Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Eurozonen: BNP, kl. 11:00

Utfallet i söndagens italienska folkomröstning sänkte de asiatiska börserna under måndagen men lämnade inga större spår på de europeiska aktiemarknaderna. Marknaden följde även valet i Österrike, där de gröna partiets kandidat vann mot den högerpopulistiska utmanaren. Stockholmsbörsen (OMXSPI) steg 0,77 procent och tyska DAX-index ökade 1,63 procent under måndagen. New York-börsens breda index S&P500 steg 0,58 procent. Uppgången inom S&P leddes av finans- (+1,16%) och IT-sektorn (+1,03%) medan hälsovård- (-0,16%) och industrisektorn (-0,12%) backade. Sedan de amerikanska valet har börsutvecklingen varit stark medan marknadsräntorna och dollarn har stigit. Marknadens prissättning indikerar en hög sannolikhet för en räntehöjning vid Federal Reserves nästa möte den 14 december.

Nu på morgonen är det även mestadels uppåt på de asiatiska börserna även om Shanghaibörsen är ned något. Igår kväll meddelade den italienska premiärminister Matteo Renzi, som tillhandahöll sin avgång söndag natt, att presidenten bett honom att stanna kvar fram tills att budgeten är klubbad. Budgeten förväntas passera senathuset de kommande dagarna. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens veckokommentarer och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,24% 0,58% 0,47% -0,17% 0,63%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,04% 0,19% -0,21% 0,16%

Uppgifter per klockan 08:32

Klockan 11:00 publiceras den andra beräkningen BNP-siffran för Eurozonen. Den tidigare flash-beräkningen pekade mot att ekonomin växte 1,6 procent under det tredje kvartalet, samma tillväxttakt som under det andra kvartalet. IMF:s prognoser pekar mot att tillväxten slutar på 1,7 procent för 2016 och 1,5 procent för 2017.

På torsdag lämnar den europeiska centralbanken ECB räntebesked. ECB lämnade penningpolitiken oförändrad vid det senaste mötet. ECB sänkte tidigare under året styrräntan från 0,05 till 0,00 procent och inlåningsräntan från -0,30 till -0,40 procent. De månatliga stödköpen av obligationer utökades även från 60 till 80 miljarder euro, samtidigt som universumet för stödköpen breddades till företagsobligationer (investment grade) utanför banksektorn. I dagsläget är slutdatumet för stödköpen satta till mars 2017, men det kan komma att förlängas. Vid torsdagen möte kommer centralbanken att släppa uppdaterade ekonomiska prognoser vilket ökar sannolikheten för nya åtgärder.

Under veckan kommer även Storbritanniens högsta domstol att fortsätta förhandlingen kring om det är regeringen eller parlamentet som äger rätten att initiera Brexit, det vill säga aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget. Domstolen lämnade tidigare i november en dom som fastställde att det är parlamentet som har rätten att initiera Brexit, vilket regeringen har överklagat.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.