Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna ligger kring nollstrecket
  • Minst 19 döda efter explosion i Manchester, Eurogruppen nådde inte fram till ett avtal med Grekland, nya besvärande uppgifter om Trump
  • Eurozonen: Flash-PMI kl. 10:00

New York-börsen steg under gårdagen, med stöd av teknik- och försvarsindustrin efter att USA slöt ett nytt vapenavtal med Saudiarabien. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,43 procent medan det bredare indexet S&P50 ökade 0,52 procent. De senaste handelssessionerna har riskaptiten återhämtat sig efter onsdagens börsfall, som utlöstes efter nya avslöjanden kring utredningen av Trump-administrationens kopplingar till Ryssland. Under gårdagen släpptes dock nya komprometterade uppgifter för Vita huset. Enligt CNN bad Trump generaldirektörerna för underrättelsetjänsterna NSA och DNI att officiellt bestrida misstankarna om möjliga kopplingar mellan Trump-kampanjen och Ryssland.

Sent igår kväll inträffade en explosion under en konsert i Manchester. Enligt BBC har 19 personer avlidit och mer än 50 personer är skadade. Enligt BBC utreds händelsen som ett terrordåd.

Nu på morgonen är Tokyobörsen ned drygt 0,3 procent, mot bakgrund av en starkare valuta. Japanskt flash-PMI för tillverkningssektorn sjönk även från 52,7 till 52,0 enheter. Shanghaibörsen är även ned medan Hong Kong-börsen är upp något. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna på båda sidor av nollstrecket. Gårdagens Eurogruppmöte ledde inte fram till något avtal angående stödpaket till Grekland. Enligt Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem är parterna nära en uppgörelse och frågan ska diskuteras vidare i juni, rapporterar TT. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,43% 0,52% -0,33% -0,34% 0,21%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,04% 0,02% 0,07% -0,14%

Uppgifter per klockan 08:24

Klockan 10:00 släpps flash-PMI för Eurozonen. Föregående månad steg kompositindikatorn, som omfattar både tillverknings- och tjänstesektorn, från 56,4 till 56,8 enheter. Nivåer över 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar.

På onsdag publiceras konjunkturbarometern, som sammanfattar de svenska hushållens och företagens syn på läget i ekonomin. Föregående månad steg indikatorn från 108,8 till 112,8 enheter. Nivåer över 100 signalerar att läget är starkare än normalt. Uppgången drevs av tillverkningsindustrin som steg 11,3 enheter. Detaljhandeln tyngdes av sänkta förväntningar på försäljningsutvecklingen och indikatorn sjönk under 100-strecket. Hushållsbarometern stärktes även i april.

På onsdag kväll släpps protokollet från Federal Reserves möte tidigare i maj, då styrräntan lämnades oförändrad. I pressmeddelandet, som släpptes i samband med mötet, noterade den amerikanska centralbanken att tillväxten saktade in under det första kvartalet men att direktionen bedömer att nedgången är tillfällig. Federal Reserve bedömer även att inflationen kommer att stabiliseras kring målet på medellång sikt och att arbetsmarknaden kommer att stärkas något ytterligare. Den amerikanska centralbanken höjde styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent i mars efter att de justerade upp räntan från 0,25-0,50 till 0,50-0,75 procent i slutet av det föregående året. Att Federal Reserve lämnade räntan oförändrad vid mötet tidigare i maj var i linje med förväntningarna. Marknadens prissättning pekar mot en högre sannolikhet för en räntehöjning vid nästa möte den 14 juni.

På torsdag möts oljekartellen OPEC i Wien. I november kom OPEC överens om ett avtal för att minska oljeproduktionen, vilket lyfte oljepriserna. I början på maj dippade dock Brent-oljan under 50 USD för den första gången under 2017, efter rapporter om ökade amerikanska oljelager. Oljepriset vände dock senare uppåt efter att Saudiarabien (OPEC-medlem) och Ryssland (ej OPEC-medlem) sagt att man står bakom gemensamma nedskärningar av oljeproduktionen till och med mars 2018. De vill även minska oljelagren för att trygga prisstabiliteten. Tillsammans kontrollerar de två länderna drygt en femtedel av världens utbud av olja.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.