas, så diskuterade EU ledarna även ett pristak som skulle gälla endast rysk olja. Enligt Bloomberg skulle prisnivån på detta tak vara över 60 dollar per fat Brentolja, vilket är liknande nivåer den ryska oljan handlas till idag (cirka 25 dollar per fat rabatt mot vanlig Brentolja som handlas på 88 dollar per fat). Om unionen kommer överens får tiden utvisa, men Ryssland har aviserat att man ej kommer att sälja olja till någon som följer pristaket.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling*
NIKKEI225Tokyo+0,6 %
ShanghaiShanghai+0,2 %
Hang SengHong Kong+0,9 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Futures

Index Stad Utveckling*
EURO STOXX50 Eurozonen+0,4 %
FTSE100 London+0,2 %
DAX30 Frankfurt+0,3 %
OMXS30 Stockholm+0,3 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund

Valuta

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK0,24 %10,62
EUR/SEK0,03 %10,97
GBP/SEK-0,26 %12,62
EUR/USD+0,27 %1,03
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla uppgifter är per klockan 07:19 (Viss data fördröjd 10-20 min)

Läs vår marknadsvy för november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.