2016, ett år präglat av oväntade utfall

2016 har återigen varit ett år av stora rubriker och oväntade händelser där volatiliteten i marknaderna har varit betydande vid upprepade tillfällen. Marknadsutvecklingen har präglats av flera oväntade utfall där en initialt negativ reaktion har förkortats allteftersom året har fortskridit och marknaderna har uppvisat en enastående förmåga att vända negativt till positivt och diskontera framtida förhoppningar.

2016 är också året då centralbankernas dominans i form av kvantitativa lättnader och penningpolitik mötte vägs ände och finanspolitiken gjorde ett, minst sagt, efterlängtat återinträde på agendan i och med utfallet i det amerikanska presidentvalet. Sentimentsmässigt har året inneburit en berg-och-dalbana. Året inleddes nattsvart med fallande aktiekurser, oljepris och räntor medan avslutningen ser ut att gå i betydligt ljusare färger. Den redan växande populistiska opinionsbildningen fick ytterligare kraft under året i och med den historiska folkomröstningen i Storbritannien om landets EU-medlemskap. Ett utfall där konsekvenserna är långt ifrån klara, även om marknaderna återhämtade de initialt kraftiga fallen på endast två dagar. Upptrappningen inför det amerikanska presidentvalet följde liknande mönster där konsensus och opinionsmätningar pekade i en riktning, medan utfallet blev det motsatta. Skillnaden i november var dock att den negativa reaktionen, om än kraftig, endast varade i ett par timmar. Året har minst sagt präglats av stora politiska händelser och efterföljande volatilitet, vilka vi under 2017 kommer få se konsekvenserna av till viss del men där även den kommande politiska agendan i framför allt Europa har potential att skapa förnyad oro och volatilitet.

Skakig inledning där svag statistik från Kina dominerade

2016 inleddes skakigt med oro för den globala återhämtningen och en befarad hårdlandning i den kinesiska ekonomin efter svag statistik under nyårshelgerna. Kraschen i oljepriset, där bottennivån noterades under inledningen av februari, hjälpte inte heller till att stärka det överlag svaga sentimentet och många var de som började prognostisera för en kommande recession i USA. Centralbankerna stod på tårna samtidigt som marknaderna återigen oroade sig för den europeiska banksektorn med de italienska bankerna och Deutsche Bank i spetsen.

Centralbankerna i fokus 

Amerikanska Federal Reserve, som gick in i 2016 med en ambition att höja styrräntan fyra gånger fick gång på gång revidera takten med den sköra ekonomiska återhämtningen, avsaknad av inflation och externa faktorer som främsta anledningar. Även om sentimentet stärktes under våren som en följd av ett stabilare oljepris, ett bättre än väntat utfall i första kvartalets bolagsrapporter och en generell återhämtning i makroutvecklingen hade Fed svårt att fullfölja på sin argumentation om en normalisering av ränteläget där banken önskade skapa handlingsutrymme för framtiden. Rädslan att hamna före kurvan och därmed strypa återhämtningen var tydlig, något som nu paradoxalt nog riskerar att leda till att centralbanken hamnar efter kurvan givet avslutningen på 2016 och vad som förväntas av 2017. Centralbankernas år har återigen handlat om utsatthet och ett ifrågasättande från marknaderna i spåren av en avtagande marginalnytta och en generell skepsis gentemot lågräntepolitiken och dess eventuella konsekvenser. Den europeiska centralbanken ECB har ända fram till december argumenterat för ett mer stimulativt agerande, men antog i linje med Fed och övriga centralbanker ett mer hökaktigt tonläge mot årets slut. Även om Mario Draghi hävdar att banken inte är där ännu. Den europeiska återhämtningen har under året följt samma ”muddle through”-mönster som tidigare, dvs. en långsam återhämtning men där de italienska bankernas svaga balansräkningar vid upprepade tillfällen har skakat om de finansiella marknaderna och skapat huvudbry för ECB.

Volatil utveckling i oljepriset

Oljeprisutvecklingen har dominerat och under stora delar av året styrt övriga marknader i både upp- och nedgång. En oljemarknad i obalans där Saudidominerade OPEC har velat styra oljeproduktionen och stressa den framgångsrika skifferoljesektorn i USA har utgjort grunden i den volatila utveckling vi har sett under året. Spekulationer och utfästelser kring produktionsneddragningar har skapat stora slag i sentimentet i marknaderna generellt, men där OPECs gemensamma överenskommelse tillsammans med ett antal icke-OPEC länder till slut gav momentum på uppsidan i oljepriset.

Trump vinner oväntat det amerikanska presidentvalet

Det amerikanska presidentvalet har också inneburit förändringar i termer av sentiment och synen på den ekonomiska utvecklingen. Marknadernas vändning från att se Donald Trump som ett hot mot den globala tillväxten inför valet till att i skrivande stund diskontera betydligt ljusare utsikter för framför allt den amerikanska ekonomin är anmärkningsvärt, även om det handlar om ett skifte från person till politik. Mycket kvarstår ännu, men marknadernas fokus på kommande avregleringar inom den finansiella sektorn såväl som arbetsmarknaden, skattelättnader och infrastruktursatsningar hjälpte under avslutningen av året att stärka sentimentet betydligt. Utfallet i valet innebar stigande inflationsförväntningar, brantare räntekurvor och en sektorrotation ut ur de under året favoriserade ”obligationsliknande” sektorerna så som telekom och fastigheter bland annat och in i cykliska- och finansiella sektorer, dvs. en tro på ekonomisk tillväxt.

Riskfyllda tillgångar är vinnare

Givet den politiska- och ekonomiska utvecklingen under året var det nog få som på förhand hade trott att riskfyllda tillgångar generellt skulle utvecklas så pass väl där globala aktier gett en avkastning på runt 20 procent i kronor mätt, svenska aktier närmare sex procent och svenska obligationer närmare tre procent. Den stora frågan är naturligtvis om det kommande året tar vid där detta slutar eller om en annan utveckling väntar?

Av Jon Arnell, Förvaltare/Analytiker

Läs även Jon Arnells utblick inför 2017.

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.