Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Sverige: Riksbanken överraskade med utökade stödköp och sänkt räntebana
  • Eurozonen: ECB avvaktade, flash-KPI kl. 11:00
  • USA: BNP Q1, kl. 14:30, Deadline för utgiftstaket (fre/lör)

New York-börsen avslutade gårdagens handelssession strax över nollstrecket. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,03 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,06 procent. Den tekniktunga Nasdaq-börsen steg dock 0,39 procent med stöd av stöd av starka kvartalsrapporter. Marknaden följde även fallande oljepriser. WTI-oljan backade 1,3 procent till 48,97 USD/fatet. Wall Street reagerade ljummet på Trumps skatteplan tidigare i veckan, mot bakgrund av att utkastet gav få detaljer samtidigt som det är oklart om och i vilken form det kan passera kongressen. Vita huset står även inför en betydligt mer akut utmaning. Lördag markerar Trumps 100 första dagar som president, vilket kan sammanfalla med en nedstängning av delar av den federala administrationen om inte ett avtal nås med kongressen om en höjning av utgiftstaket. Enligt nyhetssidan Politco förväntas kongressen idag rösta om att förlänga deadlinen med en vecka.

Igår släppte både ECB och Riksbanken räntebesked. ECB avvaktade och lämnade styrräntan och stödköpen oförändrade. Riksbanken överraskade med en utökning av stödköpen på 15 miljarder kronor och sänkt räntebana. Enligt Riksbankens senaste prognos förväntas reporäntan ligga kvar kring nuvarande nivå fram till mitten av 2018 och räntan förväntas inte stiga över nollstrecket förrän hösten 2019. Sammanfattningsvis var räntebeskedet överraskande duvaktigt då marknaden väntade sig ett mellanmöte utan betydande förändringar, även om inflationen (KPI) föll från 1,8 till 1,3 procent i mars. Riksbanken hänvisade i beslutet till att de bedömer att det kommer ta längre tid att nå inflationsmålet och att avtalen som slutits på arbetsmarknaden antyder att kostnadstrycket kommer att stiga långsammare än tidigare väntat. Samtidigt som den politiska och ekonomiska osäkerheten i omvärlden fortsatt är stor. Riksbanken avslutade föregående år med att utöka stödköpen av obligationer med 30 miljarder kronor. Makroprognosen som släpptes i samband med mötet pekar mot att inflationstakten (KPI) uppgår till 1,6 procent under 2017, 2,1 procent under 2018 och 2,9 procent för 2019.

Nu på morgonen är det mestadels röda siffror på de asiatiska marknaderna. Tokyobörsen är ned drygt 0,40 procent. Tidigare på morgonen visade data att kärninflationen ökade 0,2 procent i mars medan arbetslösheten var oförändrad på 2,8 procent i Japan. Shanghaibörsen är även ned. Oljepriset återhämtade sig något under den asiatiska handelssessionen. Marknaden följde även nya utspel från Trump om att han vill att Sydkorea betalar 1 miljard dollar för anti-missilsystem och att han vill omförhandla handelsavtalet med landet.

I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring nollstrecket. Rapportsäsongen fortgår. Vitvarutillverkaren Electrolux redovisar en vinst före skatt på 1 434 (1 163) miljoner kronor, vilket var starkare än förväntat. Enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning hade analytikerna i snitt räknat med en vinst på 1 234 miljoner kronor. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,03% 0,06% -0,29% -0,17% -0,29%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,06% 0,17% 0,19% 0,06%

Uppgifter per klockan 08:26

Klockan 11:00 publiceras flash-KPI för Eurozonen och klockan 14:30 släpps amerikansk BNP-tillväxt för det första kvartalet. I mars sjönk inflationstakten från 2,0 till 1,5 procent i Eurozonen medan kärninflationen (exklusive energi) backade från 1,2 till 0,9 procent. I samband med den slutgiltiga beräkningen av amerikansk BNP för det fjärde kvartalet skruvades tillväxttakten upp något. Tillväxten reviderades upp från 1,9 till 2,1 procent, att jämföra med 3,5 procent för det tredje kvartalet. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 respektive 2,6 procent för 2014 och 2015.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.