Riksbanken väntar till december eller februari

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • Konjunkturbarometern, kl. 9:00
  • ECB, kl. 13:45

Under gårdagen var det mörkröda siffror på andra sidan Atlanten. New York-börsens storbolagsindex Dow Jones backade 2,4 procent medan det bredare indexet föll 3,1 procent. Den senaste tiden har marknaden pressats av bland annat oro för vinstutvecklingen och fortsatt osäkerhet om konjunkturen. De stora Tech-jättarna är särskilt under lupp och under gårdagen föll Nasdaq-börsen 4,4 procent.

Riksbanken gav inte några nya besked under gårdagen och räntebanan var oförändrad. Två av direktionens sex medlemmar röstade dock för en höjning, föregående möte var det en som röstade för det samma. I september gav Riksbanken ovanligt tydliga besked om att de räknar med att höja räntan med 0,25 procentenheter antingen i december eller februari, från nuvarande nivå på minus 0,50 procent. Det skulle bli den första räntehöjningen sedan mitten av 2011. Flera bedömare menar nu att höjningen kommer redan i december. De senaste inflationssiffrorna, som stärktes mer än väntat, var goda nyheter för Riksbankschefen Stefan Ingves. Däremot har han inte fått någon vidare hjälp från löneutvecklingen, som vid den senaste publiceringen pekade på att lönerna ökade med 2,5 procent på årlig basis.

Under gårdagen publicerades även Flash-PMI för Eurozonen. Indikatorn som sammanfattar både tillverknings- och tjänsteindustrin föll från 54,1 till 52,7 enheter. Den senaste tiden har trenden pekat nedåt och gårdagens siffra var den lägst uppmätta på 25 månader. PMI ligger dock än så länge över nivån (50) som indikerar att aktiviteten i ekonomin växer.

Senare på morgonen publiceras konjunkturbarometern. I september landade konjunkturindikatorn på starka 111,6, vilket i stort sett var oförändrat från augusti. Den höga nivån på konjunkturindikatorn indikerar ett starkare stämningsläge än normalt i den svenska ekonomin. I september spretade dock de underliggande konfidensindikatorerna mer än augusti, då detaljhandeln samt tjänstesektorn gick starkt medan tillverkningsindustrin gick svagt, främst hänförligt till missnöje kring lageruppbyggnad. Samtidigt fortsatte konfidensindikatorn för hushållen att stiga. För Sverige kommer även data på utlåning till hushållen under dagen.

På eftermiddagen lämnar den europeiska centralbanken ECB med räntebesked. ECB, med Mario Draghi i spetsen, väntas lämna räntan oförändrad på noll procent. Även den turkiska centralbanken TCMB lämnar räntebesked, vilket kan generera större intresse än normalt givet turbulensen i Turkiet under senare tid samt den senaste oväntade höjningen från centralbanken till 24 procent, från tidigare 17,75 procent.

Nu på morgonen är det även röda siffror i Asien. Tokyobörsen pressas även ytterligare av en starkare yen, som ofta ses som en säker hamn när osäkerheten ökar. Från den svenska rapportfloden kan nämnas starka rapporter från SEB och ICA medan ABB missade förväntningarna. I skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna nedåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-2,4% -3,1% -3,7% -0,4% -1,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,7% -0,7% -0,9% -0,6%

Uppgifter per klockan 08:34

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.