Webbportal som informerar om löneväxling

Lvxl_sidhuvud

Löneväxling är en uppskattad förmån och ett av de bästa sätten för era medarbetare att förbättra sin pension, särskilt nu när avdragsrätten för privat pensionssparande har upphört.

Max Matthiessen har tagit fram en digital tjänst där era medarbetare på ett enkelt och pedagogiskt sätt får information om vad löneväxling är och hur det fungerar. Via webbportalen kan medarbetaren anmäla sitt intresse och få direktkontakt med en rådgivare. Vid det efterföljande rådgivningsmötet får medarbetaren rådgivning kring löneväxling utifrån hans eller hennes individuella situation.

I praktiken innebär löneväxling att medarbetaren avstår en viss del av sin lön mot ökade pensionsförmåner. Det är vanligt att arbetsgivaren tillför en extra ”bonus” till medarbetarens sparande. Anledningen är att skatten som företag betalar på pension är lägre än skatten på lön. Konsekvensen blir att medarbetarens löneväxlingspremie blir högre än beloppet som han eller hon faktiskt avstår.

De personer som löneväxlar bör ha en månadslön som uppgår till ungefär 40 000 kronor efter avdrag för löneväxling. Om månadslönen är lägre kan sociala förmåner som allmän pension, föräldrapenning och a-kassa påverkas negativt.