Europa

Placeringsutsikter december 2011
Oron för den europeiska skuldkrisen fortsätter att påverka finansmarknaderna. I Grekland, Italien och Spanien har nya regeringar tillsatts som lovat ytterligare skärpningar av finanspolitiken för att minska budgetunderskotten. Detta har dock inte gett någon större effekt på marknaden där många nu tror att hela eurosamarbetet ska haverera. Italienska statspapper har varit hårt utsatta med tioårsräntan på över 7 procent, en nivå som betraktas som ohållbar. Under slutet av november började dock de italienska långräntorna att sjunka till något säkrare mark.

EU-toppmötet i början av december gav ett relativt magert resultat där de 17 EMU-länderna bildade en form av finanspolitisk pakt som bland annat ska innefatta hårdare budgetregler. Storbritannien har redan sagt nej till de nya avtalen och övriga EU-länder inklusive Sverige tvekar fortfarande om de ska gå med i uppgörelsen. Risken är att EU-länderna med den nya överenskommelsen delas i två olika grupper och att förutsättningarna att lösa den europeiska skuldkrisen minskar ytterligare.

På senare tid har även den europeiska tillväxten försvagats kraftigt. Marknaden blir mer och mer oroad över att europeiska banker sitter på alltför stora problemlån och riskerar omfattande förluster. I dagens skick lär den europeiska banksektorn inte klara av en större statsfinansiell kollaps eller en långvarig lågkonjunktur.