Veckobetraktelser: Handelsutspel tas med ro

  • MAYbe not chequers
  • Marknaden väntar sig räntehöjning

Kursrekord för Dow Jones index, vidare utspel i handelsfrågan och fortsatta motgångar för Theresa May i Brexit-förhandlingarna har präglat den gångna veckan. I nästa vecka väntar en åttonde räntehöjning från Federal Reserve.   

Amerikanska aktier har drivit på den generella uppgången på världens aktiemarknader under veckan, där återigen teknologisektorn satt tonen. Kursrekordet i Dow Jones index, som ämnar spegla den bredare ekonomin, gjuter dock mod i marknaderna om en ökad bredd i uppgången. En svagare utveckling för den amerikanska dollarn har också bidragit till ett mer riskbenäget humör med en viss lättnad i tillväxtmarknaderna som följd. Norge höjde räntan i linje med förväntan i veckan, vilket underlättar ytterligare för Riksbanken att gå vidare med en första höjning i slutet av året alternativt i februari.

Mer sansad marknad i spåren av vidare handelsutspel

De senaste i raden av utspel kring handelstariffer har mottagits mer sansat av marknaden och till och med positivt till skillnad från tidigare. Den amerikanska administrationen annonserade i veckan en 10-procentig tariff på kinesiska varor till ett värde om 200 miljarder dollar, med en ökning till 25 procent vid årsskiftet. Kina svarade med avgifter på 5 000 amerikanska produkter till ett värde om 60 miljarder dollar samt lämnade in ett klagomål till WTO med anledning av de sista tullarna. Turerna är många och det är svårt att hålla isär vad som redan är annonserat och vad som faktiskt är nya tariffer. Det blir dock allt tydligare att det hela står mellan USA och Kina och inte samma utsträckning för resten av världen direkt, vilket till viss del har medfört en lättnad i marknaden. Ett regelrätt handelskrig har tonats ned under under veckan av bland andra Jamie Dimon, VD på JP Morgan, som snarare benämner det hela som ett gräl. Jamie Dimon ger president Trump rätt i sak, men ifrågasätter tillvägagångssättet vilket han nog inte är ensam om att göra. Vi kan konstatera är att detta ”gräl” kan fortsätta länge än, men att så länge vi inte ser några större avtryck i den ekonomiska utvecklingen kan marknaderna ta det hela med viss ro än så länge.

Mays plan faller och pressen ökar

Storbritanniens så kallade Chequers-plan, det vill säga planen för hur utträdet ur EU ska se ut, sågades vid veckans EU-toppmöte i Salzburg. Det är främst diskussionen kring den inre marknaden som är bidragande orsak till den icke-samstämmiga synen, men även hur Storbritannien ska hantera gränssituationen med Irland adderar till avfärdandet. Theresa May skyller på förhandlingstaktik för misslyckandet, men europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, har nu satt en tidsfrist till mitten av oktober för premiärministern att nå fram till övriga parter. En klen tröst för Theresa May är att sajten Politico rapporterar om en potentiell spricka i leden, men den kommande veckan väntar partikongress för May där hård intern kritik är att vänta.

OECD reviderar tillväxtprognos

OECD lämnade i veckan en uppdaterad prognos över den globala tillväxten, i vilken en mer avvaktande ton angavs. Tillväxtprognosen justeras ned något och det konstateras att den ekonomiska expansionen kan ha toppat. OECD ser ökade skillnader länder emellan och noterar att tillväxtmarknaderna upplever mer åtstramade finansiella förhållanden. De lyfter även den starka dollarn samt amerikanska räntehöjningar som skäl till den mer riskaverta utvecklingen. OECD ser ingen bredare spridningsrisk i dagsläget, men utesluter inget och flaggar för att en ökad normalisering av penningpolitiken samt en eskalering i handelsfrågorna skulle kunna medföra vidare riskminskning i tillväxtmarknaderna.

Räntehöjning att vänta i nästa vecka

I kommande vecka väntar räntebesked från Federal Reserve, där en höjning är nästan fullt ut diskonterad i marknaden. Det blir den åttonde höjningen sedan cykeln inleddes 2015 och efter finanskrisen. Utöver nästa veckas väntade höjning ligger ytterligare en i marknadsprognosen för innevarande år. Flertalet makroekonomer argumenterar för att Fed höjer en alternativt två gånger under 2019, där två skulle innebära att övre gränsen i räntekorridoren skulle vara 3 procent. Det motsvarar Fed-ledamöternas estimat för den långsiktiga jämviktsräntan och borde innebära slutet på den nuvarande höjningscykeln. Marknadens prissättning vittnar om en mer försiktig vy med endast en höjning där argumentationen stödjer sig mot ett avtagande momentum i den ekonomiska tillväxten samt att de positiva effekterna från skattesänkningarna klingar av. Det föranleder Fed att avvakta vidare höjningar.

De senaste sex av sju höjningar har föranlett en dipp i de amerikanska aktiemarknaderna, vilket i kombination med de senaste dagarnas relativt starka marknad skulle kunna medföra vinsthemtagningar under kommande vecka. Samtidigt har veckans uppgång i USA delvis drivits på av de större industribolagen, så som Boeing och Caterpillar, vilka tidigare hållits tillbaka av handelsoron och svagheten i tillväxtmarknaderna. Det bidrar till vidare positivt momentum i dagsläget.

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.